www.elllobregat.com

De Castelldefels en coet a Mart

Des de fa 12 anys, el campus del Baix Llobregat organitza missions tripulades per a escolars d'ESO amb risc d'abandonament prematur

Des del Campus del Baix Llobregat de la UPC a Castelldefels, fa dotze anys que organitzem missions tripulades al planeta Mart. L’objectiu d’aquest projecte és acompanyar a l’escolaritat de l’alumnat de segon cicle d’ESO que, malgrat tenir capacitat i potencialitats per desenvolupar un sòlid itinerari formatiu, presenten cert risc d’abandonament prematur dels seus estudis. El projecte Mart XXI té la voluntat d’orientar, motivar, estimular i presentar la ciència de manera atractiva, amb la intenció de reforçar l’autoconfiança i la capacitat de treball en equip.

Els viatges d’exploració i descoberta són i han estat sempre motor i conseqüència dels grans avenços científics. Utilitzar el pretext de l’establiment d’una colònia marciana suposa no només una gran ocasió d’acostar-se a la ciència des d’una perspectiva multidisciplinar, sinó que entronca directament amb les àrees d’expertesa del Campus, les telecomunicacions, la telemàtica, l’aeronàutica i l’espai, l’agroalimentària i els sistemes biològics. Tot el conjunt ens permet plantejar una situació fictícia que desperti l’interès dels i les joves i com si estiguessin vivint una pel·lícula en la que són els i les protagonistes.

Un dels estudiants que aquest any ha participat a l’aventura, en Luis de Liz, alumne del Col·legi Santo Ángel de Gavà ho defineix com una experiència inoblidable:
“Vaig aprendre coses que mai pensava que estaria a prop de conèixer. Moltes persones que vaig trobar allà, no només alumnes sinó professors i treballadors, em van ajudar en moltes coses.
El que més em va sorprendre i a la vegada agradar va ser el moment de les exposicions diàries d’allò que havíem fet el dia anterior; de les meves exposicions la primera va ser la millor, i no perquè jo ho cregui sinó perquè els professors i els companys del meu equip així m’ho van dir. Una de les professores, la Julia, em va agradar molt ja que el suport moral que em va donar va ser gran i bo.
Els companys que vaig conèixer eren boníssims, intel·ligents però graciosos a la vegada, igual que la Julia. El grup que em va assignar l’organització va ser Alimentació que, al principi, no em sonava com el millor del món però quan la Julia va explicar el què faríem els meus ulls van brillar: experiments amb peixos i amb plantes tot el que jo havia somiat!.
Tornaria a repetir aquesta experiència una altra vegada, milions de vegades i amb un somriure gran, molt gran”.

El projecte es desenvolupa durant 5 sessions de tot un matí a les Escoles del Campus, l’EETAC i l’ESAB, entre els mesos de gener i febrer. Enguany han participat més de 230 nois i noies de centres i instituts de vuit municipis de la comarca del Baix Llobregat. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (4)    No(0)

+
0 comentarios