www.elllobregat.com
Stop malbaratament! Descobreix com 695.000 kg d'aliments es reaprofiten cada any al Prat

Stop malbaratament! Descobreix com 695.000 kg d'aliments es reaprofiten cada any al Prat

viernes 09 de mayo de 2025, 13:00h
La línea de productes ‘Im-perfect’ fets amb excedents de les collites del territori estrena seu al barri de Sant Cosme a El Prat. L’entitat social transforma anualment més 695.000 kg d’aliments i estalvia 331.000 kg d’emissions per CO2 i 438.000 litres d’aigua.

Actualment més d’un terç dels aliments que es produeixen a tot el món acaben a les escombraries, això comporta més de 1.300 milions de tones d’aliments que acabant sense cap consum i que poden ajudar a milers de famílies en situació de pobresa, eradicant la pobresa aproximadament en quatre cops, segons informa la Fundació Espigoladors, amb dades de la FAO. Fundació sense cap ànim de lucre i que fa més de 10 anys que lluita contra el malbaratament alimentari i capgirar aquesta situació extrema, que provoca tanta fam a diversos grups socials de tot el món.

La Fundació Espigoladors neix l’any 2014, just després de la crisi financera del 2008, com a prova pilot per lluitar pel dret a garantir l’accés a l’alimentació a partir de l’activitat d’espigolar, tot just en un moment on la situació econòmica de gran part de la població ha condicionat la seva cistella de la compra. Aquesta activitat es du a terme a través de “l’espigolament”, una activitat que, tradicionalment, es practicava al camp on persones amb menys recursos recollien aquell excedent de les collites, de fet, com a curiositat, aquesta tasca queda reflectit inclús a la història de l’art com és el quadre de Des Glaneuses de Millet, on l’autor francès representava l’any 1857 un grup de dones recollint l’excés de les espigues després sega.

Segona oportunitat

És per això que, amb oficines al barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, dona una segona oportunitat a aquella part de la collita que no es ven, per raons estètiques principalment, i que s’aprofita amb una considerable baixada de preu al producte. Es tracta, per tant, també d’una gran oportunitat pels agricultors, que veien com una part de la seva collita no tenia sortida, i quedaven com a perduda, únicament per tenir una forma estranya o per qüestions que no afecten a la qualitat del producte, Ja que, cal tenir en compte l’impacte ambiental que ja s’ha fet. Per exemple, en només la producció d’una única poma s’inverteixen més de 20 litres d’aigua.

3.500 persones són els voluntaris actuals que componen l’equip d’Espigoladors i que preservant l’activitat arreu del territori. La realitat és que les tasques de l’organització han travessat les fronteres del Parc Agrari del Baix Llobregat, tenint representació: al Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Terres de Lleida, Alt Maresme i Vallès, vertebrant tot el territori català en el treball d’espigolar amb els seus productes quilòmetre 0, que queden al territori on s’han espigolat, això ajuda a la recepció de l’aliment per part de les famílies, que molts cops en menys de 48 hores pot arribar-hi a qui ho necessita.

Sensibilitzar sobre el malbaratament

Així doncs, la Fundació busca conscienciar i sensibilitzar a la població sobre el malbaratament que es té amb el menjar i, per tant, posar remei a aquesta problemàtica de caràcter global, “Tots som part del problema, però tots som part de la solució”, afirmava l’Anna Gras, responsable de comunicació a la Fundació Espigoladors, en una entrevista concedida a “El Llobregat”. És per això, que es treballa amb el sector primari de prop per crear una relació bidireccional, on l’agricultor treu un benefici d’aquell producte que queda degradat a un últim esglaó, tot i tenir les mateixes característiques, però que no tenia cap sortida comercial, i la Fundació aconsegueix cobrir aquesta funció social a través d’aliment fresc i de proximitat.

