www.elllobregat.com
Els trens turístics d’FGC et porten al naixement del Llobregat i el seu entorn

Els trens turístics d’FGC et porten al naixement del Llobregat i el seu entorn

martes 03 de mayo de 2016, 08:06h
El ‘Tren del Ciment’ connecta la Pobla de Lillet, els Jardins Artigas de Gaudí i Castellar de n’Hug en un viatge per la història

L’atractiu turístic del riu El Llobregat és del tot inqüestionable gràcies a les seves diferents propostes que té a banda i banda de les seves ribes. No és d’estranyar que ja la conselleria de Territori i Sostenibilitat estigui redactant un Pla Director dels rius amb l’objectiu, entre d’altres, de fer del nostre Llobregat una via blava connectada per convertir-la en un atractiu turístic a nivell nacional i internacional. Això és possible gràcies al seu ventall d’heterogènies propostes que van des de la zona sud a la zona nord, on es troba la joia natural del naixement del Llobregat.

Allà, precisament, es troba el centenari ‘Tren del Ciment’ que recorre la distància entre la Pobla de Lillet i Castellar de n’Hug en un autèntic viatge per la història. L’anomenat popularment ‘carrilet’, propietat de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, ja ha entrat en funcionament tots just quan s’enceta la temporada estiuenca a les comarques pirinenques i a les estacions d’FGC.
El Tren del Ciment és una línia que funciona des de fa més de 100 anys. Es tracta d’un servei que històricament unia l’antiga fàbrica de ciment Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà, des d’on partia la línia del ferrocarril de via estreta cap a Berga i Manresa. El trajecte, que dura aproximadament 20 minuts, el realitza una locomotora dièsel amb quatre cotxes que tenen una capacitat per a 25 viatgers cadascun.

Atractius turístics
L’antic tren té un recorregut de 3,5 km i disposa de quatre estacions: La Pobla de Lillet, la Pobla Centre, Jardins Artigas i Museu del Ciment-Castellar de n’Hug.

La primera parada té lloc a la Pobla de Lillet. Aquí comença el recorregut i es pot visitar l’exposició: “Ferrocarrils secundaris, industrials i turístics a la vall del Llobregat”. En aquesta mostra s’hi troben els elements més representatius de l’època dels carrilets i dels trens miners i industrials de la vall.

A la Pobla Centre hi ha diferents atractius per visitar com el Pont Vell, el més antic que creua el riu Llobregat, el nucli Antic, l’Església de Santa Maria del Lillet, el Monestir romànic de Santa Maria del Lillet construït al segle IX, el castell del Lillet, la rotonda de Sant Miquel i la Serra de Catllaràs on es troba el Santuari de Falgars.

La tercera parada del Tren del Ciment és als Jardins de Ca l’Artigas, dissenyats per Antoni Gaudí a principis del segle XX i que són de tipus naturalistes, amb pedres, aigua i vegetació. L’arquitecte el va fer com a mostra d’agraïment per l’hospitalitat de la família Artigas mentre construïa el Xalet de Catllaràs a la Pobla. La glorieta, el pont dels arcs, la cascada, la gruta, les figures del bestiari i la remor de l’aigua acompanyen el passeig enmig de la natura decorada. L’última parada del tren és el museu de ciment que antigament era una fàbrica de ciment Asland situada al paratge del Clot del Moro, en el municipi del Castellar de n’Hug. L’edifici és modernista, amb voltes catalanes i estructures de ferro forjat.

Pel que fa als preus, la tarifa dels adults és de 7,55 € (4,50 € un trajecte), els infants de 4 a 13 anys paguen 4,50 € (un trajecte: 2,75 €) i per a la tercera edat (població de més de 65 anys o titular A i B) la tarifa és de 6,75 €. L’accés és gratuït per als nens i nenes de 0 a 3 anys i per als residents (nascuts o amb domicili a la Pobla de Lillet o Castellar de n’Hug) és de 2,05 €.

El ‘tren dels llacs’
Més enllà del Llobregat, FGC ha posat ja en marxa també el conegut ‘Tren dels Llacs’, un històric que circula entre Lleida i La Pobla de Segur. Durant el trajecte, els passatgers podran gaudir d’un paisatge singular i múltiples possibilitats lúdiques i gastronòmiques al llarg de les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà. Els visitants podran adquirir paquets turístics (visites guiades, tastos de productes locals...) vinculats als principals recursos turístics del territori. Un sistema còmode i peculiar de conèixer les terres de Lleida.

Els visitants rebran un pack de benvinguda format per diferents productes gastronòmics del territori. A més, també gaudiran d’un grup d’animació durant el trajecte d’anada i a la tornada s’oferirà un tast de coca de recapte de Balaguer.

Enguany, i gràcies al cinquè cotxe que es va inaugurar la temporada passada, l’ocupació prevista és del 98% i l’objectiu és assolir els 7.134 visitants.

2015: any rècord
El Tren dels Llacs va néixer l’any 2009 fruit d’una iniciativa conjunta d’FGC i la Diputació de Lleida, amb la col·laboració de l’aleshores Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments dels municipis de la línia, amb l’objectiu de convertir-lo en un referent per a la dinamització econòmica del territori.

L’any 2015, amb la incorporació del cinquè cotxe i l’increment de l’oferta de places que va suposar, el servei va registrar el seu rècord de visitants, amb una ocupació mitjana dels trens del 98.89% i 7.199 visitants. Així, hi va haver un augment considerable del nombre de passatgers: es va passar dels 5.069 visitants l’any 2013 als 5.792 visitants al 2014 i 7.199 al 2015. III

www.trendelciment.cat
932 041 041

www.trendelsllacs.cat
933 664 553

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios