www.elllobregat.com
Reduir, Reutilitzar i Reciclar
Ampliar

Reduir, Reutilitzar i Reciclar

Por Anna Martín Cuello
domingo 09 de octubre de 2022, 13:49h

Cada any batem rècords d’estius calorosos, de pluges intenses, de neu i fred extrem arreu del país. El canvi climàtic ja és aquí i està provocant una crisi ambiental sense precedents al nostre planeta.

És urgent que actuem amb contundència i valentia per mitigar i adaptar-nos a aquesta nova realitat climàtica que anirà a pitjor si no fem res i és aquí on les ciutats, els grans assentaments urbans, tenim molt a fer.

Perquè en un món cada cop més urbanitzat, són les ciutats les que originem bona part dels problemes d’aquesta emergència climàtica. El seu elevat consum de recursos i d’energia, així com l’alt grau de generació de residus, són alguns dels factors que cal abordar i trobar solucions urgents.

El model de consum actual és insostenible. Els nostre recursos naturals són finits i el nivell d’explotació que vivim està generant un seguit d’externalitats negatives climàtiques, ambientals i socials molt greus.

Per fer-nos una idea, una persona ciutadana del Prat genera cada any 463 kg de residus i no arribem a reciclar ni el 50% d’aquests residus com ens marca la Directiva Europea o l’Acord de Residu Zero de l’AMB.

Malauradament, a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la recollida selectiva es troba estancada, des de fa anys, al voltant del 39% i per això és urgent canviar el model de gestió de residus cap a sistemes de personalitzats per a residus domèstics i comercials, així com la possibilitat de crear taxes de recollida que incentivi a fraccionar correctament els residus.

Aquest canvi de model i de sistemes de recollida s’han d’impulsar de manera coordinada a totes les grans ciutats metropolitanes, que impliqui a les administracions, la indústria, els comerços i a tota la ciutadania i puguem arribem al percentatge que ens marca la UE davant aquesta emergència climàtica.

Perquè el ritme de consum dels nostres recursos no ha parat de créixer en les últimes dècades i ho ha fet a una velocitat preocupant per al nostre planeta, per això és urgent passar a l’acció i aplicar polítiques transformadores que ens portin a nous models per reduir, reutilitzar i reciclar tot allò que produïm, utilitzem i llancem.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios