www.elllobregat.com
Aquest estiu CasTECHdefels conecta per vuitè any les persones i el coneixement
Ampliar

Aquest estiu CasTECHdefels conecta per vuitè any les persones i el coneixement

La universitat estival de Ciència i Tecnologia de Castelldefels reprèn de nou l’activitat presencial al campus del Baix Llobregat. L’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes i l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial reobren les portes

CasTECHdefels, la Universitat d’Estiu de Ciència i Tecnologia de Castelldefels, impulsada conjuntament pel Campus del Baix Llobregat de la UPC i l’Ajuntament de Castelldefels, reprèn la seva activitat presencial. L’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB) i l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) obren de nou les seves portes oferint tot un seguit d’activitats per públics diversos.

El principal objectiu de la CasTECHdefels és acostar la tecnologia i la ciència al jovent i a la ciutadania, promoure l’interès dels joves i les joves per l’enginyeria, i apropar la Universitat a tothom.

L’estiu passat no es va poder dur a terme presencialment ja que les circumstàncies produïdes per la situació sanitària no ho aconsellaven. A la tardor, però, se’n va fer una versió virtual en el marc de la Setmana de la Ciència, amb un ampli programa de xerrades i tallers de divulgació general que es van poder seguir en streaming mitjançant trobades online.

Tot i que estem contents amb el desenvolupament i la participació de l’experiència virtual, tenim moltes ganes de retrobar-vos. Per aquest motiu i per a l’edició d’enguany, tot i que en format reduït, tornarem a obrir els laboratoris i les aules de les Escoles d’Enginyeria que la UPC té a la ciutat.

Al llarg de tres setmanes, es desenvoluparan les següents activitats:

Cursos-taller Science School, especialment adreçats al jovent de 12 a 18 anys:
* Videojocs amb Processing des de zero - Aprendrem a desenvolupar aplicacions gràfiques i videojocs senzills utilitzant aquest llenguatge. Curs pràctic basat en la metodologia Project Based Learning

* L’Odissea (una revisió del clàssics aplicant l’enginyeria) - Els grans mites grecs es van haver d’enfrontar a tot un seguit de proves complicadíssimes. Què hauria passat si fossin enginyers o enginyeres? Respondrem aquesta pregunta revivint alguns dels episodis més coneguts de la mitologia clàssica combinant el joc i la tecnologia.

La durada total d’aquests cursos és de 15 hores i es duran a terme de dilluns a divendres en horari de matí. De cada curs se’n faran dues edicions consecutives les setmanes del 28 de juny al 2 de juliol i del 5 al 9 de juliol.

Curs per a professorat de secundària:
* Micro:bit des de zero - Micro:bit és una placa programable especialment dissenyada per facilitar l’aprenentatge STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Arts i Matemàtiques). En comparació amb altres plaques Micro:bit té uns avantatges que faciliten el treball amb els més joves (educació primària) i permet també, per les seves característiques, fer treballs més complexes en cursos avançats.

La durada d’aquest curs és de 30 hores - 25 presencials i està reconegut com a curs de formació del professorat, s’impartirà la setmana del 5 al 9 de juliol en horari de matí.

Ciència en família
Les famílies també trobareu un espai per compartir i aprendre. Els laboratoris i les instal·lacions de la UPC us ofereixen experiències úniques i divertides on descobrireu que la ciència i la tecnologia estan a l’abast de tothom. Els més petits i petites, acompanyats d’un adult experimentaran i aprendran passant una bona estona en un ambient distès, universitari i molt participatiu.

Aquests tallers que tenen una durada de dues hores s’impartiran les tardes dels dilluns, dimecres i divendres de la primera quinzena de juliol:

* Aprenem a programar en code - Code.org és la plataforma perfecta per iniciar-se en la programació, especialment en família i en entorns escolars des de 3 anys fins a adults. Aquesta plataforma sense ànim de lucre es va crear per oferir nous reptes i millorar les capacitats digitals dels vailets i especialment per formar estudiants en la programació de codi. Ofereix tutorials de programació en molts idiomes i en contexts molt divertits

* Podem fer una llaminadura saludable? - En aquest taller es persegueix elaborar una llaminadura amb ingredients naturals i sense sucre utilitzant mètodes d’elaboració artesanal en els laboratoris de l’EEABB. Per desenvolupar aquests llaminadures és realitzarà una mirada als productes que ja existeixen al mercat, al seu procés d’elaboració i s’analitzaran els diferents tipus existent, textures, formes i colors...

* Simulem l’entrada d’una nau en l’atmosfera (Egg drop) - Què passa quan una nau retorna a la terra? En aquest taller podreu familiaritzar-vos amb conceptes com desacceleració, sistemes de frenada, amortidors d’impacte, etc... La missió és clara: haureu de llençar un ou des de 12 metres d’alçada i evitar que es trenqui, utilitzant elements que ens permetin posar en pràctica els conceptes analitzats anteriorment. Podreu?

* Aprenem a fer una app pel mòbil - Quantes aplicacions utilitzes al teu mòbil diàriament? Has pensat mai en crear una pròpia? Els mòbils formen part de la nostra vida, i les seves aplicacions ens ajuden a treure tot el suc del seu funcionament. Aquest taller permet crear aplicacions Android a través d’una eina intuïtiva anomenada AppInventor que ha estat desenvolupada pel MIT (Massachusetts Institute of Technology). L’objectiu és la introducció al món de la programació d’una manera guiada i interactiva.

* Tastem i preparem sucs saludables - En el mercat dels sucs trobem diferents tipus de sucs; sucs de fruita, sucs de fruita a base de concentrats i nèctars de fruita.. L’aparició d’una nova gamma de sucs de fruita anomenada sucs Cold Press, ajuda a la introducció de verdures en el món dels sucs. Amplia la varietat de sabors i mescles, a més a més, manté la majoria de nutrients, vitamines i enzims de les fruites i verdures. En aquest taller farem un tast de varietats ja existents al mercat i mirarem d’elaborar el nostre propi suc utilitzant el mètode d’extracció de suc Cold Press.

* Fem cosmètica amb plantes - En aquest taller de cosmètica natural aprendreu a fer les vostres pròpies cremes corporals a base d’olis i plantes originals del nostre territori, tant dels nostres jardins com de plantes silvestres que podem recol·lectar molt prop de casa. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios