www.elllobregat.com

La subcontractació, el mal endèmic al Baix

Por Josep Ramon Mut
domingo 08 de mayo de 2022, 17:32h

El passat Sant Jordi vaig tenir l’oportunitat de conversar una bona estona amb el Raúl Castillo, un dels membres del Comitè d’Empresa de Nissan que em va explicar com havien anat aquells dies de lluita i negociació amb l’empresa.

Escoltant-lo vaig tenir molt clar que seguíem patint els mals endèmics del mercat de treball que tenim a la nostra comarca on la subcontractació continua sent un dels pilars essencials de les grans indústries, i que la reforma laboral no va resoldre. No s’encareixen els costos d’acomiadament i l’Estat espanyol continua estenent un catifa vermella a les grans multinacionals establertes a la comarca. Perquè no només hem patit el cas de Nissan, sinó també comença a amenaçar el grup Volkswagen minoritzant la producció de SEAT. Mentre no es retorni a l’autoritat laboral la capacitat d’autorització administrativa prèvia a la presentació d’un expedient de regulació, estarem subjectes i captius de la voluntat dels consells d’administració de les multinacionals.
L’impacte de l’atur al Baix Llobregat és capitalitzat per serveis a la producció (11.849 aturats a març de 2022) i les activitats del sector terciari, en concret comerç, restauració i hosteleria (8835 aturats). Amb tot, el pes de la indústria és determinant per al manteniment de l’activitat econòmica i l’estabilització dels llocs de treball amb capacitat adquisitiva. El desenvolupament industrial és clau per assegurar llocs estables, de qualitat i amb valor afegit, que milloren la capacitat adquisitiva dels treballadors.
A més, la subcontractació implica que hi ha treballadors que fent exactament la mateixa feina, tenen condicions laborals diferents segons si la seva empresa està subcontractada o no, provocant greus desigualtats que es veuen reflectides en els processos de tancament, on els treballadors de les empreses subcontractades no poden beneficiar-se dels acords de la negociació col·lectiva ni les condicions d’acomiadament que puguin acordar-se entre l’empresa contractadora i els seus treballadors directes.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios