L’Escola d’Enginyeria Agroalimentària i de Biosistemes de Barcelona (EEABB), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), porta més de cent anys formant enginyeres i enginyers amb l’orientació de l’estudi, les aplicacions i la tecnologia de l’agricultura en el seu sentit més ampli: producció agrària, medi ambient, paisatgisme, biotecnologia, i indústria alimentària. Aquestes vessants constitueixen el cos central de la docència i la recerca de l’Escola.
Els compromisos de l’Escola i de la Universitat amb la societat, com a protagonistes de la creació i difusió del coneixement, i com impulsores de la innovació a tots els nivells, s’alineen directament amb l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides plantejats a l’Agenda 2030. L’expertesa i àmbit de coneixement de l’Escola orienten les seves accions cap a l’ODS 2 - Fam zero.
L’estudiantat que tria el Grau d’Enginyeria en Ciències Agronòmiques aprèn, entre d’altres, a gestionar adequadament els cultius i a dissenyar una bona planificació per evitar excedents de productes que no siguin de la qualitat comercial esperada.
D’altra banda, en l’àmbit de les indústries alimentàries que s’estudien tant al Grau en Enginyeria Alimentària, com al Grau en Enginyeria de Sistemes Biològics, es posa en relleu la formació que permet aprendre i ser capaç d’allargar els productes que no han tingut una cabuda al mercat en fresc.
Un dels eixos centrals de la recerca rau en identificar en quins punts de la cadena alimentària es produeix aquest malbaratament, així com els factors desencadenants. Un cop identificats, s’han quantificar per donar solucions tecnològiques a fi de reduir aquest malbaratament o readreçar-lo cap altres vies, amb la finalitat d’aprofitar-los per altres vies de consum humà i evitar que vagi per consum animal o per compostatge.
Al setembre del 2020 es va crear la Càtedra Mercabarna UPC, per potenciar i desenvolupar les accions de col·laboració que contribueixin a l’estudi i la prevenció del malbaratament alimentari en les baules de la producció i la distribució majorista i detallista de la cadena alimentària. En formen part de l’equip de la Càtedra José Mª Gil Roig, director i responsable de l’àrea de recerca, Anna Gras, sotsdirectora i responsable de l’àrea de formació i Eduard Hernández, responsable de l’àrea de tecnologia.
L’EEABB també contribueix i segueix les línies de la producció i el consum responsable, ODS 12, promovent consum d’aliments de proximitat i de temporada... i de l’ODS 13 Acció pel Clima, ja que reduint el malbaratament, es redueix també la producció agrícola i el consum d’aigua que va associat, així com les emissions de diòxid carboni cap a l’atmosfera degut al consum de combustible i a les indústries associades.
En la línia de sensibilitzar i posar en valor els aliments i conèixer la importància econòmica, social i ambiental que implica obtenir-los, el passat 30 de juny l’EEABB va organitzar la jornada “Enginy i Innovació contra el malbaratament alimentari”
A la jornada, els assistents van poder participar de diferents activitats que van realçar la importància de les persones que es dediquen a la producció agrícola, des del camp fins que arriba al consumidor.
Es van oferir conferències de la mà de representants del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, professionals de l’àrea de formació de Mercabarna, i investigadors del Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA).
També, els participants van gaudir d’una activitat lúdica al camp de pràctiques que l’Escola hi té al Campus de Castelldefels, per espigolar les verdures conreades. Amb la collita, dues xefs gastronòmiques expertes en malbaratament alimentari van cuinar un dinar popular aprofitant els aliments recent collits i donant un cop inspirador d’enginy i creativitat.
A la tarda, la Plataforma Aprofitem els Aliments i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) van organitzar la tercera edició de la Hackathon pagesa de l’Alimentació Sostenible on l’alumnat de les Escoles del Campus, l’EEABB i l’EETAC, va poder participar de dinàmiques de treball i reflexió per desenvolupar idees per a la prevenció i reducció del malbaratament alimentari en diferents baules de la cadena.
La jornada es va emmarcar dins les activitats del 50è aniversari de la UPC, que han fixat com a eix temàtic els disset objectius de desenvolupament global de les Nacions Unides, una agenda per al 2030 centrada en el creixement econòmic, la inclusió social i la protecció del medi ambient. III