www.elllobregat.com
Per la botiga solidària passen, cada mes, 600 famílies sense recursos | B. Fontseré
Per la botiga solidària passen, cada mes, 600 famílies sense recursos | B. Fontseré

La Botiga Solidària lliura cistelles d’alimentació bàsica a més de 600 famílies cornellanenques cada mes

Per Beatriz Fontseré

martes 16 de septiembre de 2014, 22:39h
El supermercat social ha donat, en agost, mil menús precuinats a infants desfavorits gràcies a la residència Teresa Duran. La Botiga Solidària de Cornellà necessita més voluntaris per desenvolupar les seves tasques d’ofimàtica
La Botiga Solidària és una mena de supermercat social que lliura aliments de primera necessitat a 600 famílies al mes sense recursos. La seva gran peculiaritat és la dignificació d’aquest servei. Cada usuari fa una llista de la compra, triant la quantitat i el tipus de productes que s’oferten segons un sistema de “punts per necessitat”, que oscil·la en funció del nombre de fills menor d’edat. Els punts són un instrument de bescanvi que substitueix els diners.

És un sistema peculiar i diferent a qualsevol dels serveis de lliurament de menjar social que existeixen a la comarca. La intenció del servei és donar suport a aquestes persones i evitar que els usuaris ho considerin una almoina. “La situació de crisi actual no es soluciona lliurant menjar, hi ha d’altres vies per resoldre-la; però si no donéssim aliments, aquestes persones es moririen de gana”, assegura Benigno Martínez, un dels responsables d’aquesta iniciativa.

Una sortida pels més necessitats
El projecte es va posar en marxa oficialment al novembre del 2012 per mitjà dels serveis socials de l’Ajuntament de Cornellà i a través de diverses associacions sense ànim de lucre afincades a la localitat. D’aquesta manera, col·laboren plegats Càritas, la Federació d’Associacions de Veïns de Cornellà, la Creu Roja, la Coordinadora Contra la Marginació, la
Federació d’Associacions de Pares i Mares local i el consistori. Precisament, l’Administració Local és la responsable de confeccionar la llista de les persones perceptores del servei.

“L’objectiu de la Botiga Solidària és donar un cop de mà a famílies sense recursos evitant duplicitats en el servei d’acció social i per aquest motiu elaborem les llistes de les famílies perceptores; així ens estalviem que rebin aliments per diverses parts i que d’altres, es quedin sense ajudes”, assegurava la tinenta d’alcalde d’Acció Social a Cornellà, Montse Pérez. I és que les persones que reben el servei de la Botiga Solidària són ciutadans sense recursos que han esgotat qualsevol prestació pública i que, desesperats, han demanat ajuda al seu Ajuntament. En aquesta situació es troba el 42’6% dels aturats cornellanencs, segons fonts municipals. Això significa que, aproximadament, 3.500 veïns de Cornellà han deixat de percebre el subsidi per desocupació i que, per tant, tindrien dret al servei de la Botiga Solidària. La portaveu d’aquest supermercat social, Pura Velarde és conscient de “què rebem menys persones de les que realment ens necessiten perquè moltes famílies estan sobrevivint gràcies a les pensions dels avis i gràcies a les ajudes d’altres familiars”.

Una reacció esperada
Cornellà de Llobregat és el municipi del Baix Llobregat amb més persones desocupades i una de les localitats comarcals amb una taxa d’atur més alta –aquest 2014 i segons dades del Consell Comarcal del Baix Llobregat, les xifres ronden entre el 16’7% i el 18%-. Per posar més exemples, aquest estiu i finalitzat el curs escolar, la Botiga Solidària ha hagut de lliurar mil àpats a infants de famílies desfavorides gràcies a una donació de la residència de gent gran Teresa Duran. Tenint en compte que Cornellà és la ciutat més gran de la comarca i que té un important bagatge de moviments socials i veïnals, era d’esperar aquesta reacció per part dels ciutadans. “Tenim un mínim de 80 voluntaris per desenvolupar aquesta tasca, però la majoria són persones grans, jubilades, que tenen problemes per carregar caixes i, tot i que mai es queixen, notem que s’esgoten”, confia Benigno, qui també és un home jubilat. L’objectiu de cara al setembre és reorganitzar els grups de voluntaris perquè només hagin de treballar una vegada a la setmana. A més, la Botiga Solidària continua la seva demanda: necessiten persones amb coneixements d’ofimàtica per portar al dia el nombre de productes que es lliuren i portar ordenat el magatzem.

Una de les voluntàries explica que “la primera vegada que vaig atendre un usuari, em va sobtar que portava roba de marca. Li vaig comentar i em va explicar que la seva dona i ell s’havien quedat sense feina amb dos nens petits i amb una hipoteca de 1.500€. Em va detallar que havia guanyat molts diners i que, llavors, es podia permetre roba cara. Ara, amagant-me la mirada, em va confiar que només tenia aquesta roba i que gràcies a les marques, podia dissimular la seva situació”. Actualment, la Botiga funciona gràcies a la col·laboració de mercats municipals, botigues de barri i grans supermercats, que fan donacions. També rep algunes subvencions públiques i 40 tones de menjar a l’any per part de la Unió Europea. L’Ajuntament potencia la donació de menjar amb una campanya, al Nadal, i una segona campanya, aquesta una setmana abans de les Festes Majors organitzant el que ja es coneix per “Setmana de la Dignitat”. Són moltes les associacions i entitats que col·laboren per minvar els efectes de la crisi, el cas de la Botiga Solidària és només un exemple.
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(1)

+
0 comentarios