www.elllobregat.com

Per una política redistributiva, amb visió social i verda

Por Anna Martín Cuello
domingo 06 de noviembre de 2022, 12:00h

El 2023 serà un any dur per a moltes persones, empreses i comerços.

Serà més necessari que mai definir unes ordenances fiscals justes i uns pressupostos que facin dels nostres municipis veritables escuts socials davant l’adversitat.
Una adversitat causada, en primer lloc, per la guerra. Després del fervor bèl·lic inicial que va recórrer Europa arran de la injustificada invasió russa d’Ucraïna, tornem a adonar-nos d’allò que el pacifisme sempre ens ha recordat: les guerres només causen patiment i pobresa entre la gent treballadora. Sumats als efectes de la guerra, també estan afectant de ple el progressiu esgotament dels jaciments de combustible fòssils, el deficient i desigual mercat elèctric i la manca d’una reforma fiscal en profunditat.
Davant d’això, cal que els poders públics donem resposta a tots els nivells. El Pressupost General de l’Estat que el govern del PSOE i d’Unides Podem proposa per al 2023 busca donar resposta a aquestes necessitats. Per primera vegada, la partida de despesa social augmenta a més de 260.000 milions d’euros i es continuaran mantenint algunes polítiques com les bonificacions al transport públic o el bo social jove per al lloguer.
Els Ajuntaments també hem de fer un esforç. Per això, en el passat plenari municipal, l’Ajuntament del Prat va aprovar inicialment una proposta per congelar els impostos i taxes municipals el proper 2023. Seguirem sent un dels municipis del nostre entorn amb una quota d’IBI més baixa. Així mateix, hem congelat la tarifa de subministrament d’aigua per a la població. Gràcies a la gestió pública d’aquest bé comú, Aigües del Prat no encarirà el rebut, com sí que ha fet Aigües de Barcelona on gestiona aquest recurs de forma privada.
Els Ajuntaments hem de fer un esforç per continuar estant al costat de les llars i el teixit productiu. Però cal que se’ns compensi. I per això, hem de denunciar que els municipis continuem sense tenir acord en la compensació de les pèrdues generades per la modificació de la plusvàlua, l’increment de la despesa energètica o l’augment dels preus dels contractes.
Malgrat aquestes dificultats, ara més que mai, necessitem polítiques econòmiques redistributives, amb visió social i de recuperació verda i per això defensem una fiscalitat progressiva i sostenible.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios