www.elllobregat.com
Emergència climàtica global, efectes locals
Ampliar

Emergència climàtica global, efectes locals

Por Esther García Fernández
viernes 06 de octubre de 2023, 19:50h
L‘emergència climàtica és una realitat que, inexorable, afecta a tots els ecosistemes del planeta.

L’acció humana n’és la responsable, a través de l’increment de les emissions dels gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera i de la desforestació de grans zones naturals en favor de l’agricultura i la ramaderia intensiva. Cada cop són més habituals grans gelades a l’hivern, tempestes tropicals amb rierades, pèrdua de biodiversitat de plantes i animals autòctons i entrada d’espècies invasores, o els episodis crònics de sequera són exemples dels extrems als quals estem arribant ja avui.

Aquesta emergència global també te la seva traducció en l’àmbit local. Al Baix Llobregat, som conscients dels efectes que te el canvi climàtic les nostres ciutats i els espais naturals que les envolten: Des de l’aigua dolça que alimenta a través de canals i estanys els espais naturals del delta amenaçades per la salinització, fins a la regressió de la línia de costa, passant les temperatures de les nostres ciutats en les hores centrals del dia a l’estiu o la qualitat de l’aire que respirem. L’agricultura també es veu afectada, amb collites que o es retarden o minven per culpa d’aquestes condicions insòlites i cada cop més extremes.

Les nostres ciutats estan doncs en primera línia dels efectes de l’emergència climàtica. Però també podem contribuir a mitigar-la i aturar-la. Per exemple, al Prat tenim en marxa polítiques de mitigament dels efectes del canvi climàtic, tal com la creació de refugis climàtics o el suport al manteniment de la salut dels aqüífers del delta. Peró també impulsem polítiques que ajudin a construir una alternativa al sistema econòmic i social que ens ha portat cap a aquesta emergència climàtica: com la creació de la comunitat local d’energia amb l’abastament d’energia elèctrica 100% renovable, la descarbonització de la mobilitat o donar suport a l’alimentació de proximitat i sostenible.

Necessitem de polítiques valentes a totes els nivells de govern per fer front a aquesta emergència climàtica. Cada actuació o declaració política que negui el canvi climàtic, de forma explícita però també de forma implícita, com impulsant l’ampliació de l’aeroport, o que retardi accions per fer-hi front és un pas enrere per garantir, no ja un bon futur, sinó directament, un futur. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios