www.elllobregat.com
L’Esteve Terrades de Cornellà s’avança al futur: una nova era d’hologrames educatius
Ampliar

L’Esteve Terrades de Cornellà s’avança al futur: una nova era d’hologrames educatius

Por Anabel Castillo Ruiz
domingo 09 de junio de 2024, 09:00h

El futur ha arribat i, amb ell, els hologrames ens obren la porta de casa. Allò que abans semblava un concepte futurista i abstracte, allunyat del nostre present, és ara una idea tangible que podem tocar i experimentar.

El projecte Holopix és l’exemple. Una iniciativa impulsada pels alumnes del grau superior d’Administració i Finances de l’Institut Esteve Terradas i Illa de Cornellà. “Quan expliquem això dels hologrames, tothom ens pregunta si som un cicle d’informàtica, però no”, destaca Luis del Castillo, un dels professors responsables d’encapçalar aquesta iniciativa, juntament amb el Gerard Garcia i el Rafa Segura.
Es tracta d’un projecte que no només revoluciona la comunicació a distància, sinó que també democratitza l’accés a la tecnologia hologràfica. “Tot i que la tecnologia d’hologrames sembla complicada i costosa, hi ha formes senzilles d’implementar-la. Es poden utilitzar mètodes casolans, com la piràmide hologràfica de plàstic, que reflecteix imatges duplicades en quatre sobre una pantalla, creant la iŀlusió d’un holograma”, explica Gerard Garcia.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins el mòdul projecte, similar a una assignatura ordinària i dedicat a la creació d’una empresa. “Els alumnes que no han pogut accedir per faltar de places a les pràctiques, han de participar en aquest mòdul”, explica un dels professors implicats, Luis del Castillo. “El projecte és dur a terme en un any escolar, començant al setembre amb la fase d’ideació i intentant sempre oferir un producte o servei innovador”, afegeix el seu company Gerard.

Per tant, la idea del projecte sorgeix en aquesta primera sessió de brainstorming, en la qual se’n coratge a l’alumnat a proposar idees per millorar la comunicació. Amb el suport de tècniques específiques i l’ajuda de ChatGPT, a finals d’octubre, els alumnes van decidir enfocar-se en la comunicació hologràfica. L’objectiu inicial era el d’eliminar la barrera de la pantalla i donar més importància al llenguatge no verbal, en un context post-pandemic on l’ús de les videotrucades i el teletreball ha augmentat exponencialment. A base de “prova i error” els alumnes van anar construint un projecte sòlid. “Utilitzem metodologies actives que fan protagonista a l’alumnat dins del procés de creació. Votem gairebé tot el que fem, cosa que fomenta un sentit de pertinença. Això els motiva i fa que sentin que el projecte és seu.”, ens indica Del Castillo, un dels coordinadors.

La creació d’Holopix ha implicat l’esforç imaginatiu conjunt d’alumnes i professors per desenvolupar tècniques senzilles però efectives, tot ajustant-se a un pressupost limitat provinent de tres fonts: La conselleria d’Educació de la Generalitat, el CitiLab (una biblioteca tecnològica de l’Ajuntament de Cornellà), i dels premis de Formació Professional obtinguts en anys anteriors. Amb aquest pressupost reduït, els alumnes tenen el repte de crear un projecte des de zero, seleccionant quins materials utilitzar i donant forma a una idea inicialment abstracta. I així es va crear Holopix, una experiència immersiva, que no necessita l’ús d’ulleres virtuals i que millora la comprensió de les comunicacions. A més de potenciar la coŀlaboració entre persones i reduir la necessitat de desplaçaments per a reunions.

Però, com funciona exactament Holopix? Indaguem més. El primer pas és aconseguir un croma, per garantir un fons negre, i familiaritzar-se amb OBS Studio, una aplicació gratuïta per a la transmissió i gravació de vídeo en temps real. A continuació, es coŀloca una piràmide de plàstics, disposats a 45 graus, sobre una pantalla i així s’aconsegueix crear un efecte hologràfic per a videotrucades en directe. Amb un preu de subscripció estimat en 14 € mensuals, aquesta tecnologia podria ser utilitzada diàriament per qualsevol ciutadà o empresa, oferint una solució accessible i innovadora per a les comunicacions virtuals. Però la característica innovadora de la iniciativa no són els hologrames, que també, sinó la capacitat d’iŀlustrar en directe una videotrucada.

Col.laboració de Provençana i Algueró

Específicament, l’aspecte pioner del projecte rau en la possibilitat de realitzar la primera trucada hologràfica entre dos instituts: INS Esteve Terradas i INS Provençana de L’Hospitalet. Tot i que el centre neuràlgic del projecte és l’INS Esteve Terrades, Holopix també ha comptat amb la participació de l’alumnat de l’escola Antoni Algueró, encarregats del logotip, i dels estudiants de l’institut Provençana, que han ideat una possible campanya de màrqueting. Tanmateix, el projecte no es restringeix a les videotrucades, sinó que també pot ser utilitzat com a eina de suport dins de les aules. Es pot emprar per a exposicions o presentacions de l’alumnat, debats interactius i coŀlaboracions en temps real...

A més, és ideal per ensenyar les parts del cos humà, els animals als més petits o les parts d’una cèŀlula, ampliant les possibilitats educatives i fomentant una experiència d’aprenentatge més dinàmica i visual. Les possibilitats són moltes, igual que els formats des d’on es pot mostrar l’holograma. Els alumnes van dissenyar diversos prototips per ser a adaptats a diferents aparells electrònics: un mòbil, una tauleta, una pantalla de majors dimensions.

“Encara que alguns alumnes podrien continuar el projecte després d’acabar el curs, és més probable que la iniciativa continuï viva a l’institut, possiblement col·laborant amb altres centres per desenvolupar encara més l’aplicació i les tecnologies associades”, assegura Gerard Garcia. La intenció de l’institut és que Holopix mantingui la seva rellevància més enllà d’aquest any escolar. Tot i que no sembla que els estudiants continuïn amb el projecte després d’acabar el curs, han deixat una base sòlida que pot seguir sent utilitzada i desenvolupada. Encara hi ha espai per millorar. “És molt probable que el mòdul de comunicació del primer curs incorpori el projecte per continuar millorant el tema de les videoconferències i l’aspecte comunicatiu”, afegeix Garcia.

Potser en un institut de Cornellà un grup d’alumnes de Formació Professional hagin fet una mica d’història tecnològica a la comarca del Baix Llobregat aquest curs a punt d’acabar. Seguirem les petjades dels seus hologrames que porten al futur. III

Una resposta inmediata al mercat laboral
El projecte Holopix és una mostra més de les oportunitats acadèmiques que té la Formació Professional (FP) com a opció acadèmica consolidada. “Actualment, l’FP respon millor a les necessitats del mercat que la universitat. Són dos anys de formació pràctica i conceptual, la qual cosa ofereix una resposta molt més immediata al mercat laboral”, explica Luis del Castillo. “El món ha canviat. Les empreses evolucionen constantment, i això fa que una formació pràctica com l’FP sigui més adequada per adaptar-se a aquests canvis. Tenim una llista d’espera considerable. La gent s’interessa perquè és una formació pràctica i ràpida amb contacte directe amb les empreses”, conclou Del Castillo.
Els objectius prin.......
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios