www.elllobregat.com
El Café Filosòfic d’Esplugues creix i s’estén a tot el Baix Llobregat aquest curs 2017-18
Ampliar

El Café Filosòfic d’Esplugues creix i s’estén a tot el Baix Llobregat aquest curs 2017-18

viernes 01 de septiembre de 2017, 03:25h
El setembre de 2016, presentava El Llobregat el Café Filosòfic d’Esplugues com “un grup d’amics, coneguts i saludats que s’apleguen al Cau de les Arts d’Esplugues per parlar, lliurement i sense condicions”.

Ja portàvem una mica més d’un any, d’ença que ens vam inspirar en el model del Cafè filosòfic del Raval de Barcelona, i el vam adaptar a la nostra idiosincracia i possibilitats.
A partir d’un amateurisme absolut, i amb totes les nostres limitacions, hem aconsseguit crear un petit nucli de fidels i atraure persones, a vegades totalment desconegudes per nosaltres, que s’han afegit a les nostres tertúlies amb molt d’interès. Encara que defugim el model escolàstic de “l’auctoritas” impartint coneixement -no volem fer conferències ni escoltar clases magistrals-, i el nostre model ha quedat ben definit a les primeres línies, hem comptat amb la col.laboració de persones que ens han aportat molt, com a bons coneixedors dels temes que hem tractat: Ramon Alcoberro, Lluís-Anton Baulenas, Joaquin Miras, Guillem Turró, Angélica Sátiro, Andreu Navarra, Joan Babeli, José Luis Cañadas, en són bons exemples.

Al llarg d’aquests dos anys ben llargs, hem tingut ocassió de contactar amb filòsofs, escriptors, artistas, etc., i tractar temes com caminar i filosofar, la memoria, l’embriaguesa, l’art de callar, la guerra, l’educació de nens i adolescents, filosofía política, ética de l’esport, ateísme, etc. Hem pogut comprovar el gran interés dels assistents a les tertúlies en parlar dels temes que més ens toquen, els més propers a l’ànima humana, tot i que, ara com ara, qualsevol noticia sobre la política, la societat i la guerra ens colpegen de manera ben directa.

Ganes de compartit
En aquest temps, hem constatat que hi ha moltes persones que tenen coses a dir i a compartir, ments brillants que per a tots nosaltres és un luxe de poder-les escoltar en un format proper i distès; gent amb ganes de “fer coses”, i, sobre tot, de compartir-les amb tothom.

Per aquest motiu, i després de la experiencia positiva i enriquidora de la nostra col·laboració amb El Llobregat, hem pensat que pot ser interessant ampliar aquesta experiencia dins l’àmbit més extens de la comarca en la que ens inserim, inclós L’Hospitalet. I és amb aquesta intenció que hem decidit impulsar plegats els Diàlegs Filosòfics al Baix. El promotors tenim una convicció forta i arrelada a través del devenir dels anys: que la cultura ha de nèixer d’abaix cap a dalt; de l’individu a la societat; de les petites comunitats fins a les estructures més complexes. Ens sentim còmodes dins d’aquest racó de la nostra geografía, i pensem que el Baix Llobregat té prou entitat política -en el sentit de “polis”, comunitat amb humana mesura-, i cultural com per constituir-se en un marc idoni de relacions que afavoreixin un intercanvi d’esdeveniments culturals propers, amb el comú denominador d’impulsar l’esperit crític i el coneixement i posibilitar el contacte entre persones i institucions locals.

Promoció del saber
El Cafè Filosòfic d’Esplugues i El Llobregat iniciem ensems un nou camí com a impulsors d’una nova manera d’unir el saber i la més pura abstracció amb les inquietuts i anhels íntims, però també socials, dins la nostra comunitat, a través de les entitats que conformen el teixit social i cultural del nostre espai més proper. Amb voluntarisme i molta modèstia, demanant la col·laboració de tothom que ens vulgui acompanyar en aquesta nova etapa, que no tindrà sentit sense la vostra presència, perqué, com deiem al principi, el que ens caracteritza i ens motiva es poder escoltar la vostra veu.

Ètica, estètica i cosmètica
Ben aviat us presentarem el nostre programa per aquest curs 2017-2018. Ara només us volem avançar que, sense allunyar-nos de les nostres arrels europees, i dins de la més pura tradició humanista, començarem els nostres Diàlegs amb un cicle que anomenarem “Ètica, estètica i cosmètica”. Ens volem interrogar sobre l’actitud o la responsabilitat moral de l’ésser humà, com a ciutadà de la polis o ciutadà del món; si la bondat, la bellesa i l’harmonia poden conviure en els temps en qué vivim, cada cop més sacsejats per forces que no controlem, i si és possible construir entre tots una societat més lliure, o el pretés ordre del cosmos es redueix a una màscara aliena a la nostra condició humana, part de l’espectacle en el que ens volen fer participar com a espectadors passius.

Aquest 2017 es cumpleixen 125 del naixement de Walter Benjamin, i no podem trobar un millor personatge per encarnar el compromís ètic del refugiat que va acabar els seus dies a casa nostra, a Portbou, fugint de la barbàrie. Amb ell començarem a caminar. III

NOTA: Els interessats podeu escriure al correu electrònic [email protected]

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (5)    No(0)

+
0 comentarios