www.elllobregat.com
La Xarxa de Conciliadores i Conciliadors de L’Hospitalet rep el Premi Innovació
Ampliar

La Xarxa de Conciliadores i Conciliadors de L’Hospitalet rep el Premi Innovació

sábado 05 de febrero de 2022, 11:13h

La Xarxa de Conciliadores i Conciliadors Comunitaris de L’Hospitalet ha rebut el Premi Innovació de la Societat Catalana de la Conflictologia, en la seva primera edició.

El premi s’ha lliurat virtualment, a causa de la Covid, en el decurs d’una jornada organitzada el passat 21 de gener per aquesta entitat amb motiu del Dia Europeu de la Mediació, juntament amb la Universitat de Girona i la Universitat Oberta de Catalunya.
La iniciativa premiada és una prova pilot pionera a Espanya, posada en marxa per l’Ajuntament de L’Hospitalet de l’alcaldessa Núria Marín, per formar ciutadans en tasques de conciliació comunitària i potenciar així la mediació com a eina per superar conflictes de convivència. L’objectiu és crear una Xarxa de Conciliadores i Conciliadors Comunitaris que col·labori des dels barris en les accions preventives i d’intervenció impulsades pel departament municipal de Convivència.
La Xarxa busca incrementar l’impacte comunitari de les actuacions municipals en aquesta matèria i, alhora, responsabilitzar els actors veïnals en la gestió de la convivència perquè puguin incidir en el seu entorn aportant una visió pròxima, compartint estratègies i detectant conflictes.

Un any de formació
El projecte s’ha encetat amb una formació d’un any en Gestió de conflictes públics i mediació comunitària, impartida per la Universitat de Girona, a la qual han assistit persones d’entitats ciutadanes que participen en actuacions de conciliació comunitària.
En l’acte de graduació, que es va fer el passat mes de novembre, les nou persones que han obtingut el postgrau —i dues que han rebut un certificat— van presentar els seus projectes i van rebre el títol de la Universitat de Girona. “Confiem que el contacte que tindreu amb entitats i espais d’incidència ens ajudin a multiplicar la resolució de conflictes i que, sobretot, ens ajudeu a prevenir-los”, va declarar l’alcaldessa Núria Marín en aquest acte de graduació.
Entre aquests graduats trobem perfils com l’Eugènia Delgado, directora de Plaudite Teatre, entitat de teatre social de referència a L’Hospitalet, o la Fatima Memdouh, del projecte ‘Entre veïnes’, que és mediadora natural en els conflictes que sorgeixen en la comunitat musulmana. També tenim perfils com el del Josep Maria Pujol, del Fòrum de Diàleg Interreligiós; Laura Bisbal, de la Creu Roja, que és la responsable dels voluntaris de l’entitat i per la seva tasca està en contacte amb molts grups de la ciutat i, en especial, amb la gent gran o la Ninoska Juan, de Contorno Urbano, que és una arquitecta que treballa en projectes socials i comunitaris vinculats a l’art urbà.
Una vegada constituïda la Xarxa després de l’any de formació, els membres es comprometen a aportar els seus coneixements i habilitats de forma voluntària a la millora de la convivència a la ciutat. Això es concreta en accions de cada participant en les seves entitats i espais d’incidència, i en col·laboracions amb les actuacions que es duen a terme des de l’Ajuntament en l’àmbit de la convivència i el civisme.
El projecte preveu anar repetint cicles de formació perquè cada any es puguin anar incorporant noves persones a la Xarxa de Conciliadores i Conciliadors. La prova pilot ha de servir per avaluar la modalitat de col·laboració més efectiva entre els actors formats i els serveis municipals que treballen en aquest camp.
El departament de Convivència desenvolupa des de fa 15 anys actuacions relacionades amb la gestió i resolució dels conflictes veïnals, per mitjà d’accions de prevenció i processos de mediació als àmbits de les comunitats de veïns, l’espai públic, els centres educatius i els establiments, entre d’altres.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios