www.elllobregat.com
L’odeseïna, tractament com a resposta al desordre

L’odeseïna, tractament com a resposta al desordre

Por Joan Carles Valero
viernes 03 de enero de 2020, 12:10h
Com pot el lector interessar-se per una cosa anomenada Agenda 2030, quan aquesta paraula remet al gadget on anotem la visita al metge o qualsevol altra cita, però amb un horitzó de compliment a 10 anys? Com explicar periodísticament cosa tan abstracta com una agenda mundial? Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 remeten a la idea que si no fem alguna cosa aviat, el sistema cultural, polític i econòmic en el qual vivim ens portarà al desastre. Comencem, doncs, una dècada decisiva en la qual prendrem molta odeseïna, un tractament com a resposta al desordre en 17 píndoles.
Comencem una dècada decisiva perquè sigui prodigiosa. Una década en què molts conceptes merament enunciats fins ara es posaran en pràctica: economia circular, medicina personalitzada, cooperació com a resposta als grans reptes i l’ètica, base sobre la qual es transformarà tota la resta amb aliances i més coordinació. Diversitat i sostenibilitat seran realitat. I la regulació i la fiscalitat s’han d’adaptar a un món global i interconnectat, on l’eix de rotació de la Terra es desplaça cap a Àsia, que el 2030 concentrarà dos terços de la classe mitjana mundial, mentre que el 2050 un terç de la nostra població comarcal i la de tots els països desenvolupats tindrà 65 o més anys.
A les nostres ciutats s’haurà de reflexionar sobre el model de mobilitat al qual aspirem, sabent que els ciutadans demanem llibertat i flexibilitat total. Les mesures adoptades recentment al nostre territori metropolità, tant en els canvis dels nous abonaments de transport públic com en la limitació de circulació per als vehicles més contaminants, han estat corregides fins al punt de donar-se a conèixer com a resposta a les reaccions de col·lectius que veien lesionats els seus drets. Les administracions corresponents han escoltat les reclamacions amb una política de prova i error que convida a pensar que no n’hi ha prou amb la bona voluntat dels nostres representants, perquè s’hauran d’estudiar molt més els projectes des de la perspectiva dels diferents impactes en grups poblacionals.
En l’actual món VUCA (volàtil, incert, complex i ambigu), és cada vegada més important la capacitat de generar compromís. Hi ha molts mètodes per aturar el desordre. Un d’ells el protagonitza la jove japonesa Marie Kondo, que s’ha convertit en un fenomen de supervendes, a més de ser molt seguida en el món pels seus vídeos amb consells per ordenar les coses personals. La filla de Cristina Gallach, Alta Comissionada per a l’Agenda 2030 del Govern d’Espanya, és una de les milers de seguidores de la japonesa però, no obstant això, la mare li reclama constantment que apliqui els vídeos que mira de Kondo i comenci a ordenar la seva habitació. Coses d’adolescent.

Baixar els ODS a la comarca
Sens dubte, vivim un gran desordre, complexíssim, amb molts desafiaments personals i col·lectius. Però per ajudar-nos tenim una mena de GPS, un pla per conduir els nostres passos, una caixa d’eines i un llenguatge comú útil en aquests temps de confusió comunicativa. De manera que podem aturar en part la nostra ansietat, perquè aquest pla ens ofereix la visió que podem fer les coses millor i que això tindrà un resultat determinant i més positiu per a les futures generacions. D’això es tracta l’Agenda 2030 i, des del periodisme, també el comarcal i el local, tenim l’obligació de revisar en quin estat estan tots i cadascun dels objectius al nostre territori, igual que fa Gallach amb les coses de la seva filla.
Amb la publicació de l’Anuari 2020 això és el que hem fet a BCN Content Factory i El Llobregat. Hem interactuat amb el més proper, les empreses, les organitzacions socials, les entitats, els polítics, les administracions públiques de la nostra comarca. Els nostres lectors també podran fer el mateix amb els seus familiars i companys de treball i d’estudis per revisar què s’està fent o es planeja fer en aquesta dècada que comencem. Milions de persones de tots els països també estan en la mateixa tessitura. Perquè a través del llenguatge dels ODS establim uns mecanismes de mesura, fonamentals en la nostra societat, per a la rendició de comptes i la transparència que suposa. Una rendició de comptes que periodísticament ens comprometem a fer cada any d’aquesta dècada amb l’objectiu de revisar els avanços dels ODS en el nostre territori Llobregat.

Pronòstics i promeses ...
Encara que vital per al nostre futur, l’Agenda 2030 és només un dels cinc blocs temàtics d’aquest Anuari 2020 elaborat en clau prospectiva, d’anticipació, també com a mapa de què passa i passarà a l’Hospitalet i el Baix Llobregat. Comencem amb els Pronòstics, macro secció amb una sèrie de reportatges d’allò més important que esdevindrà a la nostra comarca durant els pròxims dotze mesos, des de les grans obres públiques a les actuacions que ompliran els escenaris dels nostres teatres i les fires i congressos que se celebraran.
Un altre bloc prospectiu del suplement online elllobregat.com/anuari2020, accessible a partir del 7 de gener, són les Promeses dels nostres representants a les ciutats i pobles per al mandat que acaben de començar. Són els seus compromisos a complir fins al 2023, quan es tornaran a presentar a l’examen de revàlida de les eleccions municipals. Hem fet una enquesta a tots els equips de govern dels 31 municipis de la nostra comarca i també als representants de l’oposició perquè ens diguin els assumptes que més vigilaran durant aquests quatre anys.

... i el que cobren els nostres regidors
Un altre tema que abordem a l’Anuari 2020, també municipi per municipi, són els sous dels nostres representants, el que cobren perquè serveixin al nostre bé comú, doncs precisament l’augment dels seus ha estat un dels temes que van aprovar en els primers plens municipals en la majoria d’ajuntaments al cap de pocs dies de les eleccions locals del 26 de maig.
Finalment, l’Anuari 2020 recull els millors reportatges publicats pel Llobregat durant l’any que acabem de finalitzar, perquè els nostres lectors tinguin en una sola publicació una anticipació del que passarà i el millor que els hem ofert. Són més de 500 pàgines de pur periodisme de proximitat que, com sempre, distribuïm de forma gratuïta a tots els nostres lectors gràcies al suport publicitari d’algunes institucions i empreses privades. Benvinguts a l’any 2020, l’inici d’una dècada que entre tots farem prodigiosa. III
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios