www.elllobregat.com
Ciutat del Bàsquet Català del 2024: La cistella pren protagonisme a Martorell
Ampliar

Ciutat del Bàsquet Català del 2024: La cistella pren protagonisme a Martorell

domingo 07 de abril de 2024, 18:00h

1945. Rebaixats els ànims i passades les penúries més intenses de la cruel Guerra d’Espanya (1936 – 1939), la vila de Martorell, amb el carrer del Mur encara en runes i amb les ferides obertes del bombardeig alemany més destructiu (del 23 de gener del 39) obria els braços a un esport que va entrar a Europa per quedar-se. La ciutat, punt de confluència on el cabal del riu Anoia s’escola al gran Llobregat, just es refeia. Amb sols 6.000 habitants imaginava ja la indústria que vindria (especialment la del sector de l’automòbil), que faria triplicar la població en només 20 anys. La conjuntura era pobra però farcida d’esperança, i els obrers, especialment, buscaven vies per al gaudi i compensaven les penúries amb opcions noves de lleure.

El context de tot plegat són els Jocs Esportius Escolars (JE Joan Miró, un dels secretaris del govern municipal, presenta el bàsquet a la vila. El període d’entreguerres va impulsar-lo dins d’Europa, provinent d’Estats Units, i Catalunya tenia clubs que ja excel·lien (com l’American Stars, el Laietà, l’Europa, el Catalunya, el Barcelona, la UE Sants, o el Société Patrie), i una Federació pròpia, constituïda prèviament a l’espanyola, l’any 1923. Però és Augusto Batllevell, el responsable de l’àmbit d’ “Educació i Descans” (una antiga regidoria al consistori) el que fomenta el primer equip de la ciutat. Va durar tan sols sis mesos, però va ser dins d’un torneig amb un caràcter regional. Els primers protagonistes, que alternaven les conteses i els assajos en la pista introductòria que ocupava l’actual lloc del C.E. La Vila, van deixar un llegat crucial i els noms en cròniques pioneres. Eren 8, com apareixen als arxius: Belarte, Enrich, Jové, Canals, Pallarès, Torras, Muntaner i Godàs.

Cultura i esport per captar adeptes

El Frente de Juventudes, principal ens falangista de doctrina dins de l’oci, escampat per tot Espanya (però menys fort a Catalunya, per la lluita amb l’escoltisme o amb la JOC, Joventut Obrera Cristiana), insistia en la cultura i en l’esport per captar adeptes, i va fer un parell d’assajos per intentar enfortir el bàsquet a la vila, sens gaire èxit. Va ser ja uns anyets més tard, el 1975, quan el Club Bàsquet Martorell, de manera definitiva, es constitueix com primer emblema, i s’inicia amb quatre equips (el júnior masculí, el femení, el juvenil i el sènior).

La tradició a Martorell és ben palpable i no ve d’ara. El Club Bàsquet la Mercè, fundat el 1992, s’afegeix a un panorama que ha situat rere el futbol, l’handbol o el bàsquet en nombre de practicants. El còmput d’aficionats i la gran suma de llicències s’incrementa (són al voltant de 300 en el món de la cistella) i sobresurt en relació amb els habitants (28.760 en l’últim cens). Això és culpa, en bona part, d’un treball ampli els darrers anys, que ha situat el municipi dins de programes diversos de foment i difusió. Martorell va ser escollida, el curs passat, per ACES Europe, que té la seu a Brussel·les, Ciutat Europea de l’Esport (conjuntament amb 15 altres, entre les quals Eibar (al País Basc), Tres Cantos (a Mdrid), Tirana (capital d’Albània) o Viana do Castelo (a Portugal). La menció es va aprofitar per treure’n més notorietat i retornar certa inversió; i al final per conduir la pràctica física al terreny dels més profans.

L'esport segueix creixent a Catalunya

El certamen d’aquest any és específic per al món de la cistella. La Fundació del Bàsquet Català, ens privat creat el 1992 que s’encarrega de fomentar i de promoure els valors cívics, culturals i històrics mitjançant l’arxiu o el disseny d’activitats, ha nomenat Martorell Ciutat Catalana del Bàsquet, durant 2024. El context diu que l’esport segueix creixent a Catalunya, que és segon rere el futbol en les llicències, (72.068 en l’últim còmput, que és de 2022), i que dins del municipi s’ha mimat especialment.

La sala Joan Cererols, al Centre Cultural de Martorell, va servir com a escenari, el 28 de febrer, per presentar públicament aquest designi que és gran oportunitat. Va ser–ne el tret de sortida, i va comptar amb la participació de Xavier Fonollosa, alcalde de la vila, els regidors del consistori i de Ferran Abril, president alhora de la Federació Catalana i de la Fundació del Bàsquet Català, per norma estatutària. Va concedir–se la placa i va presentar–se la imatge i les diferents activitats, que van fer els seus primers passos el diumenge 3 de març, amb la Trobada d’Escoles coordinada pel Club Bàsquet la Mercè. Seguiran els propers mesos, alguns actes principals, ja definits (veure quadre de l’esquerra).

Novedoses Mentories Esportives

Es duran a terme d’altra banda, Mentories Esportives, un concepte novedós que s’està encara concretant, i que tindrà el seu punt d’inici al mes de maig. Voluntaris del Club Bàsquet Martorell, amb el suport de la Fundació Gentis, faran sessions amb joves del municipi que presentin un cert risc de fracàs escolar. L’objectiu és traslladar-los els valors que duu l’esport (com la constància o bé l’esforç) perquè els serveixin com a ajuda per als estudis i la vida. La comissió creada per gestionar l’esdeveniment, compresa pel Club Bàsquet La Mercè, el Club Bàsquet Martorell i la Regidoria d’Esports, té serrells i activitats per definir. Quan es vagin concretant s’introduiran al següent web que és el gran punt de referència i de consulta: https://patronat.martorell.cat/ciutat-del-basquet-catala/

El programa per designar a viles com ciutats del bàsquet català va començar just l’any 2000. S’ha premiat des d’aleshores a 22 municipis, pel foment que ja exercien o el potencial que tenien:
Lleida (2000), Girona (2001), Mataró (2002), Tarragona (2003), L’Hospitalet (2004), Badalona (2005), Manresa (2006), Castellar del Vallès (2007), Sitges (2008), Blanes (2009), Tortosa (2010), Vic (2011), Terrassa (2012), Castelldefels (2013), La Seu d’Urgell (2014), Granollers (2015), Sant Fruitós de Bages (2016), Sant Cugat (2017), Calella (2018), Reus (2019), Balaguer (2020) i Banyoles (2022). III

20 i 21 D’ABRIL: Final a quatre del Campionat de Catalunya Júnior Femení.

MAIG: Final a quatre del Campionat de Catalunya Infantil Masculí i Torneig 3x3 del CB Martorell.

JUNY: Campionat Solidari organitzat per La Mercè conjuntament amb l’Ong Mans Mercedàries.

JULIOL: Campus de les dues entitats basquetbolístiques del municipi i cursos d’entrenador nivell 0, el que és la base o la llicència per ser tècnic en el marc del minibàsquet.

28 DE SETEMBRE: Torneig Mini Vila de Martorell, o Memorial Jordi del Amo (expresident del CB La Mercè).

1 DE DESEMBRE: 23ena edició del Campionat Vila de Martorell (Cadet).

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios