La voluntat i esperit d’aquestes jornades és el d’apropar als visitants la feina que l’equip d’arqueòlegs i investigadors del CIPAG (Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i Arqueologia del Garraf-Ordal) duen a terme al jaciment des de fa més de quaranta anys.
La jornada del passat 22 de gener ha estat la primera de les quatre jornades de portes obertes que es duran a terme al llarg d’aquest any 2022. En aquestes jornades a més de poder visitar la cova i gaudir de l’entorn natural que envolta el jaciment arqueològic també podem aprofitar l’oportunitat per tastar o comprar la cervesa d’inspiració neolítica Encantada, una cervesa molt especial inspirada en les troballes i restes recollides gràcies a la recerca duta a terme a la cova de Can Sadurní.
La resta de jornades de portes obertes previstes per aquest any 2022 es realitzaran pels volts de la festa major d’estiu de Begues al mes de juliol, al juny amb motiu del dia de l’associacionisme cultural i a l’octubre en el marc de les jornades Europees del Patrimoni. Aquestes jornades com la resta de l’oferta cultural entorn de la cova de can Sadurní estan organitzades pel col·lectiu CIPAG, format per arqueòlegs que fa anys treballant en el jaciment, tant per investigar com alhora per donar a conèixer el que en ell hi troben.
La Cova de Can Sadurní és un jaciment arqueològic pioner en la recerca arqueològica en el massís de Garraf que ha estat excavat en successives campanyes durant més de quaranta anys i que ha produït una sèrie de troballes molt notables que ajuden a entendre el funcionament de les societats prehistòriques de la Catalunya Central i la situen com el jaciment prehistòric amb l’estratigrafia més completa per a la Prehistòria Recent de Catalunya.
Aquest jaciment arqueològic està format per la cova de Can Sadurní i l’esplanada exterior que hi dona accés, ambdós espais estan perfectament delimitats des dels inicis de les excavacions l’any 1978, i gràcies a les diferents actuacions executades entre els anys 2007 i 2019, actualment són accessibles als visitants, oferint un espai apte per les visites on dur a terme diferents activitats culturals com són les visites, els tallers, els itineraris, les xerrades o conferències com els Fòrums de l’Espluga realitzats el 2017.
En visitar aquesta cova ens endinsem en un espai molt especial que ha estat ocupat per l’ésser humà en diverses ocasions des del final del paleolític, fa uns 11.000 anys, fins al segle XVIII, moment en què la cova va ser tapiada per evitar que els bandolers s’hi amaguessin. De tot aquest llarg temps representat al jaciment el que més en destaca són els nivells amb ocupacions del neolític, ja que la major part dels nivells trobats fins ara són d’aquest període, del que també daten les troballes més destacades de la cova.
Entre aquestes troballes destacades donades a conèixer al llarg dels més de quaranta anys que fa que s’excava al jaciment no podem deixar d’esmentar la figureta de l’Encantat, o les restes que permeten parlar de producció de cervesa al neolític o les restes humanes dels enterraments del neolític, entre altres. De l’Encantat i d’alguns dels enterraments es poden veure les rèpliques a escala real durant les visites guiades que es realitzen a la cova.
Actualment, la cova de Can Sadurní es pot visitar tots els primers diumenges i tercers dissabtes de cada mes, gràcies al servei de visites guiades que s’ofereix des de l’equip d’arqueòlegs de CIPAG amb el suport de l’ajuntament de Begues. Fora d’aquestes dates d’activitat habitual també existeix la possibilitat de dur a terme visites concertades per a grups.
En aquestes visites guiades, de poc més d’una hora de durada, es pot conèixer a fons la història de les excavacions arqueològiques realitzades a la cova, a més de poder saber tot allò que s’ha descobert gràcies a les investigacions i quines han estat les principals troballes fins al moment, algunes de les quals se’n poden veure les rèpliques al llarg de la visita, a més de conèixer alguns altres elements del patrimoni de Begues que hi ha a tocar de la cova com són els forns de calç o una alzina centenària.
A més de les visites a la cova de Can Sadurní, des de fa alguns anys també es realitzen itineraris que tenen com a punt de partida, o parada, la cova. Aquests itineraris busquen donar a conèixer les característiques de l’entorn de Begues, i del massís del Garraf, posant en context el jaciment amb el seu voltant més immediat, tant en l’àmbit històric i arqueològic, com també a escala de geologia i paisatge.
De l’oferta d’itineraris possibles en destaquem “El Ferret. Itinerari del carst”, per ser l’únic que actualment té una programació fixa, ja que es realitza cada segon diumenge de més, i permet als participants conèixer com es va formar la cova de Can Sadurní abans de les ocupacions humanes, a més de poder veure i passejar per alguns dels elements més significatius que configuren el carst del massís del Garraf.
De manera més puntual també es realitzen altres itineraris com “El Garraf a la Prehistòria”, un recorregut circular de poc més de 5 km per altres jaciments arqueològics propers a la cova de can Sadurní, o “La mort a la prehistòria”, un altre itinerari d’uns 7 km que permet conèixer quin era el tractament dels morts al neolític visitant, a més de la cova de Can Sadurní, un dolmen i altres coves sepulcrals properes.
Per gaudir d’aquests altres itineraris guiats es pot fer en les dates concretes que s’ofereixen dins del programa d’activitats de Passejades als Parcs de la Diputació de Barcelona, oferta cultural en la qual s’inclouen alguns dels itineraris realitzats pels membres de CIPAG gràcies a la col·laboració amb el Parc del Garraf. En el marc d’aquesta col·laboració també s’inclou l’oferta de dues activitats al programa Parc a Taula en les que a més de gaudir de la visita a la cova o de l’itinerari “El Ferret. Itinerari del carst”, també podrem degustar la cervesa Encantada, recreació de la cervesa neolítica de la cova, i un menú molt especial al Celler d’en Sadurní, a la pròpia masia.
L’oferta cultural del Parc Prehistòric de la cova de can Sadurní també contempla un conjunt d’activitats destinades específicament a escoles i entitats educatives pensades de manera específica per a cada franja educativa en funció del nivell i competències a treballar en cada cas. Aquestes activitats fins ara s’han ofert principalment als centres educatius de Begues i als municipis veïns, però també estan obertes a la resta d’escoles que hi puguin tenir interès.
Els principals programes d’activitats destinats a escoles són el Descobrim la Prehistòria, una visita molt especial a la cova pensada per a infantil i cicle inicial de primària, i l’“Apropa’t a l’Espluga”, activitat destinada a cicle superior de primària i ESO, en la que a banda de fer la visita a la cova es poden realitzar diversos tallers relacionats amb l’arqueologia i la prehistòria.
Completa l’oferta cultural el cicle anual de conferències “Els Divendres... Història”, que es realitzen cada primer divendres de mes al municipi de Begues, al primer pis de l’edifici conegut com El Petit Casal. Aquestes xerrades divulgatives es duen a terme per donar a conèixer els diferents estudis que membres de CIPAG i altres col·laboradors de l’entitat duen a terme a la cova de Can Sadurní, creant un espai de diàleg amb la ciutadania que gràcies a aquestes xerrades pot estar al dia de les novetats i de les línies d’investigació que s’estan duent a terme al jaciment.
Actualment per poder visitar la cova de Can Sadurní, o participar en qualsevol altre de les activitats com els itineraris o les jornades de portes obertes cal fer reserva prèvia enviant un correu electrònic, indicant l’activitat en què s’està interessat, el dia i el nombre de persones, a [email protected]. També al telèfon 606805537. Per més informació i estar al dia de les activitats que s’hi realitzen també els podeu seguir a Facebook @covadecansadurní i Instagram covacansadurnicipag.