www.elllobregat.com
UPC i Els Pins: una aliança educativa que fa comarca
Ampliar

UPC i Els Pins: una aliança educativa que fa comarca

La universitat col·labora amb l’escola Els Pins de Castelldefels per portar a terme dos projectes educatius amb alumnes de 4t i 6è de Primària.

El Campus del Baix Llobregat de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) vol fer comarca i reforçar els seus vincles amb el territori. I què millor manera de fer-ho que obrir les seves portes als escolars. En aquest sentit, la universitat ha engegat una col·laboració amb l’Escola Els Pins, de Castelldefels, perquè els infants de quart i de sisè de Primària -un centenar dividits en quatre grups, dos per curs- coneguin de primera mà com iniciar i desenvolupar un estudi científic. “Intentem dinamitzar l’ensenyament amb activitats innovadores, i aquí al Baix Llobregat tenim el referent de la UPC”, explica a aquesta publicació Maria Josep Oró, que juntament amb Antoni Alberich, els dos del Centre de Recursos Pedagògics de Castelldefels (CRP), han ajudat a fer possible aquesta col·laboració escola-universitat.

De fet, van ser ells els qui van posar en contacte a la UPC i a l’escola Els Pins, un centre públic que aposta per una línia pedagògica molt vinculada amb la innovació i que busca que els alumnes treballin continguts relacionats amb la vida real. “Hem fet el lligam entre l’escola i la UPC, que fa temps que vol fer-se més present en el territori”, explica Oró.

Llaminadures i sostenibilitat
Però de què es tracta el projecte concretament? Té dos vessants. Per una banda, els alumnes de quart de primària elaboraran llaminadures. I no és simplement un taller lúdic, ja que hauran de començar l’elaboració d’un nou dolç des de zero. Zein Kallas, veí de Castelldefels i professor de l’Escola Superior d’Agricultura (ESAB) de la UPC que s’encarrega de coordinar la iniciativa, detalla que el projecte es divideix en tres fases, que corresponen als trimestres del curs escolar.

La primera etapa correspon a l’estudi de mercat, en la qual, amb l’ajut de tutors, els alumnes hauran de consultar la legislació i analitzar quins atributs extrínsecs -envasos, etiquetatge o reclams publicitaris- poden ajudar a fer vendre la llaminadura. En la segona etapa els alumnes escolliran el producte que fabricaran i n’analitzaran els ingredients i contingut químic. “Es tracta d’una guia perquè sàpiguen associar ingredients amb malalties que poden crear”, explica Kallas. Ja en la tercera fase, els escolars avaluaran sensorialment el dolç dissenyat.

Amb tot, es tracta d’una iniciativa que busca “promoure els hàbits saludables”. “No volem que els infants deixin de consumir llaminadures”, aclareix Kallas, que argumenta que la voluntat és que “siguin conscients i en consumeixin de manera responsable”, afegeix.

Tecnologia per resoldre el dia a dia
Per la seva banda, els alumnes de sisè dels Pins hauran de dissenyar propostes per millorar el seu centre des d’un punt de vista de sostenibilitat, tenint en compte els eixos de consum d’energia, el material i les infraestructures. En aquest sentit, els escolars estudiaran els consums d’energia a l’escola, els hàbits de consum o si hi ha manca de manteniment i, amb tota la informació recollida, hi reflexionaran per buscar solucions a les possibles qüestions a millorar que surtin. Solucions que vindran donades a partir de l’ús de la tecnologia, com ara plaques Arduino.

“Hem intentat fer una feina cooperativa perquè cadascú hi aporti coses diferents”, diuen Oró i Alberich, en referència a la col·laboració entre la UPC i l’escola. En aquesta línia es mou Kallas, que defineix el projecte com un “win-win” on tothom guanya. De moment, la “il·lusió” de totes les parts implicades és molt gran, i els alumnes estan motivats. Tot plegat, els ingredients bàsics de l’èxit.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (6)    No(0)

+
0 comentarios