Davant d’aquesta situació mundial que es produeix amb aquesta pèrdua de menjar, la Fundació Espigoladors va participar activament en crear el col·lectiu #LeySinDesperdicio per impulsar la llei que, tot i que fa poc s’ha signat al govern d’Espanya la llei de prevenció de les pèrdues i contra desaprofitament després de molt temps sense avenços, des del col·lectiu compost per diferents organitzacions, cobreixi que cobreixi unes necessitats i unes característiques com evitar pèrdues i no se centri en la gestió dels excedents. És a dir, que solucioni el problema que apareix al sector primari.

Excedents Im-perfects

Tot i que les tasques de la Fundació estaven arribant prou lluny, el 2018 van decidir donar un pas endavant i progressar encara més amb la creació d’Im-Perfect, un projecte impulsat per la mateixa Fundació que busca treballar aquests excedents i crear productes alimentaris, i seguir donant-li aquesta segona vida als productes. L’obrador va obrir el 2018 a una nau del barri de Sant Cosme, al Prat de Llobregat, i l’any 2021 es van constituir com empresa d’inserció laboral, donant oportunitats laborals a grups de població en risc d’exclusió social, oferint contractes de tres anys amb formació i acompanyament per treballs com el d’auxiliar de cuina.

Vist l’èxit de la iniciativa fa pocs mesos muden el centre de producció i l’inauguren aquest febrer, obrint les possibilitats a produir noves gammes de producció. Amb el lema “A la Brava!”, l’acte inaugural de les instal·lacions va marcar un abans i un després en el desenvolupament de l’organització i, també, en commemoració del desè aniversari d’Espigoladors.

Noves instalacions, més producció

Les noves instal·lacions de les quals disposa Im-Perfect han ajudat a poder augmentar les línies de productives que s’ofereixen i, per tant, augmentar substancialment la producció. Ajudant així al creixement de l’empresa d’inserció i també de la Fundació Espigoladors. Actualment, a la Fundació hi ha aproximadament 20 persones treballant i a Im-Perfect altres 20, en total 40 persones que tenen l’oportunitat d’inserir-se al mercat laboral actual. En aquestes innovadores instal·lacions es fan productes com són la salsa brava, per celebrar els 10 anys d’aniversari, o el paté de carxofes, aliments produïts amb aquests productes imperfectes, també tenint en compte l’ús d’ingredients totalment naturals, sense cap afegit artificial. Recordar, que Im-Perfect transforma més 695.000 kg d’aliments, estalvia 331.000 kg d’emissions per C02 i estalvia 438.000 litres d’aigua (Memòria 2023. Im-Perfect), a més a més, cal sumar totes les despeses, tant econòmiques com de mitjans i sostenibilitat, que se’ls pot buscar una funció amb els productes que no són comercialitzats, però que des d’Espigoladors si s’aprofiten.

Les noves instal·lacions d’Im-Perfect disposen d’un equip humà i de maquinari força fort perquè el projecte segueixi avançant. Uns dels factors i dels valors que es veuen a la filosofia d’empresa dels productes és la proximitat del producte i l’art de les receptes casolanes, són aspectes que en veure com produeixen els productes els treballadors es pot confirmar des del primer moment, aquesta cura amb el producte com si fos fet per un mateix a la cuina de casa nostra.

Compra en líniea i a supermercats

Aquesta gamma de productes produïts per Im-Perfect es poden comprar a la mateixa botiga en línia de l’empresa o també es poden provar a altres supermercats amb productes locals. D’altra banda, un projecte que treball com a prop d’Espigoladors i d’Im-Perfect és “La Botiga”, amb titularitat de l’Ajuntament del Prat de Llobregat i gestionat per l’ABD (Associació de Benestar i Desenvolupament) i Espigoladors. Aquest projecte busca donar la volta al model més garantista i assistencialista que existia tradicionalment, comentava Anna Gras, on el producte queda reduït i tancat a una bossa amb contingut divers. Allà es poden trobar productes quotidians que es troben a un supermercat normal, incloent-hi fins i tot fruita i verdura fresca, d’Espigoladors, on els usuaris, a través d’un sistema de punts, poden adquirir els productes. Per tant, queda clar que, tot i tenir un llarg camí encara per arribar a abastar els ajuts a tothom que necessita, l’evolució i l’esforç del projecta està cada cop arribant més lluny. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios