www.elllobregat.com
1r de Maig 2023: Pujar Salaris, baixar preus i repartir beneficis
Ampliar

1r de Maig 2023: Pujar Salaris, baixar preus i repartir beneficis

Por Josep M. Romero Velarde

lunes 01 de mayo de 2023, 11:00h
L'article destaca la necessitat de salaris dignes que puguin créixer d'acord amb la inflació per garantir el poder adquisitiu, i critica les empreses per repercutir els costos de l'augment dels preus de l'energia i dels béns essencials per mantenir els seus marges de benefici. L'article també analitza els acords polítics recents destinats a protegir els ingressos i millorar les condicions de treball, però posa l'accent en la necessitat de més accions, especialment en termes de creació d'ocupació, igualtat de gènere i reptes ambientals. Finalment, l'autor fa una crida als ciutadans a participar en les properes eleccions i donar suport a polítiques progressistes que prioritzin els drets socials, econòmics i laborals.

Celebrem i reivindiquem un altre 1r de Maig al bell mig d'una crisi caracteritzada per una pujada de preus determinada en, bona part, per l'excés dels beneficis empresarials. Les empreses han repercutit el cost de les pujades dels productes energètics, dels béns i serveis, especialment dels productes alimentaris i de primera necessitat, per mantenir els seus marges de beneficis. Generen així un impacte sobre la majoria de la societat, moltes persones treballadores i, de forma especialment greu, als segments més vulnerables de la societat.

Necessitem salaris decents que puguin créixer en paràmetres equivalents a la inflació per garantir el poder de compra. En aquest sentit, la clàusula de garantia salarial resulta imprescindible. L'actitud dilatòria de les patronals és irresponsable: si no s'asseu a les taules de negociació amb propostes realistes s'incrementarà el conflicte els propers mesos. Els sindicats no renunciem a afrontar futures negociacions sobre la negociació col·lectiva per orientar els increments salarials, desenvolupar els continguts de la reforma laboral, abordar els impactes i reptes de les transicions per fer-les justes i democràtiques i avançar decididament a un nou model econòmic més sostenible i inclusiu.

La polítiques públiques davant la crisi han estat importants, però alhora mostren les limitacions per arribar de manera eficient a les persones destinatàries i, sobretot, per arribar a qui més ho necessita. Els últims acords s'han orientat a la protecció de rendes i han aconseguit mantenir el poder adquisitiu de més de 10 milions de pensionistes amb un increment del 8,5%. La pujada del 8% del Salari Mínim Interprofessional (SMI) arriba a més de 2 milions de persones treballadores. Els 15.120? anuals de l'SMI encaixen amb els objectius de la Carta Social Europea per aconseguir arribar al 60% del salari mitjà. També s'han incrementat les prestacions per desocupació (contributives i assistencials) que han contribuït de manera decidida a lluitar contra la pobresa, la desigualtat social i reduir la bretxa salarial de gènere.

La reforma laboral acordada a finals de 2021 està contribuint de manera rellevant a millorar i recuperar drets de les persones treballadores, tant en referència a creació d'ocupació com a la seva qualitat. S'ha posat fre a la temporalitat abusiva, que era un tret distintiu del nostre mercat de treball. També s'ha millorat la feina de les persones més afectades per la precarietat, com són joves i dones. Podem afirmar que la reforma laboral està donant fruits, però no esgota les nostres reivindicacions: cal augmentar les plantilles de la Inspecció de Treball, reforçar els serveis públics d'ocupació i ampliar les polítiques actives i de formació professional per fer front al problema de l'atur que segueix sent un dels principals problemes del nostre país.

S'ha de protegir l'ocupació, ja que encara és massa fàcil i barat acomiadar. Hem d'avançar cap a un preu de l'acomiadament dissuasiu, just i adequat a les circumstàncies socials, vitals i de reempleabilitat de treballadors i treballadores.

Els últims acords de reforma de la Seguretat Social són molt importants perquè reforcen el caràcter contributiu del sistema, el seu caràcter redistributiu i permeten reduir la bretxa de gènere. S'impulsa el paper legal de l'Estat com a garant financer del sistema. Es tracta d'un gran acord que garanteix la revaloració de les pensions sobre la base de la inflació mitjana, un futur amb més suficiència amb més aportació d'ingressos i més sostenibilitat per un sistema que ha d'abordar el doble repte de l'evolució demogràfica i la incorporació a la jubilació de la generació del baby boom. En definitiva, hem aconseguit més protecció i més certeses per a les persones pensionistes actuals i futures, que no és un tema menor.

Volem afirmar, ara que just afrontem un període electoral amb eleccions municipals al maig (i generals abans que acabi l'any), que no tots els partits polítics són iguals. CCOO reivindica polítiques d'esquerres, útils per a les persones i que apostin per la concertació social, econòmica i laboral. Instem la ciutadania a participar massivament en els processos electorals i a donar suport a les propostes electorals de progrés, que apostin per l'aprofundiment democràtic, el reforç dels serveis públics, la fiscalitat suficient i progressiva, la igualtat d'oportunitats, treball de qualitat i salaris dignes. I sense oblidar que cal incorporar decididament a l'acció política els reptes ambientals que, com el canvi climàtic, ja ens afecten directament.

El risc reaccionari és molt present, l'hem de confrontar i denunciar per no retrocedir. Hem de continuar avançant en drets, llibertats i dignitat per viure millor.

Visca la classe treballadora, visca el Primer de Maig !


Josep M. Romero Velarde, secretari general de CCOO Baix Llobregat, Alt Penedès, Anoia i Garraf

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios