www.elllobregat.com
L’AMB impulsa plans d’ocupació per a un creixement econòmic inclusiu
Ampliar

L’AMB impulsa plans d’ocupació per a un creixement econòmic inclusiu

viernes 07 de septiembre de 2018, 10:00h
S’obre la segona convocatòria del programa de suport a polítiques socials | Estan dotats d’un pressupost total de 15 milions d’euros | S’emmarquen en la voluntat de l’ens de mantenir la cohesió social

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha obert la segona convocatòria del Programa Metropolità de Suport a les Polítiques Socials. Amb un pressupost de 15 milions d’euros, es pretén incentivar l’ocupació i millorar els llocs de treball.

La convocatòria s’articula en quatre grans àmbits: plans d’ocupació, ajudes a la contractació, emprenedoria i projectes singulars, una nova modalitat que vol afavorir el desenvolupament de noves formes d’ocupació innovadores.

Es posa l’accent especialment en els col·lectius amb més dificultats, per això es prioritzen les subvencions dirigides a donar suport a joves, dones, aturats de llarga durada i famílies que tenen tots els membres a l’atur. A més, la promoció de l’emprenedoria i de l’autoocupació es consideren també fonamentals.

Aquesta fita s’emmarca en la voluntat de l’AMB, recollida com a prioritària en el pla estratègic de l’ens, de mantenir i recuperar la cohesió social. Per a Héctor Santcovsky, director de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, és bàsic treballar en aquesta direcció: “Segons els indicadors, s’està recuperant el mercat de treball, però encara hi ha bosses importants de gent que té moltes necessitats i continuem amb models precaris de llocs de treball”. En aquest sentit, la idea de l’AMB és augmentar la capacitat d’inserció de la gent que es beneficia dels programes socials. Mentre que en les convocatòries anteriors l’objectiu primordial era establir mesures pal·liatives perquè la gent pogués tenir ingressos, ara el plantejament és fomentar plans d’ocupació que serveixin per a la inserció laboral i per millorar l’ocupabilitat dels beneficiaris, és a dir, dotar-los de condicions que facin els seus currículums més atractius per a empreses i institucions.

Fins ara, en aquesta segona convocatòria, l’AMB ha aprovat projectes per valor de més de nou milions d’euros, dels quals l’AMB n’aporta sis i la resta van a càrrec d’ajuntaments o empreses que col·laboren en els plans d’ocupació.

Sis anys de plans

El 2012, l’AMB va engegar una línia de cooperació econòmica destinada a donar suport a les polítiques socials dels ajuntaments. D’una banda, amb mesures contra la pobresa energètica i, de l’altra, creant un fons per a les polítiques socials municipals.

Les primeres convocatòries, entre els anys 2012 i 2015, van suposar la creació de 4.500 contractes laborals i la inserció de 1.500 persones al mercat de treball.

En aquesta segona edició del pla, i amb xifres encara provisionals, ja es pot dir que els resultats estan millorant. Els 599 contractes registrats s’han traduït en 230 llocs de treball, una taxa d’inserció del 38%, cinc punts percentuals superior a la convocatòria anterior.

Des de l’AMB ho atribueixen no només a la millora dels plans, sinó també, i molt especialment, a un context econòmic més favorable a la creació d’ocupació.

Pla d’Ocupació de Torrelles

Torrelles de Llobregat és un dels 35 municipis de la metròpoli que es beneficia dels plans d’ocupació promoguts per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Des del Servei d’Ocupació Local de l’Ajuntament, l’Assumpta Roig explica que entre el 2012 i ara han pogut contractar una dotzena de persones: “Valorem la situació personal i social dels candidats, així com el coneixement tècnic de la feina que hagin de fer”, assegura.

Tot i això, “l’entrevista personal és l’element final que ajuda a prendre la decisió de quin serà el millor candidat”, afegeix.

Sergi Roma

“Treballava al sector de la construcció, però arran de la crisi em vaig quedar sense feina. El 2012 vaig acollir-me al Pla d’Ocupació de l’Ajuntament i això va permetre’m tornar al mercat laboral i compaginar-ho amb uns estudis de grau superior. Ara m’he establert com a autònom i tinc diversos clients”.

Xavier Membrado

“Treballava d’autònom com a electricista fins que vaig tenir un accident de moto que em va tenir nou mesos de baixa. Els clients no esperen i quan estava recuperat em vaig trobar que necessitava feina. Participar en els plans d’ocupació em va permetre superar un impàs i reincorporar-me al món laboral com a assalariat”.

Manuel Alfonso

“El 2014 em van contractar com a paleta gràcies al Pla d’Ocupació de l’Ajuntament. Des de llavors he encadenat alguns contractes fins avui, que sóc interí de manteniment d’instal·lacions esportives. És una feina que requereix coneixements d’electricitat, lampisteria, construcció...”
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios