www.elllobregat.com

L’Agència de Salut Pública i els ens locals signen un acord per cooperar en matèria de salut pública

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h
L’objectiu és que les activitats de salut pública de les diferents administracions es complementin i s’evitin duplicitats.
El secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Antoni Mateu, el president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACMC), Miquel Buch, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, han signat avui el conveni marc per a la prestació de serveis de salut pública.

La signatura d’aquest conveni emmarca la cooperació de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) i els ens locals en l’àmbit de la salut pública, per coordinar els recursos humans i materials destinats a la prestació d’aquests serveis. L’objectiu fonamental és que les activitats de salut pública de les diferents administracions es complementin, s’evitin duplicitats i encavalcaments, i alhora s’executin amb la màxima eficàcia i eficiència. El conveni que avui se signa dóna continuïtat a la col·laboració iniciada amb el conveni marc de l’11 de gener del 2006 entre el Departament de Salut, l’ACMC i la FMC. Aquest primer conveni va posar en relleu l’interès d’ambdues administracions per incorporar la salut a totes les polítiques, així com la voluntat d’avançar en l’equitat de la prestació de serveis de salut pública arreu del territori. Durant la vigència d’aquest primer conveni marc, es van signar més de 640 convenis de col·laboració amb municipis i ens locals, que han donat cobertura al 83% de la població. L’eix fonamental ha estat la protecció de la salut de la població mitjançant la vigilància i el control del risc derivat de productes alimentaris, de les activitats de venda i elaboració de productes alimentaris, d’activitats i establiments, i del medi.

Ampliació de serveis de salut pública
Amb el nou conveni pren rellevància la incorporació de la promoció, la prevenció i la vigilància de la salut pública, i es creen així nous espais de col·laboració entre ambdues administracions.

El pla “Salut, escola i comunitat”, la Xarxa de Ciutats Saludables, el programa “Salut als barris”, el Pla integral per a la promoció de la salut a través de l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), la prevenció i el control de les drogodependències o les actuacions de prevenció de les malalties infeccioses, són alguns dels programes que demostren l’abast de les accions de salut pública basats en la cooperació interadministrativa.

Administració electrònica, també en l’àmbit de la salut pública
La consolidació de l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació és un dels aspectes que cal destacar d’aquest nou marc de col·laboració. Des de l’any 2011, s’han signat electrònicament 291 convenis de col·laboració i s’han tramès un total de 3.141 comunicacions en matèria de salut pública a través de l’Extranet de les Administracions Catalanes (EACAT). Properament, l’ASPCAT i el Departament de Salut desplegaran l’última fase del projecte de comunicacions electròniques per tal de garantir el tràmit electrònic a tots els ens locals de Catalunya.

El servei de comunicacions electròniques EACAT incorpora la signatura electrònica dels oficis i el registre electrònic. Així mateix, ha permès agilitzar la transmissió d’informació reduint terminis i costos en les tramitacions administratives derivades de les activitats de salut pública.

Paco Domínguez||
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios