www.elllobregat.com

ODS 3. Salut i Benestar

El PrEP, fàrmac preventiu contra el VIH
Ampliar
El PrEP, fàrmac preventiu contra el VIH

Acabar amb les MTS i el tabac, la prioritat de la salut comarcal

lunes 27 de enero de 2020, 16:00h
El Govern finança el PrEP contra el VIH als hospitals de Viladecans i Bellvitge. Augmenta la prevenció i el tractament de l’abús de substancies additives com el tabac.

El Baix Llobregat, a punt de complir els requisits de l’ONU en salut i benestar per a 2030. La bona noticia és que, a 10 anys vista de les pautes establertes per l’ONU als ODS, gairebé hem aconseguit totes les fites, com reduir la mortalitat prematura, l’accés universal als serveis de salut sexual i reproductiva o la reducció de les morts i malalties per productes químics perillosos i la contaminació de l’aire, l’aigua o el sòl.Tanmateix, encara queda un recorregut pel qual els hospitals i centres d’atenció primària de la comarca, així com les entitats i associacions relaciones amb la salut i les malalties, han d’impulsar els pròxims deu anys. Entre les malalties modernes més comunes trobem els diferents tipus de càncer o Malalties de Transmissió Sexual (MTS). Tot i els avenços realitzats a nivell d’investigació per pal·liar els efectes no s’han establert cures definitives per acabar amb aquestes epidèmies, moltes d’elles contagioses com la SIDA o l’hepatitis i d’altres provocades, en gran mesura, per drogues com el tabac.

Objectiu: Deixar de fumar
El consum del tabac creix al Baix Llobregat i L’Hospitalet, arribant a xifres similars a les que hi havia a principis dels anys 90. El Dr. Josep Maria Ramon, cap de la Unitat de Tractament del Tabaquisme de l’Hospital de Bellvitge, assegura que “tenim una de les legislacions més restrictives d’Europa pel que fa al consum de tabac però, paradoxalment, som dels països on el consum del tabac no tant sols no baixa sinó que s’ha incrementat”. Això fa reflexionar si l’enduriment de la legislació per fer disminuir el nombre de fumadors està essent eficaç.
Probablement, tot i l’actual limitació d’espais per a fumadors a les ciutats, el preu del paquet de cigarretes continua sent molt econòmic a tot l’Estat Espanyol: entre 4,40 i 5,15 euros, mentre a França la mitjana es de 8 euros i 11 al Regne Unit. “Quan més barat, més accessibilitat pels joves i això ha portat a un increment al consum del tabac de liar, que és molt més econòmic”, explica del Dr. Ramon, una de les causes principals d’addicció a la comarca, que després han de ser tractades a unitats com a l’Hospital de Bellvitge.
La Unitat de Tractament del Tabaquisme de l’Hospital de Bellvitge atenen entre 370-400 nous fumadors cada any i al voltant del 60% deixen de consumir tabac al cap d’un any. “Al deixar de fumar el temps que necessitem per reduir el risc de malalties es variable i depèn de quina parlem”, recorda el cap de la unitat, fet que explica per què al cap d’un any el risc de patir infarts s’ha reduït a la meitat i als cinc anys, és el mateix els qui mai han fumat. Però, sens dubte, una de les principals malalties que van lligades al tabac és el càncer, eminentment de pulmó. El Dr. Ramon assevera que em d’esperar entre 10 i 15 anys per tenir el mateix risc que una persona mai fumadora de patir càncer, però incita als fumadors a “deixar de fumar” perquè al fer-ho “sempre obtindrem un benefici per la nostra salut”.
L’Hospital de Bellvitge, un dels referents en tractament del tabaquisme a la comarca, utilitza una combinació de medicaments, que permet controlar la manca de nicotina, amb teràpies conductuals que permeten controlar les rutines i tots els fets relacionats amb deixar de fumar. Amb el famós ‘Champix’ que ara el govern espanyol s’ha compromès a finançar, sembla que serà més fàcil deixar el tabac però, aquest medicament basat en la vareniclina, tot i les seves evidències de que funciona i es pot deixar de fumar, no és, potser, el més adient per deixar-ho definitivament: el tabac no només és química sinó també psicologia.


