www.elllobregat.com

El Tribut de la discòrdia

Por Josep Ramon Mut
viernes 04 de diciembre de 2020, 09:26h
Fa un any escrivia sobre el Tribut Metropolità que per primer cop s’havia cobrat als municipis de la segona corona i que tanta polseguera havia aixecat. Un any després, veig que malgrat s’ha constituït una plataforma contra el mateix, i malgrat el mal càlcul que va comportar un pagament excessiu per part dels veïns, la polèmica segueix latent i gaire cosa no ha canviat.

L’impost és polèmic perquè en el seu dia l’aplicació del mateix als municipis de la segona corona es va portar amb molt d’hermetisme i parteix d’una injustícia que encara no ha estat corregida. De fet, aquells qui defensen les bonances d’aquest impost esgrimeixen arguments fàcilment rebatibles.

Ens diuen que aquest impost l’han de pagar tots els veïns i veïnes de l’àrea metropolitana, i és cert, i això no ho nega ningú, i és obvi que si els municipis de la primera corona paguen l’impost, els de la segona corona també ho han de fer, ara bé, no pot ser que els de la segona corona paguin una quantitat tan gran respecte als de la primera corona.

Diuen els defensors de l’aplicació d’aquest impost que costen més els serveis quan s’implementen en un municipi petit i dispers, com per exemple Cervelló, que en un municipi gran i compacte com Sant Joan Despí; que portar un autobús a La Palma de Cervelló costa més que portar-lo a Esplugues, i que per això han de pagar més els veïns d’aquests municipis. Segur que costa més, però fer pagar més als veïns d’aquests municipis trenca el principi d’igualtat, i genera ciutadans de primera i de segona. A més, aquest argument és molt perillós, i egoista, perquè el que estan dient aquests que defensen que paguin més els dels municipis dispersos perquè costa més, és el mateix que dir que has de pagar més perquè el teu municipi en comptes d’estar ocupat per gent, està ocupat per arbres i boscos. Per tant, amb aquesta lògica, aquests municipis dispersos que fan de pulmó de l’Àrea Metropolitana haurien de cobrar un impost als municipis més poblats i sense grans boscos per l’oxigen que generen.

L’impost s’ha de cobrar amb quantitats equitatives a tots els municipis, és a dir cobrar pels serveis que l’AMB presta al municipi, si tens metro o Trambaix hauries de pagar més que si no el tens, i no a la inversa com passa ara. I també cal que molts dels alcaldes expliquin a la ciutadania el que fan les entitats supralocals als seus municipis i no apuntar-se “tantos” per guanyar eleccions.

En definitiva, si l’impost no canvia la seva fórmula de càlcul sempre serà injust i mancat de legitimitat. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
1 comentarios