www.elllobregat.com
La legitimitat del tribut metropolità
Ampliar

La legitimitat del tribut metropolità

Por Josep Ramon Mut
Els que visqueu en un dels divuit municipis de la segona corona de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) estareu llegint aquest article després d’haver rebut el requeriment que havíeu de pagar un nou impost.

Molta gent ha rebut amb indignació el nou impost, bàsicament perquè consideren que la quantitat és desproporcionada, fent una ràpida relació entre el servei que reben de l’AMB i el que pagaran, i una altra perquè molt poca gent sap ni d’on surt aquesta administració, ni quins són els seus representants, ni tan sols saben què fa l’AMB i perquè serveix.

L’AMB segurament té un important problema de legitimitat per cobrar un impost de forma directa, igual que el tindrien totes les altres administracions que els seus representants s’elegeixen de forma indirecta, com passa amb la mateixa Diputació o el Consell Comarcal. La gent no sap que a les eleccions municipals ara mateix no només està votant l’alcalde, sinó també el seu conseller metropolità, els consellers comarcals i els diputats provincials. Sempre he defensat que a les eleccions municipals hauria d’haver-hi una urna per triar l’ajuntament, una altra per al Consell comarcal, una altra per a la Diputació i una darrera per l’AMB.

Canviar el sistema d’elecció dels representants d’aquests ens és una qüestió que amb el tribut metropolità s’ha tornat a posar de manifest. Tanmateix l’AMB atès que cobra un impost directe té la responsabilitat de no només liderar aquest canvi d’elecció dels seus representants (qüestió complexa pel fet que cal modificar lleis estatals i del Parlament), sinó que ha d’informar de forma activa i constant sobre què fa, i sobretot ha de deixar d’amagar decisions com la que va prendre el passat 18 de desembre de 2018 de cobrar aquest impost a 18 municipis, i que va amagar fins a dia d’avui perquè pel mig hi havia unes eleccions municipals.

Amagar decisions “impopulars” com aquesta, només fa que afeblir l’estat del benestar perquè tothom és conscient que per tenir uns serveis de qualitat cal un sistema tributari al darrere, però cal sempre informar i donar la cara.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (10)    No(0)

+
2 comentarios