El PrEP, mesura de prevenció contra el VIH
La profilaxi preexposició (PrEP) al VIH ja està disponible al Baix Llobregat i L’Hospitalet. Aquest tractament s’ha distribuït a diferents hospitals de la comarca, com el de Viladecans o el de Bellvitge per tal de prevenir el VIH en persones amb elevat risc d’infecció. El medicament està finançat íntegrament pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, després d’impulsar estudis per analitzar la seva factibilitat i afavorir la seva comercialització.
El PrEP té la previsió de beneficiar al voltant de 2.500 persones a tota Catalunya i prop de 360 al Baix Llobregat i L’Hospitalet. El Departament de Salut recomana, especialment, aquest preventiu a homes que tenen sexe amb homes, dones transsexuals i persones que exerceixen la prostitució sense utilitzar el preservatiu. En aquest sentit, els hospitals de la comarca posen èmfasi en que el PrEP farà baixar la incidència del VIH superior a 2 casos per 100 persones l’any, podent eradicar a llarg termini les epidèmies com la SIDA al 2030, tal i com aconsellen les Nacions Unides.
Un dels centres que han començat a distribuir aquest fàrmac és l’Hospital de Viladecans. La Dra. Ana Lérida, responsable de la consulta de VIH de l’Hospital de Viladecans, assegura que als municipis del delta visiten “més homes que dones”, però “no hi ha un perfil definit”. El fet és que el VIH no és un virus de joves, al centre viladecanenc tenen un grup de pacients grans als quals fa anys que els hi fan un seguiment continu, però ara es comencen a veure cares més joves. “Crida l’atenció, perquè fa anys que es fan moltes campanyes de prevenció. Són persones que tenen molta informació, però s’han relaxat. La gent li ha perdut la por al VIH”, explica la Dra. Lérida com a cap del servei.
La identificació del virus als hospitals de la comarca acostuma a fer-se a les fases inicials, la qual cosa millora la capacitat mèdica d’actuació. Però el problema contra aquestes epidèmies, encara minoritàries, continua essent la relaxació. “Aquesta relaxació també ha comportat un augment exponencial de les infeccions de transmissió sexual, com sífilis, gonorrea o clamídia”, recorda la responsable de la consulta de VIH de l’Hospital de Viladecans.
El PrEP ajudarà a prevenir nous casos de VIH, però ¿què hi ha de les persones infectades amb el virus de la SIDA? “El tractament que es dona als hospitals, com el de Viladecans, es una triple teràpia antiretroviral, que molt sovint s’administra en un sol comprimit”, diu la Dra. Lérida, lo que fa que sigui semblant a el medicament preventiu però una vegada ja hi és el virus a dins. Això fa que el concepte d’epidèmia de la SIDA sigui global i estigui als ODS publicats per les Nacions Unides. “Als països occidentals amb un sistema universal de salut com el nostre, l’accés de les persones infectades als tractaments de manera gratuïta permet que baixi molt el risc de contagi. Si tots els pacients estiguessin tractats, la infecció per VIH baixaria molt”, sentencia la responsable del tractament de l’Hospital de Viladecans.
El nou fàrmac finançat a Catalunya farà reduir el nombre de casos d’infecció a la comarca en aproximadament 360 l’any. Però la prevenció només n’és un cas per acabar a la nova epidèmia dels països desenvolupats, la Dra. Lérida pronostica que la solució arribarà quan es trobi una cura definitiva al VIH, recordant que “al nostre país hi ha grups de recerca capdavanters en aquest aspecte” i, tot i estar en fase d’investigació “dona un missatge d’esperança” per aconseguir acabar al 2030 amb la SIDA i altres epidèmies de transmissió sexual.

Un nou Hospital per seguir estant a prop de la gent

Per Montse Oliveras, Directora de l’Hospital de Viladecans

El 2019 ha estat molt important per a l’Hospital de Viladecans. Durant aquest any, hem començat a construir un nou edifici, que permetrà millorar l’atenció a la ciutadania i facilitarà la posada en marxa de nous projectes.

El futur Hospital de Viladecans serà més gran, més modern i més confortable, i permetrà que ens puguem adaptar a les noves necessitats sanitàries de la població, relacionades amb l’increment de l’esperança de vida, l’augment de la prevalença de malalties cròniques i l’apoderament dels pacients.

Les obres van començar l’estiu de 2018 i es preveu que la primera fase, que consisteix en la construcció del nou edifici, estigui enllestida a final del 2021. Després s’haurà de reformar l’edifici actual, que forma part del Patrimoni Arquitectònic Català, i incorporar-hi nous equipaments. Si tot va bé, el nou Hospital funcionarà a ple rendiment a començament de l’any 2024. Encara queda molta feina a fer, però ja ha passat el més difícil, que era arribar fins on estem ara.

L’inici de les obres d’ampliació i reforma del nostre centre ha estat possible gràcies a la voluntat institucional i, sobretot, a la tenacitat dels professionals i de la població de Viladecans, Gavà, Castelldefels, Begues i Sant Climent de Llobregat, que feia anys que reclamava una millora del seu hospital de referència. De fet, la història del nostre centre està lligada al moviment veïnal, que mai ha dubtat a sortir al carrer per evitar que l’Hospital es tanqués o per demanar unes instal·lacions més dignes.

Però durant aquest any no només hem dedicat esforços a la construcció del nou Hospital, sinó que hem iniciat projectes rellevants que han tingut un impacte positiu tant en els usuaris com en els professionals, per exemple la posada en marxa de projectes per millorar l’accessibilitat dels pacients als serveis que oferim; la incorporació de nous equipaments tecnològics; l’augment del nombre de proves diagnòstiques, que eviten que els pacients de la nostra àrea d’influència hagin de desplaçar-se a altres centres més llunyans, o bé la realització d’iniciatives d’educació sanitària i de conscienciació mediambiental.

Aquest any que comença seguirem treballant per millorar la qualitat de l’atenció sanitària que oferim a la ciutadania i fomentar la seva participació en les qüestions que afecten la seva salut.

A l’Hospital de Viladecans encetem una etapa apassionant, que culminarà amb la posada en marxa del nou centre, que estarà millor adaptat per seguir innovant i fer front als nous reptes sanitaris de la nostra població i més ben preparat per seguir estant a prop de la gent.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios