www.elllobregat.com
Pilar Díaz: “Volem destinar tots els recursos econòmics al nostre abast per donar resposta a les necessitats de la ciutadania”
Ampliar

Pilar Díaz: “Volem destinar tots els recursos econòmics al nostre abast per donar resposta a les necessitats de la ciutadania”

Especial entrevistas realizadas con motivo de la crisis sanitaria y económica del Coronavirus

martes 05 de mayo de 2020, 16:34h

L’alcaldessa d’Esplugues reivindica que els ajuntaments es trobem bastant encorsetats i que necessiten més flexibilitat, pel que fa a la gestió del superàvit però també a la despesa.

Quin és el pla que té per anar recuperant la normalitat el més aviat possible en el seu àmbit de gestió?

El dia a dia és frenètic i anem incorporant idees i projectes amb molta rapidesa per oferir respostes a les diferents necessitats. La premissa sempre ha estat que ningú no es quedi enrere en aquest procés. El nostre Departament de Serveis Socials ha fet un treball de coordinació encomiable per atendre persones que pertanyen a grups de risc o a col·lectius vulnerables. El de Participació Ciutadana ha mobilitzat i donat suport a la xarxa de voluntariat. No puc oblidar tampoc a l’equip de Comunicació, que ha estat clau per difondre els missatges prioritaris entre la ciutadania, o de Policia Local i la resta de serveis essencials, com Brigada, Consergeria o Personal de Neteja. Així com Economia i Treball, que ha reorganitzat els seus recursos per seguir oferint atenció per mitjans telemàtics a persones autònomes o empreses que ara es troben en una situació complicada. Són exemples de responsabilitat personal.

Quina inversió o partida pressupostària extraordinària preveu disposar l’Ajuntament d’Esplugues per recolzar la recuperació i pal·liar així la greu crisi econòmica i social que ha ocasionat la pandèmia del coronavirus?

Actualment, l'Ajuntament està responent a les necessitats derivades de la pandèmia del COVID-19 amb les aplicacions pressupostàries aprovades al pressupost de l'exercici 2020. Ja havíem previst un fons de contingència, però tenim la voluntat de destinar tots els recursos econòmics que estiguin al nostre abast per donar resposta a les necessitats de la ciutadania.

Com les víctimes de l'Covid-19 són els ciutadans més grans, que proposta o política va a desenvolupar en el seu àmbit per reforçar el seu benestar davant possibles rebrots? Quina ha de ser la política de residències?

La gestió directa de les residències correspon a la Generalitat i això limita la nostra capacitat d’acció, però lògicament no podem quedar-nos esperant immòbils. Des del primer moment, vam establir un canal de comunicació permanent, a través del Departament de Serveis Socials, per poder donar tot el suport que estava a les nostres mans. Com a ajuntament, vam gestionar la desinfecció dels centres, a través de la Generalitat i la Delegació del Govern. Al llarg del mes d’abril, l’UME (Unitat Militar d’Emergències) i una empresa especialitzada enviada per la Generalitat han realitzat diverses actuacions a diferents equipaments residencials d’Esplugues.

Com ha funcionat la xarxa de solidaritat en el seu àmbit?

Al Punt de Voluntariat hi ha més de 200 persones inscrites que, abans d’actuar, reben una píndola de formació sobre prevenció per part de Creu Roja. Estan fent la compra per a persones que no poden sortir, han portat més de 500 targetes moneder a famílies que no podien disposar de beca menjador pel tancament de les escoles o, amb el lideratge d’EntreCortines i també de Sastrinyols, han fabricat unes 3.500 mascaretes.

Pot explicar alguns exemples?

Hi ha entitats que han reaccionat de forma immediata, com les religioses del Col·legi Natzaret, que gairebé l’endemà de la interrupció de les classes van reinventar el seu menjador escolar per preparar àpats per a col·lectius vulnerables.

L’Ajuntament està treballant en coordinació permanent amb Creu Roja, amb Vida i Caritas a través del programa d’aliments, amb la Fundació Melchor Colet per al projecte Tots a Taula, les persones voluntàries de Protecció Civil, monitors i monitores del programa d’animació sociocultural, etc.

En el cas de tenir superàvit, com es planteja destinar-lo un cop flexibilitzin els criteris d'estabilitat pressupostària i la regla de despesa per a augmentar la inversió pública?

És una qüestió que hem d’abordar en un futur. Ara mateix tenim el focus en el present, que crec que és el més assenyat donades les circumstàncies. En tot cas, és evidents que els ajuntaments ens trobem bastant encorsetats i que necessitem més flexibilitat, pel que fa a la gestió del superàvit però també, per exemple, la regla de la despesa.

Com s’ha organitzat vostè per mantenir les seves responsabilitats durant l’estat d’alarma? Esplugues ja formava part d’un projecte pilot de reforma horària, amb altres municipis de Catalunya. El teletreball era una de les seves vessants i aquesta crisi sanitària ha estat un camp de proves a gran escala. Les meves jornades són molt llargues, perquè la situació és complicada, però intento treure una estona per fer esport. Per a mi, és una necessitat.

Ha patit vostè la malaltia o alguna persona propera?

Esplugues no és un municipi gaire gran i és impossible no commoure’t per cada persona afectada. Són el motor per lluitar per acabar amb la malaltia.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios