www.elllobregat.com

SOS immediat per conservar els espais naturals del Delta del Llobregat i evitar la regressió de les seves platges

domingo 08 de mayo de 2022, 15:33h

Comença el mes de maig, el bon temps i la temporada de platja i, després de passejar per la del Prat puc afirmar que la regressió de la costa i les platges del litoral dels municipis del Baix Llobregat és tan evident que si no es troba una solució immediata, la sorra en aquest indret podria, fins-i-tot, desaparèixer.

Per tant, és urgent prendre mesures estructurals, ja que aquest litoral és el segon sistema deltaic de Catalunya que està afectat per la situació de canvi climàtic que estem vivint i, sembla que els responsables pertinents no ho tracten com a tal.
Cal recordar que la Comissió Europea ja va exigir a l’Estat Espanyol, el febrer de 2021, la posada en marxa de mesures addicionals per protegir i gestionar la zona Xarxa Natura 2000 dels espais naturals del Delta del Llobregat. Aquesta mesura ja era en resposta a una demanda de l’entitat ecologista Depana.
En aquest sentit, la Unió Europea ja constatava que les mesures de compensació per les ampliacions del port i l’aeroport no havien estat suficients i exigia mesures addicionals per evitar el deteriorament de la zona, que té una biodiversitat excepcional i és també un punt clau de les rutes migratòries de moltes espècies d’aus europees.
Un any després de l’advertència europea, l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, davant aquesta manca de resposta de la Generalitat i de l’Estat, lamenta que no s’hagin desenvolupat les accions necessàries per a la preservació de la zona i ha posat de manifest que “l’espai natural del Delta del Llobregat és el de major pressió urbana, industrial i d’infraestructures, però, en canvi, és l’únic que no té aprovat un pla de protecció específic”.
Cal recordar que els espais naturals del Delta del Llobregat constitueixen l’àrea de major diversitat de l’Àrea Metropolitana i les seves zones humides són les terceres de més importància de Catalunya on viuen més de 1.000 espècies. També s’ha de posar en valor que el Parc Agrari del Baix Llobregat és un element fonamental per als municipis de l’entorn, pel que fa a l’alimentació dels seus ciutadans.
D’altra banda, en tota la zona també són necessàries accions per millorar els hàbitats i la biodiversitat entre els espais naturals del Remolar, Filipines i la Ricarda a través del litoral i cal recordar que davant els efectes del canvi climàtic, la regressió de la platja o la millora del cabal ecològic del riu, és necessari implementar accions per evitar els sediments que s’acumulen a la seva desembocadura.
En aquest tema, l’Ajuntament del Prat i el Govern de l’Estat ja han pactat, de moment, licitar un projecte per obrir la possibilitat de trobar un fons de sorra més gruixuda de l’actual que, un cop portada, evitaria que marxés tan ràpidament. També s’apunta la possibilitat de desmuntar un tros l’espigó, ampliar les zones de dunes i fins i tot, d’altres mesures estructurals.
El que cal és que l’actuació que s’aprovi sigui immediata per facilitar que l’Autoritat Portuària de Barcelona (APB) pugui realitzar l’aportació de sorra com fa cada any a la platja del Prat, com a compensació per l’ampliació del Port que va comportar el desviament del riu Llobregat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios