www.elllobregat.com
Compartir productes del Baix Llobregat pel gaudi de la ciutadania

Compartir productes del Baix Llobregat pel gaudi de la ciutadania

domingo 14 de enero de 2024, 15:58h
El Baix Llobregat, gràcies a la seva ubicació en un lloc destacat a Catalunya i també a d’altres indrets d’Espanya, tradicionalment ha estat i és productora d’una variada gama d’hortalisses i fruites gràcies a la seva terra fèrtil, també un clima especial i, com no destacar-ho, l’esforç dels seus pagesos i pageses que són els i les que cultiven aquestes terres, unes zones agrícoles que, avui en dia conformen el Parc Agrari del Baix Llobregat.

La comarca també té una gastronomia rica i variada. No sols són l’arròs de Castelldefels o els pollastres de Pota blava del Prat sinó que a qualsevol municipi hi ha un restaurant destacat on s’ofereix algun producte singular i de temporada com és el cas de les carxofes, els porros, tomàquets, carbassons, bledes, faves, alls tendres, mongeta tendre, melons… etcètera.

Insistint amb els pollastres Pota blava del Prat cal fer esment que aquesta raça autòctona i de prestigi, amb un gran valor culinari, té per damunt del seu cap una “Espasa de Damocles” que és la possible manca de continuïtat per part dels criadors que, amb els anys, podia fer difícil la herència d’aquesta feina tant elaborada com es la cria de pollastres i gallines Pota Blava. No vull ser catastrofista, però si no es promociona i no es cuida podria trobar-se en perill d’extinció.
Per evitar-ho l’Ajuntament del Prat ha creat un “conveni” amb la Granja Torres del Prat i aquesta és la que està agafant el relleu en la cria de pollastres, gallines i capons de la raça Prat. Esperem que sigui suficient per evitar la desaparició d’una raça que dóna un segell de qualitat al municipi.

Com que estem a l’hivern és important parlar de la Carxofa Prat, que amb quasi cent anys d’història, és molt apreciada i valorada en tots els circuits gastronòmics. També cal destacar que els productes del Parc Agrari del Baix Llobregat que cultiven amb molt de carinyo els pagesos són molt apreciats no sols a Catalunya sinó que a d’altres indrets d’Espanya també és valoren aquests productes tant singulars com són, a més de les famoses carxofes Prat, les bledes, els tomàquets i també tota la verdura que està impregnada de sabor de la salinitat de la pròpia terra que li confereix un segell propi.
No podem oblidar que aquesta comarca és la principal productora de la meitat de les cireres de Catalunya i que ara s’ha apostat, per part d’alguns productors, per un cultiu ecològic que doni resposta als consumidors que cerquen productes diferencials i produïts amb la garantia i la qualitat controlades.
Enguany, però s’ha de dir que els pagesos del Baix Llobregat estan patint des de fa mesos per la consistent sequera que perjudica molt els seus cultius. Sense aigua no hi ha vida i en aquests moments tant difícils, la vida d’aquestes persones que dediquen la seva a cultivar aquests productes tan necessaris per a la nostra supervivència, esta sent bastant complicada.

Però per parlar de gastronomia també cal destacar l’arròs de Castelldefels, una iniciativa del Gremi d’Hostaleria del Baix Llobregat i avalada pels seus xefs més representatius. Tornant a l’arròs de Castelldefels té una particularitat molt important i es que es pot i s’ha de compartir amb els comensals i també amb tota la comarca del Baix Llobregat perquè es pugui gaudir d’un producte de manera col·lectiva.

Castelldefels és el creador d’un plat que ha definit les taules gastronòmiques des de fa més de cent anys. L’arròs, és el protagonista en un territori que té grans singularitats on, en pocs quilòmetres aplega un important rebost com el Parc Agrari, amb el seu cultiu sostenible, de proximitat i de qualitat que el fa un dels únics de Catalunya. També cal destacar la proximitat del Massís del Garraf i, com no, el Mar Mediterrani que aporta la pesca a les llotges, no sols dels municipis del Baix Llobregat sino també a Barcelona ciutat.

Cal destacar que a Castelldefels i també a d’altres indrets del Baix Llobregat, la vàlua dels restauradors fa palesa que la gastronomia sigui un valor en sí, un punt de qualitat a les taules de molts restaurants de prestigi que s’ha exportat i s’exporta a molts altres restaurants del Món. Tampoc es pot oblidar que la implantació dels Mercats de Pagès ha posat el valor que els seus productes es poden comprar d’una manera fàcil i directament, sense intermediaris tots els productes frescos, de temporada i d’alta qualitat que són cultivats al Parc Agrari del Baix Llobregat.

No s’ha d’oblidar que la gastronomia del Baix Llobregat ve d’un procés molt cuidat i que prové de la seva terra. Una comarca que té una gran tradició agrícola, prestigi i reputació que ha estat desenvolupada artesanalment pels seus restauradors i els seus agricultors mitjançant uns productes autònoms i tradicionals que són reconeguts arreu per la seva qualitat i autenticitat. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios