www.elllobregat.com

Dolces tradicions sense gluten

martes 21 de abril de 2015, 20:53h
L’elaboració de productes per a celíacs és una opció cada cop més viable a l’hora d’emprendre en un nou negoci
El Sinònim de religió però també de cuina, la Setmana Santa és una festivitat amb receptes pròpies. Són cinc dies de menjar bunyols de vent, rosquillas, pestiños i torrijas, tots ells postres que acompanyen grans banquets i que culminen el dilluns de Pasqua amb la mona, el major atractiu pels més petits.

A Catalunya hi viuen 75.000 persones que de manera genètica han desenvolupat la celiaquia o, el que és el mateix, la intolerància al gluten. Aquest conjunt de proteïnes és present en farines de blat, avena o també civada, ingredients que es troben en la gran majoria de plats i dolços, com per exemple la mona de Pasqua, que no n’és una excepció.

En aquesta sentit, cada cop són més els establiments que decideixen especialitzar-se en aquest nínxol de mercat que atén a l’1% de la població. Encara avui hi ha una falta d’atenció cap a aquest col•lectiu, tal i com explica la responsable del Departament Tècnic de l’Associació de Celíacs de Catalunya, Elisenda Vilchez: “al sortir de casa els celíacs tenen mancances, ja que la cuina sense gluten requereix molt bones pràctiques de manipulació, a més de coneixement dels ingredients concrets a utilitzar”.

El Prat del Llobregat acull Nouceland, una pastisseria artesanal que elabora productes sense gluten per a la venta a l’engròs. La rebosteria pratenca és un exemple d’aquest intent de democratització al tenir com a objectiu “oferir la possibilitat de trobar, als forns de barri, productes sense gluten fresc i de qualitat, enlloc de pa de fa quatre dies”, afirma el responsable del Departament Tècnic de Nouceland, Alberto Baladrón.

El procés és llarg i costós tant per qui compra com per qui ven. D’acord amb Vilchez, el mite sobre els elevats preus dels productes sense gluten es confirma, ja que “una família amb un membre amb intolerància gasta a la compra 1.500 euros més, de mitja anual”. Baladrón apunta a què l’encariment dels productes té origen en les matèries primes i el procés d’obtenció, en base a que “hi ha menys molins de farina d’arròs o de blat de moro, i aquesta falta de competència augmenta el preu de la ingredients bàsics”.

Tot i aquest handicap del major preu de producció, Nouceland ven la mona a 28 euros el quilo, preu bastant similar al de les pastisseries corrents, gràcies a vendre en grans quantitats. Com en el cas de la rebosteria llobregatenca, s’aprecia una major conscienciació ciutadana i una tendència a l’alça en la demanda d’aquest tipus de productes. Raó per la qual Vílchez assegura que un pastisseria sense gluten, així com qualsevol altre establiment, és una bona opció al ser viable econòmicament, perquè “quan una persona és celíaca i té confiança en un punt de venta arrossega a tot el seu grup de relacions amistoses i familiars com a clients”.

Però, el preu n’és l’únic repte de futur. Les mones per a celíacs són idèntiques i, així mateix, llamineres als ulls d’un infant. Nouceland les elabora amb una base de pa de pessic -feta a partir d’una barreja de farines, com la de blat de moro, d’arròs o de fècula de patata- que es farceix de trufa i va coberta de xocolata del 80% de puresa. El decorat és una adaptació de la clàssica mona amb ous, porta plomes, pollets i tres ous de xocolata. Unes postres que vénen amb certificat de qualitat i, per definició, amb absència de gluten. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios