www.elllobregat.com
La nova estratègia forestal metropolitana prioritza la lluita contra el canvi climàtic
Ampliar

La nova estratègia forestal metropolitana prioritza la lluita contra el canvi climàtic

viernes 02 de diciembre de 2022, 18:00h

L’aposta per l’economia verda, l’impuls de la construcció amb fusta i la reducció del risc d’incendis són els tres pilars de la gestió dels boscos. Enguany la metròpolis de Barcelona ha estat reconeguda com a Ciutat Europea del Bosc 2022, distinció que concedeix l’European Forest

Un 27% del territori metropolità de Barcelona està ocupat per boscos, que es concentren en els massissos muntanyosos del litoral i el prelitoral barceloní: Collserola, Serralada de Marina, muntanyes del Baix Llobregat, massís del Garraf i l’Ordal. En total, 17.000 hectàrees de massa forestal.

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), que gestiona la infraestructura verda metropolitana, s’encarrega de la recuperació, manteniment i conservació dels diferents espais oberts i naturals del territori, que seran estratègics en la lluita contra el canvi climàtic i en l’impuls a la indústria de la fusta. En les polítiques forestals de l’AMB també s’inclouen els parcs metropolitans, que, amb els seus 30.000 arbres, esdevenen connectors verds entre els espais naturals i el teixit urbà.
El desplegament de la nova estratègia forestal metropolitana abasta des de la planificació territorial fins a la gestió integral dels parcs, passant pel disseny de l’espai públic tenint en compte recursos naturals o la construcció de calderes de biomassa que utilitzin fusta de proximitat. Un dels grans reptes és posar en valor la fusta, potenciant la seva utilització en la construcció d’edificis sostenibles i saludables –aquest material redueix la petjada ecològica i les emissions de CO₂– i donant-li nous usos, com la transformació en pellets i estella.

En aquest sentit, Antoni Farrero, enginyer forestal i coordinador de l’Oficina Tècnica de Gerència de l’AMB remarca que “la gran majoria dels boscos metropolitans produeix fusta susceptible de ser aprofitada, ja sigui per construccions com per produir biomassa que generi energia. Necessitem que aquests productes es valorin i generar demanda. I per fer-ho bé necessitem dissenyar plans d’explotació”. D’altra banda, Farrero assenyala que “cada m3 de fusta utilitzada ‘segresta’ una tona de CO₂”.
Un altre gran repte que es vol aconseguir amb una gestió activa del territori agroforestal és reduir el risc d’incendis i millorar la salut dels boscos periurbans. Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent de Llobregat i vicepresident de polítiques forestals de l’AMB, destaca la posada en marxa del Programa metropolità d’actuacions forestals (PMAF), dotat amb 400.000 euros anuals per fer tasques de manteniment abans de l’època de màxim risc d’incendi forestal, entre els anys 2023 i 2024.

Segons Sierra, “aquest pla permet als municipis decidir quines actuacions prioritzar: arranjaments de camins forestals; millora o col·locació de rampes per a la sortida de fauna; creació o manteniment de franges de protecció i actuacions relacionades amb la recollida d’aigua de petits dipòsits naturals”. L’alcalde de Sant Climent, un dels 25 municipis beneficiaris del PMAF, assegura que “l’àrea metropolitana fa una clara aposta per gestionar els boscos i treballar la resiliència en la lluita contra el canvi climàtic”.Aquest hivern l’AMB posarà en funcionament cinc calderes de biomassa a diferents equipaments públics dels municipis de les muntanyes del Baix Llobregat: Corbera, Pallejà, Sant Boi, Torrelles i Sant Climent. El cost total ha estat d’1.336.500 euros.

La instal·lació respon a una triple estratègia: potenciar la gestió forestal de les muntanyes de la comarca, impulsar les energies renovables en un procés d’economia circular i de reaprofitament i optimitzar els recursos econòmics públics.
El cost total de l’operació ha estat d’1.336.500 euros i s’integra en el Programa d’actuacions en paisatges naturals i urbans de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (PSG), un pla d’inversions que pretén implementar estratègies per a la gestió forestal i alhora recuperar les zones degradades, entre altres finalitats.
Aquests aparells constitueixen una xarxa de calor que subministra energia per tenir aigua calenta i per a les calefaccions d’aquests equipaments públics. El total de les cinc noves calderes permetrà un estalvi d’emissions quantificat en 375,60 tones anuals de CO₂.

Sant Climent participa en el projecte forestal EuroForAdapt
La Finca de Can Colomer, al terme municipal de Sant Climent de Llobregat limítrof amb Gavà i de propietat pública, ha estat escollida per formar part d’EuroForAdapt, un projecte europeu de què és soci l’AMB i que promou sistemes agroforestals per a l’adaptació al canvi climàtic dels sectors agraris i forestals en les zones mediterrànies. Així, a les 162 Ha de superfície -90% boscos i 10%- cultius es portaran a terme actuacions agroforestals per reduir la densitat del bosc i introduir-hi pastura extensiva de cabres i ases mitjançant una cooperativa de la zona que ja desenvolupa aquesta activitat ramadera. A les dues parcel·les hi haurà petites zones de control per fer seguiment i monitoratge, que durà a terme el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC).
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios