www.elllobregat.com
La UPC amb el desenvolupament i la cooperació al Nepal: projecte Awasuka
Ampliar

La UPC amb el desenvolupament i la cooperació al Nepal: projecte Awasuka

viernes 02 de febrero de 2024, 18:56h
El projecte ha instal·lat cuines-xemeneia optimitzades per evitar la contaminació a l’interior de les cases de les comunitat rurals. Investigadors de la UPC n’avaluaran els efectes i com han repercutit en la millora de la qualitat de l’aire sobre la salut d’infants i dones

La cooperació per al desenvolupament en l’àmbit universitari implica la col·laboració entre institucions acadèmiques i organitzacions dedicades al desenvolupament, amb l’objectiu de contribuir al progrés social, econòmic i cultural de comunitats, regions o països en situació de vulnerabilitat o necessitat.

La Universitat Politècnica de Catalunya-UPC inicia la seva activitat de cooperació internacional al desenvolupament l’any 1992 amb la constitució del Centre per la Cooperació i el Desenvolupament - CCD, que consolida l’any 1995 dotant-lo d’un finançament estable sobre la base de les diferents partides que configuren la campanya del 0,7%.

Desenvolupament humà sostenible

Al llarg d’aquest període el CCD ha anat adaptant progressivament la seva activitat a les necessitats i les demandes socials, que reclamen a la universitat una acció integral per al desenvolupament humà sostenible des dels àmbits que li són propis. El CCD ha dut a terme més de 2.300 projectes projectes que han implicat a moltes persones de la comunitat universitària i a més de mil entitats i organismes de tot el món.

Un d’aquests projectes és el programa Awasuka, que aglutina cooperació universitària, municipal i empresarial amb què s’han instal·lat, a comunitats rurals de zones remotes del Nepal, cuines-xemeneia optimitzades per evitar la contaminació a l’interior de les cases. Ara, investigadors de la UPC, amb el suport de professionals de la salut, n’avaluaran els efectes i com han repercutit en la millora de la qualitat de l’aire sobre la salut d’infants i dones.

Millora de l'hàbitat

El nom Awasuka ve de les paraules nepaleses: aawaas Sudhar Karyakram, que volen dir: programa de millora de l’hàbitat. Aquest és l’objectiu del projecte, que busca millorar les condicions de vida de les comunitats rurals de zones remotes del Nepal, especialment de dones i nens, oferint-los coneixements tècnics relacionats amb l’hàbitat que els permetin tenir cases més segures.

Els orígens d’Awasuka es remunten al terratrèmol que va sacsejar Nepal el 2015, quan es va treballar en el desenvolupament i difusió de tecnologia per la reparació de cases malmeses i la construcció d’habitatges nous de baix cost amb tecnologia resistent als terratrèmols. Posteriorment, el programa, dirigit per l’arquitecta Mònica Sans, alumni de la UPC, s’ha centrat en la instal·lació de centenars de cuines-xemeneia optimitzades, oferint una solució per evitar la contaminació a l’interior de les cases rurals, que cuinen i s’escalfen amb foc de llenya sense un mínim de condicions. Mentre el terratrèmol va matar 9.000 persones l’any 2015, els gasos tòxics de les cuines maten prematurament 24.000 persones cada any, sobretot dones i nens, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Millora de la qualitat de l'aire

Ara es vol avaluar els efectes de la instal·lació d’aquestes cuines-xemeneies en la millora de la qualitat de l’aire sobre la salut d’infants i dones. L’objectiu: incentivar l’ús d’aquestes cuines-xemeneia, mostrant el seu valor de manera objectiva, tant a les comunitats rurals nepaleses com a les autoritats polítiques i sanitàries. En aquest treball de recerca hi participen els investigadors Jordi Fonollosa, del grup Bioinformatics and Biomedical Signals Laboratory (B2SLAB) i Clara Prats, Daniel López Codina i Mario Bravo, del grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOM-UPC).

“Els projectes de cooperació de qualitat generen canvis que van molt més enllà del mateix projecte. La universitat és important en cooperació per al desenvolupament perquè aporta coneixement, coneixement imprescindible per fer projectes de qualitat”, explica Daniel López Codina, professor i investigador de l’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes-EEABB. “La tecnologia proposada per Awasuka és senzilla i efectiva, el nostre objectiu és ara demostrar quantitativament els beneficis que implica. És un pas imprescindible per aconseguir que siguin moltes més les famílies nepaleses que puguin viure sense fum als seus pulmons. És un projecte especialment important per la salut dels infants petits i de les dones”.
En la iniciativa també hi col·labora el pediatra Ferran Campillo, de la Unitat de Salut Mediambiental de l’Hospital d’Olot; l’epidemiòleg David Ferràndiz, del Servei Català de la Salut; l’investigador brasiler Jones Albuquerque de Recife, del Keizo Asami Laboratory of Immunophatology.

Universitària, municipal i empresarial

Awasuka és un projecte cooperatiu, que aglutina cooperació universitària, cooperació municipal, cooperació des del sector empresarial (tant de Catalunya com de Nepal) i petites ONG. Té el suport del Centre de Cooperació per al Desenvolupament (CCD) de la UPC, per mitjà de la convocatòria d’ajuts de 2023. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios