www.elllobregat.com
Front comú contra el soroll dels avions

Front comú contra el soroll dels avions

viernes 01 de marzo de 2019, 05:11h
Les molèsties ocasionades per l’aeroport uneixen els partits polítics de Castelldefels en un manifest que reclama que cessi el "massiu" sobrevol d'avions.

Castelldefels està farta de les molèsties ocasionades pel vol dels avions. Una afirmació que no seria notícia si no fos pel fet que ha aconseguit unir a tots els partits amb representació al Ple municipal, que han avalat un manifest reclamant a Aena i al Ministeri de Foment que posin fre al “massiu” sobrevol d’avions pel cel de Castelldefels.

L’escrit es va presentar el 4 de febrer al Saló de Plens en un acte que va comptar amb la presència de representants de la plataforma Prou Soroll i Preservem Castelldefels, que també van subscriure el manifest. L’alcaldessa Maria Miranda va obrir els torns de paraula reclamant unitat d’acció amb la resta de municipis afectats pel soroll dels avions. “Hem de coordinar-nos per plantejar una proposta conjunta sobre aquest tema en les administracions implicades”, va afirmar Miranda. De fet, a mitjans de gener les ciutats del Delta, amb el Prat inclosa, van sol·licitar formalment a Aena i a Foment que els avions més grans i sorollosos deixessin de volar per la pista principal de l’Aeroport durant les nits i que les seves operacions es limitessin a l’horari diürn. Segons van argumentar aleshores, aquesta demanda és “fonamental per preservar el benestar i la salut de la ciutadania”.

Aquella proposta va ser presentada al Grup Tècnic de Reducció del Soroll -GTTR, en les seves sigles en castellà-, arran d’un estudi elaborat per tècnics de l’OMSICA de Castelldefels.

Afectació sobre la salut
I és que les molèsties acústiques que genera el sobrevol constant d’avions és perjudicial per a la salut mental i física de les persones. De fet, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat recentment una sèrie de recomanacions per limitar l’exposició de les persones al soroll procedent del tràfic de vehicles, trens, avions, concerts o, fins i tot, turbines eòliques. “La contaminació per soroll a les nostres ciutats està augmentant i perjudicant les vides de molts ciutadans europeus. Més que una mica molest, el soroll excessiu és un risc per a la salut que contribueix, per exemple, a les malalties cardiovasculars”, assegura l’OMS en aquest informe.

D’aquesta manera, i pel que fa al trànsit aeri, es recomana limitar l’exposició al seu soroll a 45 decibels, mentre que a la nit no hauria de ser superior als 40. En aquest sentit, José Velasco, president de la plataforma Prou Soroll, va dir el dia de la presentació del manifest que si la configuració de pistes nocturna s’apliqués durant les hores de sol “l’afectació sobre els habitants seria més petita”.

Per altra banda, l’impacte del soroll aeri té una altra derivada que afecta l’economia local. Així ho va posar de manifest Manuela García, portaveu de Preservem Castelldefels, que va destacar que el sobrevol d’avions no només afecta la salut del veïnatge, sinó també l’economia d’una ciutat com Castelldefels, amb un fort pes turístic. García, a més, va defensar la utilització de pistes segregades i que l’aeroport de Girona absorbeixi una part del tràfic del Prat.

Fonts d’Aena han assegurat a El Llobregat que l’operativa de l’aeroport compleix “estrictament” amb la legislació en matèria de contaminació acústica i que el soroll produït pel tràfic aeri “no provoca que se superin els objectius de qualitat acústica a cap de les zones residencials de l’entorn”. Afegeixen que es fa un control diari dels possibles incompliments i que es vol seguir treballant per millorar la qualitat acústica amb les institucions del territori.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios