www.elllobregat.com
La intel·ligència artificial (IA) podria retallar llocs de treball i provocar un augment important de les desigualtats
Ampliar

La intel·ligència artificial (IA) podria retallar llocs de treball i provocar un augment important de les desigualtats

domingo 04 de febrero de 2024, 15:58h
Ha començat un nou any i no sé si tocaria fer balanç del que va ser l’any 2023, però desprès de re capacitar arribo a la conclusió de que no resultaria productiu ja que no tinc clar si tothom: organismes, empreses i col.lectius diversos també ho haurien de fer.

Personalment penso que sí, però el problema és que el dia a dia no ens permet aturar-nos a pensar en el que hem fet bé o malament o en el que hauríem d’haver fet i no ha estat així. Per tal arribo a la conclusió de que no cal pensar en el que hauria d’haver estat i no ho ha sigut.

La vida continua y tot segueix igual, o no! Pel que sembla, la economia mundial pot canviar notablement, segons ha posat de manifest el Fons Monetari Internacional, amb la aplicació de la Intel·ligència Artificial (IA) que, segons es diu, podria retallar un 40 per cent les possibilitats de treball i un augment important de les desigualtats. Personalment no puc encara avaluar el que representarà la entrada de la IA a les nostres vides però el que sí que tinc clar es que molts dels negocis que ara funcionen de meravella deixaran de funcionar perquè segurament no seran viables. Les nostres costums, el parlar cara a cara, entendre’ns, seure a una taula per dialogar o pactar…. podrien deixar de utilitzar-se o, simplement desaparèixer. No sé com ens podrem entendre, suposo que virtualment, però el més greu es que l’impacte més important es produirà en el mercat laboral i molts del empresaris, un 45 per cent, ja estan preocupats perquè veuen que el seu negoci no serà viable en els pròxims deu anys i que serà necessari un replantejament que encara no saben com encarar-lo.

Aquesta tecnologia s’està desenvolupant de forma molt ràpida i està provocant molts adeptes que veuen una solució ràpida a alguns dels problemes actuals. El major impacte de la IA es produirà en el mercat laboral i especialment en treballs que ara executen les persones de feines altament qualificades, el que significa que les economies s’enfrontaran a reptes cada vegada més grans i alguns d’aquests treballs podrien desaparèixer. Segons un estudi, pràcticament la mitat de les ocupacions poden beneficiar-se de la IA augmentant la seva productivitat, però la directora del FMI ja ha advertit que és urgent que els països construeixin una xarxa de proteccions socials per suavitzar l’impacte als treballadors més vulnerables i ha afegit que la IA té capacitat per afectar a tots els països, tan als més rics com als més pobres.

El que caldrà és establir xarxes de seguretat i cursos de formació pels treballadors, ja que la tecnologia tindrà un paper important en aquesta feina, com per exemple, per interactuar amb alguns professionals com cirurgians, advocats o jutges. En canvi altres ocupacions podrien desaparèixer com és el cas de les manuals. Aquesta tecnologia IA s’està desenvolupant de forma molt ràpida i està provocant molts adeptes que hi veuen una solució a molts problemes actuals. Tant de bo sigui així. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios