www.elllobregat.com
'Ens sentim molt orgulloses de la comunitat de Sant Boi'

"Ens sentim molt orgulloses de la comunitat de Sant Boi"

viernes 20 de marzo de 2020, 16:53h
Entrevista con Laura Vega, de la Xarxa de Suport a Sant Boi.

-Com i quan va néixer la idea de crear aquesta xarxa de suport a Sant Boi?

Davant la declaració de pandèmia global i les mesures que es van començar a aplicar per part del govern per frenar la infecció del Coronavirus, com el tancament de centres educatius o la recomanació a persones grans de no sortir de casa, un grup de persones vam començar a preocupar-nos per com es veurien afectades les famílies més vulnerables i les persones grans o amb salut fràgil de la ciutat. En aquest context, vam parlar sobre la possibilitat de crear una xarxa de suport solidari que ajudés a les classes popular a fer més suportables les mesures aplicades i així va néixer la Xarxa de Suport Santboiana: dijous 12 de març es va preparar el funcionament intern i va començar a funcionar públicament el divendres dia 13. Des d’aleshores, estem fent difusió a través de les xarxes socials, Telegram i WhatsApp, demanant a la ciutadana que s’uneixi a través d’aquest formulari, on poden apuntar-se per fer voluntariat i on també es recullen les necessitats que les famílies o població en risc pugui tenir.

-Quins serveis a la comunitat esteu portant a terme amb més assiduïtat?

Vam realitzar la crida de voluntaris per cosir les mascaretes que va tenir una acollida espectacular, fins al punt que encara seguim responent missatges i trucades de persones que volen col·laborar en generar material mèdic. Ens sentim molt orgulloses de la comunitat de Sant Boi a la vegada que no entenem com recursos de primera necessitat poden estar subjectes a la mera oferta i demanda, sense control, donant-se el cas que hi hagi mancança als centres sanitaris i que persones que necessiten cures amb asiduitat no puguin accedir a les farmàcies del seu barri a alcohol o guants.

Sobretot hem atès demandes en l’àmbit de l’assessorament laboral, que realitzem amb un equip format per representants sindicals, advocats laboralistes i juristes de relacions laborals, també realitzem un servei d’acompanyament psicològic que està funcionant molt bé gràcies a les professionals que col·laboren i que preveiem que anirà creixent en demanda degut a l’ansietat provocada per la situació econòmico-laboral i la incertesa envers el temps que durarà el confinament i les seves conseqüències.

-També heu posat en marxa moltes activitats culturals. S'hi va afegint la gent?

Molta! La programació de #Vecinasreunidas a través d’Instagram està tenint molt bona acollida i estem molt contentes amb la resposta de tants santboians i santboianes que han sumat a aquesta iniciativa posant en comú coneixements, realitzant concerts, recitals de poesia, cuina en directe, xerrades, etc.

-Quanta gent hi ha involucrada ara mateix en aquesta xarxa? Quins tipus de professionals s'hi han afegit, de quines branques?

Tenim al voltant de 200 persones registrades com a voluntàries en aquests moments, cadascuna amb un perfil diferent, mostra de l’heterogeneitat de la societat. Entre aquests voluntaris, que estiguin col·laborant directament amb els seus coneixements d’àmbit professional, tenim dissenyadors gràfics, psicòlegs, advocats laboralistes i treballadors de relacions laborals, persones que es dediquen a l’àmbit de la comunicació, treballadors socials, etc.

-Hi ha suport entre xarxes de diversos municipis del Baix Llobregat?

Hi ha un grup de coordinació amb xarxes de diferents indrets dels Països Catalans, tot i que de moment la majoria es centren en l’àmbit de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Avui s’ha inaugurat un espai web, cret entre persones de diferents xarxes, moviments populars i sindicats, on es troben mapejades les diferents xarxes de suport així com col·lectius de defensa del dret a l’habitatge www.suportpopular.org.

-Entenc que heu hagut d'haver atés un gran nombre de peticions d'assessorament per acomiadaments i altres preocupacions relacionades amb la feina...

El servei que més demanda està tenint és l’assessoria laboral. Moltes empreses que donaven feina a persones de Sant Boi i del Baix Llobregat estan duent a terme Expedients de Regulació Temporals de l’Ocupació i hi ha un gran desconeixement al voltant de com funcionen, quins drets tenen, com poden demanar l’atur, si es podran reincorporar a la feina posteriorment, etc. Cal fer incís però en que molts casos que hem atès són en relació a la gran quantitat d’empreses, que estan aprofitant l'avinentesa per realitzar acomiadaments o vulnerar drets laborals. Fins i tot ens hem trobat casos de contractes celebrats fa cinc anys en frau de llei i que coneixem ara per la situació excepcional que estem vivint. Nosaltres podem informar a la gent del seus drets i posar-les en contacte amb advocats i sindicats de classe, però aquest moment demostra la necessitat d’unes lleis que realment signifiquin una protecció pels treballadors i la importància de que els treballadors estiguin organitzats per poder negociar en unes condicions òptimes els seus drets. La situació és realment delicada i l’angoixa de les famílies que de cop veuen com la seva font principal d’ingressos desapareix d’un dia per l’altre és inimaginable.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios