www.elllobregat.com
Intel·ligència contra el canvi climàtic
Ampliar

Intel·ligència contra el canvi climàtic

domingo 08 de octubre de 2023, 18:30h
Cal un canvi de model per fer front al canvi climàtic i aquest canvi és una responsabilitat compartida entre administracions, empreses i ciutadania. El nou escenari requereix un nou tipus de gestió, més sostenible i més resilient, dels recursos naturals, tot començant per l'aigua.

El canvi climàtic és el principal repte col·lectiu a què s’enfronta la humanitat.Sequera, episodis meteorològics extrems, pujada de temperatures, escalfament de l’aigua del mar, pèrdua de biodiversitat... El planeta està reaccionant després de molts anys de patir l’efecte de l’acció humana. Les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) han provocat una bomba de rellotgeria que és l’escalfament global. La recent pandèmia de la covid-19 ha servit per posar negre sobre blanc l’estreta relació entre la salut del planeta i la salut de les persones. És el moment d’actuar i la millor eina que tenim és el coneixement.

Les característiques del clima de l’àrea del Mediterrani, on l’augment de la temperatura és un 20% superior al de la mitjana de la resta del món, fan que la situació encara sigui més complicada. A Catalunya, el règim irregular de pluges i temperatures i la capacitat limitada de les conques internes dels rius juguen en contra nostre. També són un factor negatiu la freqüència i intensitat dels períodes de sequera. Tot plegat ens ha portat a una situació límit. Cal un canvi de model i aquest canvi és una responsabilitat compartida entre administracions, empreses i ciutadans. El nou escenari requereix un nou tipus de gestió (més sostenible i resilient) dels recursos naturals, començant per l’aigua, que és la font de la vida.

Aigües de Barcelona, que porta la sostenibilitat i la cura de la natura al seu ADN, ha posat en marxa el Hub d’Acció Climàtica, un espai de codesenvolupament i compromís, obert als diferents grups de relació de la companyia, com, per exemple, els proveïdors. Es tracta d’un potent node d’intel·ligència col·lectiva per tal de contribuir fermament, amb fets, a l’assoliment de la neutralitat en emissions del territori abans del 2050. D’aquesta manera, la companyia dona resposta a la necessitat d’adaptar-se al context d’emergència climàtica, especialment al d’emergència hídrica i per a la preservació dels recursos naturals.

Nous models ecològics

El Hub permet a les organitzacions que s’hi sumin explorar i generar nous models ecològics d’impacte positiu en les cadenes de valor i l’ecosistema. A més, constitueix un espai comú per a la generació d’evidències que permetin comprendre millor i contribuir als marcs científics, normatius, institucionals i estratègics que impulsen la transició ecològica.

En el Hub es comparteixen bones pràctiques en acció climàtica, coneixement per al càlcul de la petjada ambiental i estratègies per reduir-la. L’espai permet abordar les tendències de l’entorn i el denominat ‘cofinançament verd’; esdevé doncs una palanca per crear nous espais de col·laboració i innovació oberta en l’àmbit climàtic.

Primera fase

El Hub ha llançat la primera fase de la iniciativa M’implico, que consta de dues línies de treball: les Trobades pel clima (celebrades el 18 de maig, el 25 d’octubre de l’any passat i el 21 d’abril d’aquest any), jornades presencials per a la col·laboració en l’àmbit climàtic on es comparteixen experiències, bones pràctiques i coneixement; i ABctualitza’t, una recopilació de notícies relatives a estratègies, polítiques, finançament, entorn i estudis vinculats amb l’emergència climàtica.

També s’ha completat la primera fase de la iniciativa M’activo, amb dues branques de treball: els Tallers pel clima, on s’imparteix formació sobre qüestions com el càlcul de la petjada de carboni organitzacional o el pla d’acció per a la gestió i reducció d’emissions GEH, entre d’altres; i Impulsa’t, una sèrie de reculls informatius per dotar totes les entitats adherides d’una base de coneixement en matèria d’acció climàtica.

Contribuir a crear ciutats i territoris més sostenibles, resilients i saludables requereix el talent, l’esforç i el compromís de tothom. Ens hi juguem el futur .

Una iniciativa reconeguda per l’Ajuntament de Barcelona

Aquesta iniciativa va rebre el Premi Agenda 2030 BCN de l’Ajuntament de Barcelona en la categoria de “Millor contribució als ODS realitzada en una empresa gran”. Aquesta distinció subratlla la contribució de la companyia a l’assoliment col·lectiu dels ODS i el seu impacte positiu sobre la ciutat de Barcelona i la ciutadania. El Hub també va rebre un reconeixement internacional per part de la International Water Association (IWA) com a Climate Smart Utility, un guardó que premia l’estratègia i accions contra l’emergència climàtica en els eixos d’adaptació, mitigació i lideratge climàtic.

El Hub s’emmarca en la Política d’Acció Climàtica d’Aigües de Barcelona, aprovada pel Consell d’Administració al novembre de l’any passat i que és d’aplicació a tota l’organització, amb la ferma determinació de contribuir a la lluita contra l’emergència climàtica.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios