www.elllobregat.com
Eureka! Quan ciència i diversió van de la mà
Ampliar

Eureka! Quan ciència i diversió van de la mà

viernes 01 de junio de 2018, 06:55h
Aquests mesos de juny i juliol arriba la 5a edició de la Universitat d’Estiu de Ciència i Tecnologia, CasTECHdefels. El campus de la UPC començarà el 25 de juny i proposarà diferents activitats de divulgació científica fins al 13 de juliol.

L’Ajuntament de Castelldefels i el Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Castelldefels engeguen la que es constituirà ja en la quinta edició de la Universitat d’Estiu de Ciència i Tecnologia, també denominada CasTECHdefels, del 25 de juny al 13 de juliol, que esdevé un referent en l’àmbit de la divulgació científica oferint una programació ampla i variada de cursos, tallers i activitats adreçades a joves, famílies, professorat de secundària i públic en general.

Aquesta iniciativa va sorgir el 2014 conjuntament entre ambdues institucions, amb l’objectiu d’organitzar una universitat d’estiu amb activitats en els àmbits d’expertesa de les Escoles del Campus, l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) i l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB).

CasTECHdefels aglutina sota el paraigua de la divulgació científica durant tres setmanes entre juny i juliol activitats de diferents formats vinculades als estudis i a la recerca d’aquest Campus. Els eixos giren entorn dels àmbits de les enginyeries aeronàutica i telecomunicació, fotònica, enginyeria de sistemes biològics, enginyeria agroalimentària i medi ambient.

Aquesta iniciativa a més es constitueix com un projecte de ciutat, associant la ciutat del coneixement en la línia del Pla de Projecció Exterior de Castelldefels 2014-2020 i ajudant a promoure la UPC al territori.

Preparant futurs científics
El 2016 el Campus va anar un pas més enllà liderant el projecte UP4 Camp, una activitat residencial adreçada a joves de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat, amb bons expedients i ganes de desenvolupar un itinerari acadèmic en l’àmbit científic-tecnològic. L’activitat es desenvolupa durant 5 dies i 6 nits en la que un grup de vint joves hauran de posar a prova la seva capacitat de resoldre reptes, treballar en equip i aplicar els seus coneixements i la seva creativitat per descobrir les múltiples aplicacions pràctiques de la ciència i la tecnologia. Del 2 al 7 de juliol podeu formar part del campus d’estiu més tecnològic. Si esteu interessats a participar o necessiteu més informació consulteu la web castechdefels.upc.edu o contacteu amb la universitat través del correu [email protected]. Les places són limitades. Tallers sobre què mengem, experiments amb enzims, tècniques per ajudar-nos a fer un jardí o el taller sobre com podria ser l’alimentació del futur són algunes de les novetats que s’incorporen aquest any i formen part de la programació dels més de vint tallers dels cicles de la Science School i de Ciència en Família. Es tracta d’una variada oferta de tallers diferents per conèixer la ciència i la tecnologia que s’amaga darrere de les parets de les escoles i centres de recerca del campus de la UPC a Castelldefels.

Adreçats al professorat, els cursos de l’aula BioTIC giren sobre els horts escolars i els sensors, o expliquen l’Arduino des de zero, i al programa Talent, on també pot participar professorat amb el seu alumnat, trobem temes tan apassionants i actuals com els videojocs amb Arduino-Gameduino o Kinect v2.

Drons de carreres, fer cervesa o pilotar un avió
A l’oferta de cursos adreçats al públic en general, podreu aprendre a pilotar un dron de carreres o a elaborar la vostra pròpia cervesa artesana. Per altra banda, també hi haurà la possibilitat d’aprendre a fer volar un CESSNA 152 a un simulador de pràctiques o bé descobrir els secrets -o no tan secrets- de la impressió 3D amb un curset d’introducció a la fabricació digital.

Per a més informació sobre els tallers i cursos del pròxim CasTECHdefels cal visitar la pàgina web castechdefels.upc.edu, on hi ha informació detallada de cada activitat, així com els formularis per inscriure’s i poder viure a Castelldefels un estiu ple de ciència i tecnologia. I és que l’aprenentatge no sempre està en contradicció amb la diversió.

Consolidat

Al llarg dels últims 4 anys han passat per aquesta universitat d’estiu més de 320 joves entre 12 i 16 anys als tallers de la Science School i més de 100 adults entre els quals també hi havia famílies amb els seus fills i filles de més de 8 anys, a les activitats de Ciència en Família. Per altra banda, als cursos de l’Aula BioTIC i al Programa Talent han comptat amb l’assistència de més de 350 professors i professores de secundària i batxillerat.

El Campus consolida així el principi de donar a conèixer l’oferta acadèmica de les escoles, contribuint a la formació i capacitació tecnològica del professorat de secundària i de l’alumnat de la UPC a l’estiu, fomentant les vocacions científiques entre l’alumnat preuniversitari, i apostant per la divulgació científica en el si d’una societat canviant i summament complexa en la que la ciència i la tecnologia esdevenen un element clau.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios