www.elllobregat.com
La 6a hackató Cassini: desenvolupament i ajuda humanitària amb tecnologia espacial
Ampliar

La 6a hackató Cassini: desenvolupament i ajuda humanitària amb tecnologia espacial

sábado 02 de diciembre de 2023, 13:00h

El PMT i l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) han acollit el site espanyol de la iniciativa. Impuls a tres projectes sobre reptes d'infraestructures sostenibles, seguretat alimentària i accès a aigua potable i migracions forçoses.

L‘Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) de la UPC ha acollit l’edició catalana de la hackató Cassini, que s’ha celebrat de manera simultània a una desena de localitzacions europees.Els participants han orientat les seves propostes d’acord amb tres reptes al voltant de la temàtica de l’ajuda humanitària i la cooperació internacional: el desenvolupament d’infraestructures sostenibles, la seguretat alimentària i l’accés a aigua potable i la comprensió i prevenció de migracions forçoses. Els tres projectes guanyadors accediran a assessorament i orientació tècnica i legal per convertir la seva idea en un projecte empresarial viable amb els guanyadors de la resta de països europeus participants.

La hackató Cąssini va tancar el passat diumenge 6 de novembre a Catalunya la seva 6a edició, enguany centrada en connectar l’espai amb el desenvolupament internacional i l’ajuda humanitària, amb 80 participants inscrits i impulsant 6 projectes. La competició s’ha celebrat de manera simultània del 3 al 5 de novembre a una desena de països europeus com Alemanya, Països Baixos, Croàcia i Estònia. Catalunya ha estat escollida per segona vegada en les sis edicions de la hackató com una d’aquestes localitzacions, concretament a l’Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial (EETAC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ubicada al Parc Mediterrani de la Tecnologia de Castelldefels (PMT).

Desafiaments globals

L’objectiu de la hackató Cassini és crear solucions innovadores que responguin a diferents desafiaments globals utilitzant tecnologia i dades obtingudes a l’espai. Aquest cop els equips, formats per persones de diferents perfils professionals i acadèmics, han orientat les seves propostes cap a 3 grans desafiaments: el desenvolupament d’infraestructures sostenibles, la seguretat alimentària i l’accés a aigua potable i la comprensió i prevenció de migracions forçoses.

L’edició catalana de la hackató ha estat organitzada per la Fundació Privada Knowledge Innovation Market, l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i la Cambra de Barcelona. L’acte també ha comptat amb Airbus, i Open Cosmos com a patrocinadors oficials, així com el suport del Parc Mediterrani de la Tecnologia – PMT, l’EETAC i la Universitat Politècnica de Catalunya.Una iniciativa per fomentar l’emprenedoria a l’espai com a base per desenvolupar la seva idea: els participants han tingut accés a dades obtingudes dels satèŀlits del programa espacial europeu, que compta amb projectes actius com Copernicus, Galileo, EGNOS i IRIS2.

Durant les tres intenses jornades de treball de la hackató, els equips han rebut acompanyament de diferents mentors/es d’organitzacions com Open Arms, Metges Sense Fronteres, Airbus, Space Sur, l’IEEC, l’ICGC, Osmium, la UPC, Sateliot, World Mobile, ASCAME, Satellogic i l’ESA-BIC BCN.

Un jurat de nivell

El jurat de la competició ha estat format per Josep Closa, cap de Microwąves Instruments Future Programs & Proposals d’Airbus; Vicente Atienza, responsable de projectes d’innovació de la Cambra de Comerç de Barcelona; Mònica Roca i Aparici, fundadora i directora del grup isardSAT; Antoni Paz, director executiu de la Fundació KIMBCN; Verònica Tercero, coordinadora de l’Estratègia NewSpące de Catalunya de la Generalitat; Jordi Berenguer, subdirector de relacions externes i internacionals de l’EETAC-UPC; Elisabeth Jordà, directora d’Estratègia Innovació del PMT-UPC; i Lluís Foreman, de l’Oficina de Serveis i Promoció Industrial de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya (APEC), dins l’IEEC.

D’entre totes les propostes presentades, el jurat n’ha seleccionat tres com les millors de la hackató. En aquest sentit, el primer premi, entregat per Josep Closa (Airbus), se l’ha endut el projecte COGNITIUM, un aplicació amb dades satel·litàries per predir el risc d’infestació d’insectes en els cultius, pensada per ser aplicada en regions amb risc de pandèmia o escassetat d’aigua.

El segon premi, entregat pel president de la Cambra Territorial del Baix Llobregat, ha estat atorgat al projecte WIPASS & LAIA i el tercer premi, a càrrec del director de l’Àrea de Promoció del Sector Espacial de Catalunya (APEC), Pep Colomé, ha estat entregat al projecte TOM SAT.

3.000 euros en premis

Els tres equips guąnyądors de la 6a hackató Cassini hąn rebut fins a 3.000 euros en premis, així com l’accés a assessorament tècnic, legal i empresarial per fer realitat el seu projecte. A més, el guanyador competirà a escala europea amb els projectes guanyadors de la resta de localitzacions participants i, en cas de ser vencedors, rebran addicionalment 100 hores de mentoratge per part d’experts/es. Finalment, el primer i el segon equip guardonat van tenir l’oportunitat de donar a conèixer el seu projecte al New Spące Congress de Barcelona 2023, celebrat els dies 22 i 23 de novembre a La Llotja de Mar que aplega representants del sector espacial a escala internacional. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios