www.elllobregat.com
En la mort de Josep Olivella, l’alcalde que va preservar Torrelles
Ampliar

En la mort de Josep Olivella, l’alcalde que va preservar Torrelles

El passat 7 d’octubre al vespre va morir, a la seva residencia de Torrelles de Llobregat, el que va ser durant 8 anys alcalde de la població entre 1983 i 1991, Josep Olivella Cifre, a l’edat de 68 anys i víctima d’un càncer.

Olivella va aconseguir l’alcaldia l’any 1983 en una llista local progressista -Poble i Progrès- que es presentava aleshores per primera vegada i que ha governat aquest municipi del Baix Llobregat de poc més de 6.000 habitants durant gairebé 30 anys, malgrat que en els darrers mandats amb un nom diferent i un component bastant més nacionalista -Compromís i Acord per Torrelles-.

Olivella només va ser alcalde durant dos mandants consecutius complint el seu criteri, aleshores bastant insòlit, que la política era una dedicació transitòria al servei de la ciutadania i no una professió o un modus vivendi com s’ha vist en tantes ocasions. Profundament sensibilitzat per la degradació ambiental en un municipi que encara conservava íntegres les seves arrels agràries, Torrelles va apostar durant el seu mandat per una política activa de reciclatge de residus que la va convertir en pionera a Catalunya en aquest àmbit gràcies a la implantació del projecte Residu Mínim que incloïa mancomunadament una planta de triatge a Molins de Rei i una planta de compostatge, encara molt activa, que es va ubicar a Torrelles.

Justament després de deixar l’alcaldia, Olivella es va dedicar professionalment a assessorar com a tècnic de medi ambient a diferents ajuntaments. Durant el seu mandat, que va normalitzar un període de tensions municipals prèvies, va recepcionar les tres urbanitzacions del terme municipal que encara estaven inacabades, trencant amb l’abandonament sofert des de la seva creació, va obrir la variant del poble que evitava el trànsit interior del nucli vell i va implantar una política restrictiva d’ocupació de sol lliure per edificar que ha mantingut Torrelles en un envejable estat d’equilibri residencial i demogràfic.

Aquesta dinàmica de preservació de la densificació del municipi va anar acompanyada d’una política activa de defensa de la pagesia local, del teixit cultural i associatiu del poble, de recuperació del món agroforestal i de mesures diverses de caràcter social que li van garantir la majoria absoluta pel segon mandat i la consolidació d’un equip humà suficient per mantenir aquestes polítiques continuistes durant una bona colla d’anys. Quan la dinàmica es va trencar al 2003, amb l’aparició d’un nou equip municipal sota mandat socialista que va començar activant l’edificació al terme en un moment conjunturalment molt favorable, Olivella va reprendre el seu activisme local afavorint, amb altres defensors del territori, una plataforma d’oposició que va aconseguir aturar els plans municipals i, en pocs anys, retornar al poder el partit que havia ajudat a consolidar.

Ideològicament d’esquerres, de caràcter reservat, però molt amic dels seus amics, va mantenir com a norma vital la seva coherència fins al darrer dia, acceptant amb un extraordinari exemple d’integritat el final proper. Torrelles no seria el municipi que avui coneixem sense el seu concurs, i la seva gent té un considerable deute de reconeixement envers la seva capacitat de treball, la seva intel·ligència i la demostrada perseverança. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios