www.elllobregat.com
L’AMB dobla els beneficiaris de la tarifa social de l’aigua
Ampliar

L’AMB dobla els beneficiaris de la tarifa social de l’aigua

L’AMB fomenta un sistema més just per a les famílies més vulnerables i evita el tall del subministrament. Per a finals de 2015 es vol tenir un sistema automatitzat que vinculi les tarifes a la capacitat adquisitiva del client
El concepte de pobresa energètica s’ha fet, desgraciadament, un espai entre la realitat de moltes famílies de la zona metropolitana que veuen com no poden pagar els serveis de subministrament bàsics per a qualsevol ciutadà. Serveis bàsics per la vida i el benestar de qualsevol persona com és l’aigua. Per aquest motiu, l’Àrea Metropolitana de Barcelona porta treballant des de 2013 per afavorir a les famílies més vulnerables amb el que s’ha conegut com la tarifa social de l’agua, una ajuda que ara es consolida amb dades del tot positives.

Segons dades oficials de l’ens metropolità, s’ha duplicat el nombre de persones que es beneficien de l’ajuda de la tarifa social de l’agua en només un any. Si a finals del 2013, havien rebut la bonificació corresponent 3.037 llars, el 2014 ha tancat amb 6.442 llars que s’han beneficiat d’aquesta ajuda.

Aquesta dada representa, per tant, un increment del 198% en poc menys d’un any. “Estem molt contents de la progressió que ha tingut la tarifa social de l’aigua, que fa que la quota sigui més justa”, apunta el director de Serveis del Cicle de l’Aigua de l’AMB, Martín Gullón. “Volem que tothom que tingui dificultats per pagar s’adhereixi a aquesta bonificació”, diu Gullón. Una bonificació que pot representar un 25% de descompte de la factura del servei de l’aigua amb l’objectiu d’oferir un servei just i social.

Gran part de l’èxit d’aquesta iniciativa de l’AMB la té la bona campanya informativa que s’ha generat en aquest any que porta en vigor i que ha duplicat, com dèiem, el nombre de beneficiaris que tenen dificultats per pagar. De fet, “davant la situació que un ciutadà metropolità declari, a la seva companyia subministradora o als serveis socials del seu Ajuntament, que no pot fer front a les factures o que, simplement, deixi de pagar, s’investiga si pot beneficiar-se de la tarifa social”.

Però aquest no és l’únic èxit de l’administració metropolitana. De manera paral•lela, l’AMB ha aconseguit evitar el tall de subministrament de moltes famílies metropolitanes. A l’any 2013, les companyies que operen a la zona metropolitana de Barcelona van tancar l’aixeta a uns 14.000 clients per impagament. En aquest sentit, l’AMB ha creat un fons de cinc milions d’euros per reduir aquesta xifra en el marc del Programa Metropolità de Mesures contra la Pobresa Energètica, pla que també treballa amb la resta de companyies d’electricitat i gas.

De moment, la tasca de l’AMB –com a gestora del cicle integral de l’aigua de l’àrea metropolitana- ha aconseguit, gràcies al protocol aprovat ara fa un any, reduir les xifres notablement dels 39.000 talls d’aigua en 2009, als 11.400 de 2014, dada que mostra l’efectivitat d’aquesta administració com a intermediària entre el ciutadà i les companyies responsables del subministrament. D’aquesta manera, quan el ciutadà es troba en una situació de vulnerabilitat i que, per tant, no pot pagar les seves factures; s’investiga la situació i de confirmar-se les seves dificultats accediria a l’ajuda sense haver de passar pel tràngol de veure el servei de subministrament tallat. “El protocol contempla també la possibilitat d’endarrerir el pagament a les companyies així com l’accés a un dels seus fons socials si es confirma la vulnerabilitat del client”, afegeix Gullón.

En aquest sentit, en només un any s’ha augmentat significativament l’import acumulat destinat a finançar els diferents fons socials que permeten a les companyies subministradores cobrir les factures de les llars desfavorides. Si l’any 2012, l’import acumulat era només de 25.000 euros, al 2013 ja va augmentar a 450.000 euros, arribant al 2014 a una xifra rècord d’1,7 milions d’euros. La important corba ascendent mostra l’aposta i el compromís d’aquest ens en la lluita contra la pobresa energètica.

Col·lectius prioritaris
Dins de l’aplicació de l’ajuda de la tarifa social de l’aigua, alguns col•lectius concrets són prioritaris per rebre un major descompte a la factura. Entre aquests, els majors de 60 anys perceptors d’una pensió mínima de jubilació, incapacitat laboral o viduïtat, a més d’aquelles llars on tots els membres estiguin a l’atur tenen ara la possibilitat de pagar un 25% menys de la factura de l’aigua.

D’altra banda, la tarifa social de l’Àrea Metropolitana de Barcelona inclou altres bonificacions per a famílies nombroses, com, per exemple, retardar l’efecte de la progressivitat; és a dir, el salt a un tram tarifari més car. És el que s’anomena tarifa ecològica. Cal matisar, en aquest sentit, que l’AMB considera família nombrosa aquelles unitats familiars amb més de tres persones, i no quatre com era abans. Aquesta disminució del llindar permetrà accedir a l’ajuda a unes 20.000 famílies més de tota la zona metropolitana. “Volíem actuar quan abans, i crear una base de dades porta temps. Per a finals del 2015 esperem tenir un sistema automatitzat, de manera que les tarifes estiguin vinculades a la capacitat adquisitiva dels clients, mitjançant la informació fiscal”, avança Gullón.

De confirmar-se aquest nou sistema que vincula el preu de les factures en relació a la informació fiscal, s’estaria aplicant una important revolució –conduïda per l’Àrea Metropolitana de Barcelona- per tal de fer dels subministraments una qüestió de dret dels ciutadans, més justos i més socials. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios