www.elllobregat.com
L’AMB activa una línia de subvencions al Baix per promoure l’alimentació sostenible i justa
Ampliar

L’AMB activa una línia de subvencions al Baix per promoure l’alimentació sostenible i justa

viernes 03 de febrero de 2023, 08:00h
Des de fa anys, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) treballa perquè la ciutadania del Baix Llobregat pugui accedir a una alimentació equilibrada, assequible i de proximitat, però que també sigui sostenible i coherent amb el territori

“La manera com ens alimentem té un impacte en el medi ambient”, alerta Montserrat Ballarín, vicepresidenta de l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB. “En un moment d’emergència climàtica com l’actual, cal que en siguem conscients i actuem”, continua. Precisament, per continuar avançant cap a un sistema alimentari respectuós amb el planeta, l’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB ha encetat una nova convocatòria de subvencions per fomentar als municipis metropolitans activitats econòmiques vinculades amb l’alimentació sostenible. “Es tracta d’uns ajuts molt importants per incentivar que ajuntaments, empreses del sector alimentari, productors i comerciants treballin conjuntament per impulsar polítiques alimentàries innovadores, sostenibles i segures”, destaca Ballarín.

La convocatòria d’aquest 2023, que ja està oberta, està dotada amb 200.000 euros, que se sumen als 150.000 que l’AMB ja va destinar als ajuts de l’any passat. “Ens volem implicar de manera directa i ajudar els ajuntaments a desplegar polítiques alimentàries al territori”, explica Ballarín. Més enllà de l’emergència climàtica, els ajuts arriben en un moment de pujades de preu dels productes alimentaris, arran de l’encariment de les matèries primeres i dels efectes derivats de la guerra a Ucraïna. “En temps d’inflació, hem de ser capaços d’articular polítiques públiques d’alimentació que garanteixin l’accés de la ciutadania a una alimentació saludable, sostenible i justa”, apunta la vicepresidenta de l’AMB. Tot plegat, amb l’objectiu de dotar la regió d’una organització alimentària de primer orde.

De fet, el Baix Llobregat, així com la resta de l’àrea metropolitana, reuneix tots els ingredients necessaris per fer-ho possible. D’entrada, compta amb zones de sòl agrícola de gran qualitat, com el Parc Agrari del Baix Llobregat, així com infraestructures que capten l’aigua d’indrets com la conca del riu Llobregat per regar-ne els conreus. Alhora, la indústria agroalimentària ha arrelat als polígons de la comarca i ha florit un ric teixit comercial als seus municipis. A més, al llarg del territori s’han instal·lat punts verds, deixalleries o ecoparcs, infraestructures clau per gestionar els residus i fomentar el reciclatge. “A la metròpolis de Barcelona hi tenim una producció agrícola de qualitat, una indústria alimentària de primer nivell que es reinventa i innova; bons sistemes de distribució i un teixit de comerços i mercats que fan arribar a la ciutadania els productes”, resumeix Ballarín.

Amb aquestes subvencions, l’AMB fa un pas més cap a l’organització alimentària sostenible del territori. En concret, els ajuts busquen afavorir les polítiques de desenvolupament local que incideixen en el foment de la producció, la distribució, la transformació i el consum d’aliments de proximitat, sostenibles i agroecològics. De la mateixa manera, volen servir per impulsar activitats de reaprofitament, d’economia circular, de recuperació de terres en desús i de reducció del malbaratament alimentari, entre d’altres. Tot plegat, amb un objectiu clar: situar l’organització alimentària com un vector principal a l’hora de garantir la funcionalitat i la resiliència de l’àrea metropolitana, com la gestió de la mobilitat, l’energia, l’aigua o dels residus.

Els ajuts per promoure activitats alimentàries als municipis metropolitans s’alineen amb el Pla d’acció per a l’alimentació sostenible 2020-2023, el full de ruta de l’AMB per transitar cap a una nutrició més compromesa amb el planeta. A les seves pàgines, el pla identifica, ordena i sistematitza les principals accions que afecten el sistema alimentari metropolità. També s’hi plantegen accions que permetin millorar-lo. “Es tracta d’un document amb set eixos d’actuació i 32 accions”, descriu Salvador Milà, director de les àrees de Presidència i Planificació Estratègica de l’AMB. “Inclou des de mesures que afecten la governança i la creació de polítiques públiques alimentàries, fins a la distribució i la comercialització d’aliments de proximitat, ecològics i de circuit curt”.

Iniciativa fins al 2027
Seguint la línia d’aquest pla, l’AMB participa des de fa uns mesos al projecte europeu FOODCLIC, orientat a identificar, capacitar i enfortir les xarxes d’actors que podrien afavorir les polítiques alimentàries locals i regionals. La iniciativa, que es durà a terme fins al 2027 i que compta amb la participació de set regions europees, permetrà que les polítiques públiques alimentàries d’indrets com l’àrea metropolitana de Barcelona incorporin la sostenibilitat i millorin el diàleg entre el món urbà i rural.

El Parc Agrari del Baix Llobregat clau per a una alimentació de proximitat

És molt important preservar espais per a l’agricultura i crear noves zones que tinguin una vocació agrària”, explica Salvador Milà, director de les àrees de Presidència i Planificació Estratègica de l’AMB. “Els municipis s’estan adonant que disposar d’espais agraris els pot fer guanyar qualitat de vida, dinamitzar l’economia local i millorar l’abastiment del mercat municipal, per exemple”, defensa. En el cas del Baix Llobregat, la comarca compta amb el Parc Agrari del Baix Llobregat, una peça essencial per a l’organització alimentària del territori metropolità.

Des d’un punt de vista agronòmic, disposa d’un dels sòls més fèrtils de Catalunya, un fet que facilita molt la producció d’una gran varietat de conreus d’horta i fruiters. Amb la carxofa del Prat com a ambaixadora, el Parc Agrari del Baix Llobregat juga un paper de vital importància per a l’abastiment d’aliments a les ciutats que l’envolten. A més, brinda a la ciutadania la possibilitat de consumir productes d’origen proper i reduir molt la petjada ecològica.

Al territori metropolità hi ha altres espais amb un rol similar, com el Parc Natural de la Serra de Collserola o la Serralada de Marina. “Amb les nostres accions, des de l’AMB intentem crear una cultura municipal al voltant de l’alimentació”, resumeix Milà.
Addicionalment, es preveuen ajuts per subvencionar el 100 % de la redacció del llibre de l’edifici, l’ITE i la redacció de projectes.
Els ajuts econòmics aniran acompanyats de diversos instruments d’assessorament i suport a les comunitats per part del CMH, adaptats a les característiques urbanes i socioeconòmiques de cada territori.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios