www.elllobregat.com
Primera ‘biblio’ digital per la lluita contra el malbaratament alimentari a Espanya

Primera ‘biblio’ digital per la lluita contra el malbaratament alimentari a Espanya

Comunicació Campus UPC del Baix Llobregat

Des del marc de la col·laboració amb la Càtedra UPC-Mercabarna es crea conjuntament amb la Biblioteca del Campus del Baix Llobregat (BCBL) el primer fons bibliogràfic que recull informació actual sobre malbaratament alimentari i les iniciatives per combatre’l

Aquesta eina donarà suport a tots els agents implicats en la cadena alimentària en l’acompliment de la normativa vigent, podent trobar informació actual sobre tots els aspectes relacionats. .
El portal permet una actualització automàtica de les fonts d’informació, per mantenir la Biblioteca al dia, sempre sota la supervisió i la intervenció dels experts i expertes de la Càtedra i de la Biblioteca del Campus del Baix Llobregat. Trobareu també apartats dedicats a la cerca d’articles, tant en bases de dades de pagament com d’altres en accés lliure, podreu consultar bases de dades especialitzades (CAB Direct, Base de datos de alimentos i Food Science and Technology Abstracts) i a d’altres multidisciplinars, un apartat de llibres, -en paper o electrònic-, tant a la UPC com a d’altres universitats catalanes, un d’altre amb accés als treballs acadèmics d’aquest tema: normativa, projectes europeus i un apartat per rebre suggeriments sobre bones pràctiques, iniciatives, etc l.

6.000 articles
Tot i la seva recent creació, aquest catàleg de malbaratament alimentari ja permet l’accés a 6.000 articles; 236 documents de recerca; més de 1.500 documents del repositori de la UPC, 100 referències bibliogràfiques de llibres, 6 projectes europeus, etc.
A Catalunya, des que al 2020 es va aprovar la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari, les empreses alimentàries i les entitats socials que distribueixen aliments estan obligades, entre altres exigències, a disposar d’un pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i a aplicar-lo, en els termes que s’estableixen al reglament. També han d’informar anualment sobre la quantificació de les seves pèrdues i malbaratament.
A la resta d’Espanya, el Govern està treballant en l’esborrany d’un projecte de llei sobre aquest tema.

Podeu consultar la guia des del següent enllaç: https://guies.bibliotecnica.upc.edu/malbaratament-alimentari

Relacionat també amb el malbaratament alimentari, des de la biblioteca s’elaboren materials sobre aprofitament de productes (receptes incloses!) que podeu veure aquí: https://bibliotecnica.upc.edu/bcbl/colleccions#evitem-malbaratament-alimentari-collaboracio-catedra-mercabarna-eeabb
Les línies de treball de la Biblioteca del Campus del Baix Llobregat s’alineen també amb les necessitats i objectius de les Escoles que hi viuen al Campus, l’ EEABB (Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona) i l’ EETAC (Escola d’Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels).
Un d’aquests objectius és augmentar la conscienciació i la sensibilitat sobre els ODS de l’Agenda 2030 de la Nacions Unides. Per aquest motiu, el passat 17 de juny la BCBL va participar a la Jornada Biblioteques UNESCO que sota el lema Localitzant ODS es va celebrar a Gavà. Així doncs, la biblioteca ha sortit de la pròpia biblioteca, ja que vol ser una entitat vinculada al territori i amb projecció a tota la comarca de Baix Llobregat. En aquesta Jornada, diferents biblioteques catalanes han presentat les seves actuacions encarades en aquesta línia. També s’han dut a terme diferents tallers i xerrades obertes a tota la ciutadania, tractant punts com la sostenibilitat social i econòmica, ecològica/ambiental, cultural, etc.
Les accions que es van presentar, a més del fons sobre el malbaratament alimentari, vinculat a l’ODS 2, (fam 0) i l’ODS 12 (consum responsable) han girat sobre l’eix de la introducció dels ODS als Treballs de Final de Graus (TFGs) de les Escoles del campus. Amb aquesta acció es relacionen i es recullen els treballs de l’estudiantat que tenen alguna vinculació amb els ODS, incrementant la visibilitat de la contribució de l’estudiantat als ODS.
Podeu consultar el resum de les jornades a: https://jornadabibliotequesunesco2022.cat/

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios