www.elllobregat.com
2024, any clau pel planeta

2024, any clau pel planeta

Por Esther García Fernández
sábado 13 de enero de 2024, 08:58h
Acomiadem el 2023 com a l’any més càlid que hem viscut, juntament amb el seu predecessor, el 2022.

No només la temperatura ha registrat nous rècords a l’alça, també la manca de pluja: la sequera que pateix Catalunya des de fa 3 anys comporta que ha plogut entre un 50% i un 70% menys de l’habitual, una tendència que empitjorarà si les previsions no milloren.

El canvi climàtic és una realitat que s’enfila, si no posem remei, cap a un punt de no retorn. Però caure en el catastrofisme és creure que no podem fer res i que, per tant, no està en les nostres mans mitigar els seus efectes, i ens espolsem les responsabilitats com a institucions públiques, des d’on vetllem pel benestar la de ciutadania, també pel futur de les noves generacions.

Encara som a temps. De que els efectes del canvi climàtic no empitjorin. D’adaptar les nostres ciutats per convertir-les en llocs resilients davant la calor. De garantir els espais naturals per gaudir la natura i per preservar la biodiversitat. Som a temps de garantir un futur habitable al nostre planeta.

I és per això que les ciutats tenim reptes molt importants, que comporten també canvis en els hàbits de la ciutadania com la implementació de les Zones de Baixes Emissions, la nova llei de residus o la falta d’aigua. Necessitem aprofundir en la pedagogia per explicar aquests canvis, i fer compatible tant els objectius d’aquestes mesures com la sensibilitat davant de situacions vulnerables de la classe treballadora.

Però no ho podem enfrontar tot això els municipis sols. Necessitem totes les administracions (l’Àrea Metropolitana, la Generalitat, l’Estat, la UE) per garantir que la transició cap a formes de vida més sostenibles es facin amb criteris de justícia social. Necessitem invertir en polítiques que garanteixin un bé humà com és l’aigua i necessitem aportar alternatives descarbonitzades per la mobilitat de les persones treballadores.
Aquest 2024 ha de ser l’any de les polítiques verdaderament estructurals i valentes per evitar la destrucció del nostre planeta tal com el coneixem i mitigar els efectes del canvi climàtic des dels valors de la justícia climàtica. Unes polítiques públiques capaces de respondre a aquest repte des de la cooperació entre administracions i objectius comuns.

Que el 2024 ens aporti salut, i aigua. Bon any a totes i a tots!. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios