www.elllobregat.com
“Hi ha dones referents en la ciència, però no tenen tanta visibilitat com els homes”
Ampliar

“Hi ha dones referents en la ciència, però no tenen tanta visibilitat com els homes”

Susana Ochoa

Cal dotar les nenes de referents de dones científiques perquè es puguin sentir identificades

Quina importància té commemorar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència?

El dia de la dona i la nena científica és molt important per fer conscient a la societat i en especial a infants de la presència de les dones a la ciència. La necessitat de referents de dones científiques és bàsica perquè les nenes es puguin interessar les carreres científiques.

Quina és la vostra tasca com a investigadores al Parc Sanitari Sant Joan de Déu?

Treballo com a coordinadora de recerca i co-coordino un grup de recerca MERITT amb la Judith Usall. La nostra tasca consisteix en conèixer més sobre els problemes de salut mental greus i millorar-ne el tractament, sempre des d’una perspectiva de gènere i sensible al gènere.

Hi ha suficients dones referents en el camp de la ciència?

Hi ha dones referents en el camp de la ciència, però no tenen tanta visibilitat com en tenen els homes científics. Per aquest motiu, és important potenciar la ciència en les nenes i que puguin comptar amb referents dones i es puguin sentir identificades.

Quin paper desenvolupen en la societat les dones investigadores?

Les dones investigadores desenvolupen un gran paper en la societat, però com hem dit de vegades són invisibilitzades.

Com és d’important la figura de la dona en la ciència?

És molt important, ja que aporta un abordatge diferent, un interès per temes que potser sinó no es tractarien i des d’una perspectiva i sensibilitats diferents.

Com es pot motivar les nenes perquè s’interessin per aquest àmbit?

Primer sensibilitzant sobre la presència de referents que les puguin motivar de cara al futur, i després facilitant que es puguin interessar per temes que han estat reservats als homes ja des de ben petites. El llenguatge que fem servir fa que moltes vegades es digui “aquesta és una feina per a homes, de veritat que t’hi vols dedicar?”, i si, a més, no es troben referents, és molt probable que una feina que agrada, motiva i possiblement la noia té capacitats per fer-la, la descarti perquè no està en l’estereotip femení comunitari.

Podem afirmar que existeix una desigualtat notable entre sexes en el camp de la ciència?

Sí per suposat, les recerques sobre el tema diuen que les dones participen en menys projectes de recerca com a investigadores principals, presenten menys en un congrés i a més estan en menys ocasions en autories de rellevància en els articles científics. I sabem que al començament de la carrera científica hi ha més dones que homes i és en seguiment d’aquesta carrera, un cop tocaria tenir una posició sènior, que la presència dels homes és major. Què està passant amb aquestes dones que es perden pel camí?

Personalment, com valoreu el rol professional de les dones en el sector de la ciència? (Pel que fa a condicions salarials, conciliació laboral, ...).

És molt probable que les condicions salarials siguin similars entre homes i dones de la mateixa categoria, el problema, com he dit abans, és la possibilitat d’accedir a unes o altres categories. És probable que tingui a veure amb l’etapa evolutiva, ja que coincideix amb la maternitat, i la conciliació laboral a la ciència encara no està molt reconeguda. A més, les condicions laborals en la ciència encara deixen molt a desitjar, tant per homes com per dones.

Quin és el reconeixement que reben les dones científiques? I cap a vosaltres?

La veritat és que cada cop s’està valorant més el potencial femení i es fan més estratègies per visualitzar les dones científiques. El reconeixement en el fons facilita que hi hagi referents i que les nenes s’hi vulguin dedicar.

Quines són les vostres referents com a dones científiques en la història?

Marie Curie, Hipatia, Margarita Salas, Hedy Lamarr, Jane Goodall.

Hi ha hagut una evolució pel que fa al nombre de dones investigadores en actiu?

Com explicava abans, hi ha moltes més dones que comencen la carrera científica, però al final del recorregut els homes doblen a les dones. Cal veure què està passant i potenciar la carrera investigadora al llarg de tot el cicle, possiblement reconeixent que la ciència és necessària i cal dotar-la de pressuposts i sous adequats.

Com creieu que serà el futur de les dones en aquest camp?

Espero que tant dones com homes tinguin les mateixes possibilitats de créixer i de liderar equips.

Hi ha algun missatge que considereu que és important transmetre a la societat? O alguna anècdota que vulgueu explicar?

Cal dotar les nenes de referents de dones científiques perquè es puguin sentir identificades i vulguin dedicar-s’hi. Una anècdota, ahir vaig anar a fer una xerrada a una escola amb motiu de la dona i la nena científica amb nens i nenes de 5 anys i vaig explicar el que fèiem i què estudiàvem i com ho fèiem de la millor manera possible. Quan vaig acabar, una nena em va dir de gran vull fer el mateix que tu! I vaig sortir pensant que ja per això havia valgut la pena!

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios