El Campus del Baix Llobregat de la UPC acull aquests dies l'11a edició del programa.
El projecte ‘MartXXI: és possible establir una colònia a Mart?’ es planteja com una iniciativa d’acompanyament a l’escolaritat, adreçada a alumnat de secundària que, malgrat tenir capacitat i potencialitat per desenvolupar un sòlid itinerari formatiu, presenten cert risc d’abandonament prematur dels seus estudis. Motivar, orientar, treballar en equip i donar a conèixer la universitat i els seus àmbits de coneixement són alguns dels objectius estratègics d’aquesta experiència que ha tingut una gran acollida entre els municipis de la comarca que ho fan possible, i gràcies al suport de la Diputació de Barcelona i el Departament d’Educació de la Generalitat.
Despertar una vocació científica
Utilitzant el pretext de l’establiment d’una colònia marciana, es presenta una extraordinària ocasió d’acostar-los a la ciència des d’una perspectiva multidisciplinar, a més d’entroncar directament amb les àrees d’expertesa del Campus i despertar l’interès dels i les joves.
Després d’onze anys i 22 edicions de missions successives al planeta vermell, des del Campus es plantegen si ho han aconseguit o si han despertat “l’interès, la curiositat o la motivació” envers seguir aprenent.
Parlem amb tres membres de la tripulació en diferents moments de la trajectòria del projecte, l’Helena Isern, l’Ivan Gómez i la Claudia Gómez, i ens expliquen el que va significar per elles i ell venir al Campus a fer Mart XXI i com els hi va canviar la vida.
L’Helena va formar part de la tripulació de l’any 2010, quan tenia 14 anys i cursava 3r d’ESO al centre Santo Angel de Gavà.
Ella defineix el seu pas per Mart XXI com una oportunitat d’aprendre a fer recerca i investigar la viabilitat de viure a Mart, un tema que, a més a més, la fascinava. “Apropar-se al món universitari, conèixer els laboratoris per dintre i sortir de l’àmbit de l’escola” són altres aspectes positius pels quals recomanaria l’experiència als i les joves, despertant la motivació per temes que d’entrada desconeixia. Ella, que a la missió estava al grup d’alimentació, finalment va estudiar Enginyeria de sistemes Biològics a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB), aquí al Campus. En l’actualitat treballa a la Fundació Miquel Agustí i tot i que ja és enginyera li agradaria continuar estudiant en el mateix àmbit de les ciències i els números, que també li agraden molt. Es considera una persona tímida i gràcies a la disposició del projecte de treball en equip va tenir l’oportunitat de conèixer d’altres joves de la seva edat i de treballar l’exposició en públic.
Diversió i aprenentatge van de la mà
L’Ivan és un exalumne del PFI-PTT (Programes de Formació i Inserció-Pla de Transició al Treball) de Sant Boi de Llobregat que va participar a Mart XXI del 2016-17 i ha continuat estudiant ESO al Centre de Formació d’Adults. Quan acabi, vol fer un CFGM a l’institut relacionat amb l’electromecànica. L’Ivan ens explica que el que més li va agradar de l’experiència va ser poder “visualitzar tot el que podria arribar a fer en un futur”, integrant i relacionant diferents àrees de coneixement. Les dinàmiques pràctiques i participatives el van ajudar a tenir una altra perspectiva: “diversió i aprenentatge poden anar de la mà”.
La Claudia estudiava 3r d’ESO a l’Institut Baldiri Guilera de El Prat de Llobregat quan va entrar a formar part de la tripulació de Mart XXI. Ara, quatre anys més tard, ha triat el batxillerat científic i vol estudiar una enginyeria a la Universitat. Ens explica que aquesta és una gran ocasió per veure tecnologia, descobrint eines com l’Arduino, que la van apropar el món de la programació i van despertar el seu interès ajudant-la a decidir el seu itinerari acadèmic.
Tres exemples, que de ben segur en són molts més. Històries de noies i nois que navegant en multitud d’alternatives de futur es van decantar per seguir estudiant en l’àmbit de les ciències, per haver-la viscut de més a prop, sentint que no és complicada, sentint que és útil. Cal una aproximació vivencial i global com aquesta per mostrar tot el que es pot fer amb el coneixement, la ciència i la tecnologia en la societat. Una societat que necessita el talent dels i les joves per constituir-se en una societat més digna i avançada.
Del 21 de gener al 6 de febrer es desenvolupen dues noves edicions del projecte, cadascuna de 5 sessions de tot un matí al Campus. Aquest 2019, joves de 40 centres de secundària dels municipis de Castelldefels, Gavà, El Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Vallirana i Viladecans formaran part d’aquesta engrescadora aventura i posaran a prova les seves habilitats per analitzar les dificultats de l’establiment d’una colònia humana a Mart. III