www.elllobregat.com
Un hub d’innovació i coneixement atractiu pels laboratoris i les empreses
Ampliar

Un hub d’innovació i coneixement atractiu pels laboratoris i les empreses

lunes 06 de marzo de 2023, 09:00h
No sé si és que l’economia es comença a moure o perquè enguany hi ha eleccions, però alguns projectes urbanístics dels quals fa anys que se’n parla, s’estan movent al Baix Llobregat i L’Hospitalet.

Em refereixo al desenvolupament Biopol-Granvia, un projecte urbanístic i de salut que transformarà l’Hospitalet amb el soterrament de la Gran Via fins al riu Llobregat, i que ha aconseguit unir als centres mèdics i hospitalaris de Bellvitge, Sant Joan de Déu, l’Institut Oncològic de Catalunya, la Universitat de Catalunya i l’IDIBELL i també els Ajuntaments de l’Hospitalet i Esplugues, amb la finalitat d’aconseguir el més gran BioClúster biomèdic del Món.

Amb aquesta nova iniciativa, el que es pretén és obtenir un entorn perquè empreses relacionades amb la d’investigació biomèdica, la indústria farmacèutica i també familiar, tinguin suficients al·licients per instal·lar-se a L’Hospitalet. Aquest pla, però, pot tenir esculls perquè alguns col·lectius veïnals i ecologistes pensen que es destruirà la zona agrícola que encara queda entorn de l’Hospital de Bellvitge.

L’objectiu sembla que també és assolir, per fi, el soterrament de les vies ferroviàries, un projecte llargament reivindicat pels veïns i veïnes de L’Hospitalet que veuen el seu municipi trossejat per diversos serveis. Cal recordar que l’anterior PDU ja va rebre moltes crítiques de diferents sectors que el qualificaven d’especulatiu i poc respectuós amb el medi ambient i que va ser anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya al considerar que l’administració a la qual competia la seva aprovació era l’Àrea Metropolitana de Barcelona i no pas la Generalitat de Catalunya. Ara veurem què passa.

Cal recordar que fa més de trenta anys que L’Hospitalet ja pretenia soterrar les vies de Renfe per poder vertebrar i unificar el seu territori. No sé si ara, amb tot aquest conglomerat d’empreses, serveis, espais, institucions i molt més, s’aconseguirà vertebrar aquest municipi tan trinxat i amb tantes dificultats per als ciutadans. Caldria reordenar les parades i els recorreguts de moltes línies d’autobús i pel que fa al Metro, sembla que és previst fer una nova boca a l’Hospital de Bellvitge. Això estarà bé, però com a ciutadana del Prat, també reivindico, com la majoria de pratencs i pratenques, que d’una vegada per totes s’allargui el metro de la L-1 des de l’Hospital de Bellvitge fins a la parada de la L-9 de l’estació del Prat. Aquest és un projecte imprescindible per als ciutadans d’aquest municipi que per anar al seu hospital de referència, han d’agafar l’autobús 65, baixar a les cotxeres i passar caminant per un túnel, dos trams d’escales i un bon trajecte per sota la Granvia, fins arribar a l’Hospital.

No entenc com s’està parlant d’un BioClúster sanitari de prop de 230 milions d’euros, que sembla que es licitarà a finals d’aquest any i començaria a principis de 2024, i no s’hi inclou aquesta connexió de la Línia 9 del metro del Prat de Llobregat amb el centre sanitari. Algunes vegades em pregunto si és que hi ha ciutadans de primera i de segona i per això aquests últims, no tenen dret uns serveis dignes.

Per acabar-ho d’arrodonir només li faltarà al Prat que es construeixi una pista de l’aeroport damunt del mar davant la platja, en comptes que s’utilitzi la pista llarga per als vols intercontinentals. Aquesta última opció seria la forma adequada d’ampliar la capacitat de l’aeroport i, al mateix temps, evitar la prolongació de la tercera pista que comportaria la destrucció de la zona natural de la Ricarda. També hi ha “malpensats” que pensen que el que es pretén és emmascarar una operació urbanística i purament especulativa que comportarà un gran impacte sobre l’aqüífer del Delta del Llobregat, ja tan malmès per les especulacions. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios