Els sistemes alimentaris actuals arreu del món profundament desiguals: mentre una part del món pateix de salut cardiovascular per un excés de fastfood i de menjars ultraprocessats, una altra part mor literalment de gana.Molts dels conreus i explotacions ramaderes estan dissenyats, a més, amb una lògica d’explotació a nivell macro; produint aliments en gran quantitat però de baixa qualitat i amb una cadena de subministres molt llarga, i sobre aquesta estructura descansa el què mengem cada dia.
I és que la nostra alimentació condiciona l’explotació de recursos i sobretot, condiciona la nostra salut. La realitat molt sovint sacseja les teories que ja ens sabem, però que no sempre podem aplicar: tenint l’oportunitat de seguir una de les dietes més equilibrades com és la mediterrània, sovint els productes frescos i de temporada poden ser cars per les butxaques de les famílies, sent més econòmics les opcions precuinades o ultraprocessades.
L’afavorir tenir una alimentació saludable ha de ser un dret per tenir salut i per donar suport als productors locals i petits a l’economia més propera. I des dels poders públics hem d’afavorir aquest dret per la ciutadania.
En aquest sentit, el Ministre de Drets Socials i Consum, Pablo Bustinduy, promourà un Reial Decret per tenir menjadors escolars saludables i sostenibles, on es limitarà l’oferta de menjars ultraprocessats i s’afavorirà més àpats amb verdures i fruites; garantint com a mínim un àpat saludable al dia pels nostres infants, promovent hàbits de consum sostenibles i saludables.
A nivell comarcal, tenim la sort de comptar amb un Parc Agrari que acull a molts productors que produeixen fruites i hortalisses de qualitat i de manera sostenible, pel que municipis com el Prat afavoreixen espais com el mercat de pagès com una oportunitat de comprar productes frescos i de proximitat. També al Prat, estem treballant una estratègia alimentària que aglutina a col·lectius implicats en l’àmbit de l’agroalimentació per impulsar una alimentació més saludable, sostenible i promotora de l’economia de proximitat a la nostra ciutat.
L’alimentació és una peça molt important en la nostra vida, d’ella depèn en gran mesura la nostra salut i quin sistema productiu afavorim. Treballar l’alimentació saludable com a dret són passos necessaris per garantir una millor qualitat de vida per la nostra ciutadania i per promocionar una economia alimentaria més resilient i sostenible ambientalment i econòmica. III