www.elllobregat.com
Torre Barrina va acollir ahir l'acte.
Ampliar
Torre Barrina va acollir ahir l'acte.

‘Ones lliures’, un homenatge literari a la figura de Francesc Casbas

viernes 20 de diciembre de 2019, 20:13h
Francisco Javier Rodríguez, director d’aquesta publicació, presenta el seu llibre, en el qual explica la història d'una ràdio lliure de l'Hospitalet.

  • D'esquerra a dreta: Eva Jiménez, presidenta de FIC-LH; Àlx Sálmon, ex director de El Mundo a Catalunya i autor del pròleg del llibre; Francisco J. Rodríguez, autor del llibre i director d'El Llobregat, i Juan Carlos Valero, membre de FIC i editor executiu d'aquesta capçalera / LC

Francesc Casbas és una figura històrica de la ràdio local i del periodisme independent de l'Hospitalet. Un pioner que amb un grup de joves periodistes va fundar la primera emissora local un cop acabada la dictadura franquista, Ràdio Estel (després Ràdio L'Hospitalet). "No era un tècnic convencional", assegura el periodista radiofònic Manolo Garrido.

La història de Casbas i la fundació de la primera emissora local hospitalenca és part de la història de la ciutat, i és l'aventura que narra Ones lliures, llavor de la radiodifusió a l'Hospitalet, llibre escrit per Francisco Javier Rodríguez, director d'aquesta publicació i membre de Foment de la Informació Critica (FIC-LH). L'autor ha definit la seva obra com "la crònica periodística que no es va fer en el seu moment".

"Ones lliures" es va presentar el passat 19 de desembre a Torre Barrina, i va comptar amb la participació de Joan Carles Valero, editor executiu de El Llobregat i membre de l'equip d'aquella aventura radiofònica i d’ Àlex Sálmon, autor del pròleg, periodista i professor de periodisme a la Universitat Abat Oliba, a més d’Eva Jiménez, presidenta de FIC-LH.

Per al llibre, Rodríguez va haver de fer servir fonts orals, parlant directament amb els protagonistes d'aquella època, també protagonistes del llibre. "Només en queda una foto i alguns documents d’actes de juntes i d’estat de comptes", va assegurar a la presentació. Es tracta d'una aventura radiofònica de la qual no queden gravacions i, tal com va dir l'autor, "si no s'hagués recopilat aquella experiència en aquest llibre, hagués mort".

Joan Carles Valero va explicar que la idea del llibre va néixer amb la nominació de Casbas per als Premis Llobregat, a la categoria de Periodisme, anomenat "Aigües Cristal·lines". L'objectiu era que "la nostra experiència no quedés a l'oblit". Valero també va reclamar la falta de reconeixement a les figures de la ciutat per part dels governants, posant com a exemple a Núria Espert, Enric Flores i al mateix Casbas. "Cap dels tres han tingut el merescut reconeixement de la seva ciutat en vida, excepte l'Espert, que encara hi som a temps", va assenyalar.

El periodista Àlex Sálmon va conèixer a Francesc Casbas quan va arribar a l'emissora l'any 1982, i per a ell Casbas "tenia claríssim com devia ser una ràdio, perquè era un monstre de la radiodifusió i tenia un grandíssim sentit periodístic". Sálmon va recordar que "les primeres tertúlies radiofòniques es van fer a Ràdio L'Hospitalet" i que el seu tancament l'any 2012 va ser “un gran error” per part de l’alcaldessa Núria Marín.

Una aventura radiofònica amb banda sonora

El llibre "Ones lliures, llavor de la radiodifusió a l'Hospitalet" té la seva pròpia banda sonora. Cada capítol l’encapçala el títol d'una cançó de l'època i l'autor ha creat una llista de Spotify amb aquestes cançons, que traslladen a l'època on succeeix la història de Ràdio Estel. De fet, la música va ser una finestra per als joves de l'Hospitalet, una manera de conèixer que estava passant al món, com va expressar Damià García Priu i Narcís Enríquez, els altres promotors de l’emissora juntament amb Casbas i Valero. Rodríguez va agafar aquesta idea de l'autor gavanenc Albert Villanueva, que va utilitzar aquest recurs en el seu llibre Por hacer a tu muerte compañia, una obra també ambientada a la comarca.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios