www.elllobregat.com

L’augment de les multes no sempre és una solució

martes 21 de abril de 2015, 16:49h
Trepitjar una caca dóna sort, típica dita que a la pràctica a ningú alegra. La qüestió és si la seva existència és per simple mofa o per costum, ja que no hi ha ajuntament on no arribin queixes ciutadanes de la brutícia , que a mode de camp de mines, s’estén pels nostres carrers. La solució la tenen clara, però, augmentar el preu de les multes.

Multar, insuficient

La prohibició funciona com a eix central de molts temes de caire social. Però el que no va adjunt a aquest fet és la seva eficiència al llarg dels trenta municipis més un -L’Hospitalet-, que conformen el Baix Llobregat.

‘Queda prohibit permetre que els animals orinin o realitzin les seves deposicions fecals sobre aceres, zones verdes i zones tèrries i elements restants de la via pública’. Així comencen la majoria d’ordenances municipals en referència als animals, normativa que s’ha de complir sota risc de multa. De fet, no dur bosses pel gos en cas que es doni la situació et pot costar, teòricament, més que una multa per excés de velocitat. Algunes de les xifres amb les que es penalitza no recollir els excrements de gos són les següents: de 301 a los 450 euros (Sant Boi), fins a 750 euros (Cornellà) i inclús de 600 a 900 euros (Cornellà).

Una realitat molt diferent és la que es viu a peu de carrer, on sembla que encara queda molta sort per repartir.

Algunes ciutats han buscat noves vies d’actuació com la promoció de campanyes de conscienciació, l’habilitació de espais d’esbarjo per a gossos –com el cas de Sant Boi que ha creat una àrea de lleure de més de 2.500m2-, la gratuïtat de bosses en punts concrets de la ciutat o l’augment del servei de neteja. Inclús s’han arribat a aplicar solucions radicals, com la de Vitòria, on tots els gossos es troben en un registre d’ADN per tal de identificar els culpables i aplicar, doncs, la sanció.

El repte de la brutícia
No només el cas dels gossos, són altres els temes que es troben en una situació similar. L’abandonament d’escombraries o altres residus fora del seu espai especialitzat és un fet que també es pot penalitzar, però que ben poques vegades s’aplica la corresponent sanció. Tot i tenir en compte que l’índex més alt de recollida selectiva és al Baix Llobregat, és un problema també present a la regió.

Perquè els contenidors estan plens, perquè els objectes han d’anar a la deixalleria i no passa pel barri o es troba molt lluny, o per simple comoditat són alguns dels motius més habituals en referència al llançament de residus a les vies urbanes. Sigui pel motiu que sigui és una qüestió que requereix ser a tractada des dels diferents governs locals, ja que és un tema que afecta directament la vida de ciutat i la imatge d’aquesta.

Falta de control
La existència de normatives sancionadores no és efectiva sense un suport policial que asseguri el seu compliment. En cas de la falta d’aquests elements de control, són completament el que es denominaria normatives de cara a la galeria, on preval la imatge per sobre de l’acció. Situació que requereix un gir cap a noves solucions menys restrictives i més efectives. Perquè trepitjar una caca pot donar sort, però essent sincers a ningú li fa cap gràcia. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios