www.elllobregat.com
L’Hospitalet, el “gegant dormit” de la gastronomia
Ampliar

L’Hospitalet, el “gegant dormit” de la gastronomia

jueves 15 de octubre de 2015, 02:53h
La ciutat celebra unes jornades per reflexionar sobre el desenvolupament socioeconòmic del sector. L’objectiu és incentivar la formació i la emprenedoria en el món gastronòmic per aprofitar-se del turisme metropolità

L’Hospitalet de Llobregat, sota aquest esperit de vincular el sector hoteler de la ciutat i la seva restauració, ha inaugurat aquest mes el programa ‘La gastronomia i l’hostaleria, una oportunitat per al desenvolupament econòmic de L’Hospitalet’, amb l’objectiu de reflexionar i obrir un debat amb empreses, gremis i entitats de la ciutat al voltant de la gastronomia i l’hostaleria, sectors clau per al desenvolupament socioeconòmic de la ciutat i per al foment de l’ocupació i l’activitat emprenedora. La proposta pretén, a més, implicar els establiments locals en la millora de la formació i la qualificació de professionals d’hostaleria de L’Hospitalet i debatre propostes que generin dinamisme comercial de qualitat.

En la jornada inaugural, Laia Pallejà, d’Activa Prospect, va exposar el ‘Pla per a la qualitat i la formació en el sector l’hostaleria i del programa formatiu del Centre de Formació d’Hostaleria de L’Hospitalet’. Els eixos centrals del Pla són: establir prioritats formatives integrals en hostaleria, dotar de certificats de professionalitat, donar a conèixer als joves aquest sector i crear fórmules de cooperació público-privada entre l’Administració Pública i les empreses. Des d’Activa Prospect, empresa relacionada amb la recerca aplicada a la educació i la qualificació professional, van comentar que “durant els últims anys la demanda de personal a sales es molt més elevat que la de cuina i que per això cal especialitzar als joves”.

El debat el va obrir l’Emma Pla, del CETT-UB Centre d’estudis de turisme i hoteleria, i va evidenciar que segons les dades del IDESCAT “en els darrers últims anys (2008-2012) el nombre d’empreses relacionades amb l’hostaleria ha augmentat ja que és un dels sectors que ha resistit millor la crisi, però el volum de negoci està sent inferior” i ha afegit que la tercera activitat més important de L’Hospitalet és la gastronomia i l’hostaleria, i que s’han d’implementar el màxim d’estratègies possibles per potenciar i millorar aquest gran motor. “La gastronomia s’ha d’entendre com a coneixement tant de receptes, productes, com begudes vinculades al territori e involucrar a altres sectors com el comerç i l’oci en aquesta activitat. També s’ha d’entendre com un atractiu per als turistes però també per als ciutadans”. Per aquesta raó l’Emma aposta per conèixer i donar a conèixer els principals atractius turístics del territori i promocionar-los.

El moderador, Àngel Ruiz, President del Gremi d’Hostaleria i Alimentació de L’Hospitalet, amb la presència del director de l’Hotel Porta Fira, Oscar Bermejo i de Pere González Satre, representant de l’Administració, van analitzar el potencial gastronòmic del municipi. Segons el director de Porta Fira, estar a prop de Barcelona té molts avantatges, la comunicació directe dels mitjans de transport públic és una, i des de fa uns anys la Plaça Europa està tenint molta activitat. Encara que per a ell “falta integració dins de la pròpia ciutat perquè tots els ciutadans coneguin el potencial”. González Sastre argumentà que una ciutat amb més de 250.000 habitants significa un potencial humà increïble per sobre d’altres municipis, però “la proximitat amb la ciutat comtal pot ser negatiu ja que aquesta anul•la les que estan al seu voltant”, tot i així va afegir que si se’n sap treure profit d’aquesta proximitat podran exprimir totes les capacitats de L’H. Ruiz va assegurar que el consum intern és més important perquè “si la feina es fa ben feta, el potencial s’estén sol boca a boca” per això cal que des dels bar i restaurants es motivi al client a parlar sobre el servei.

Cal promocionar més la ciutat
A l’hora de participar, els assistents van demanar una empenta a nivell de comunicació i promoció ja que tenen la sensació que des de fora, L’Hospitalet no es veu com un centre gastronòmic. També van comunicar que necessiten millorar l’oferta en base a les tendències actuals, reinventar-se d’acord a les modes i crear eines que els permetin preveure’n el futur”.

Tots van coincidir en que han de millorar les seves propostes per tal d’oferir-les d’una manera més elaborada i poder atraure a un volum més ampli de clients. Igual que van reclamar que des de l’Ajuntament s’impulsessin més activitats culturals i d’oci creant sinergies entre aquests i el sector gastronòmic.

El programa es completarà amb tres seminaris-tallers. El 19 d’octubre, el 9 i el 30 de novembre amb demostracions de la mà de de la xef Ada Parellada (restaurant Semproniana de Barcelona) i d’Antonio Arrabal (Hotel Abba de Burgos) en “Una ciutat popular i moderna”; “Una ciutat de diversitat” a càrrec de Joan Ribas, professor de la Universitat de Barcelona i “Una ciutat per trobar-se” amb el investigador gastronòmic de L’Hospitalet, Honorio Blasco. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios