www.elllobregat.com
L’EDIFICI RDIT DEL CAMPUS DEL BAIX LLOBREGA T DE LA UPC A CASTELLDEFELS ACULL EL CENTRE D’INCUBACIÓ ESA BIC BARCELONA
Ampliar
L’EDIFICI RDIT DEL CAMPUS DEL BAIX LLOBREGA T DE LA UPC A CASTELLDEFELS ACULL EL CENTRE D’INCUBACIÓ ESA BIC BARCELONA

L’ESA BIC Barcelona arrenca la seva activitat al Campus del Baix Llobregat

domingo 05 de marzo de 2023, 16:00h

El centre d’incubació de l’Agència Espacial Europea tria ‘star-ups’ basades en l’ús innovador de tecnologies o infraestructures de l’espai. El programa, impulsat per la UPC, el Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) i la Generalitat, permetrà incubar fins a 18 empreses en tres anys.

El centre d’incubació d’empreses de l’Agència Espacial Europea a Barcelona (ESA BIC Barcelona) ha donat el tret de sortida a la seva activitat, amb la convocatòria per seleccionar les empreses que acollirà el programa impulsat per la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC), el Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) i el Departament d’Empresa i Treball en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya. Les empreses que vulguin optar-hi poden presentar les sol·licituds a través del web esabicbarcelona.pmt.es. Fins al 28 de març es poden presentar sol·licituds per a la primera selecció d’empreses. Ubicat a l’edifici RDIT del Campus del Baix Llobregat de la UPC, a Castelldefels, dins del Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT), el centre d’incubació ESA BIC Barcelona va tornar a ser seleccionat l’abril del 2022 com una de les incubadores que l’Agència Espacial Europea (ESA) promou en parcs científics i tecnològics de diferents territoris de la Unió Europea, per accelerar start-ups que basin el seu negoci en l’ús innovador de tecnologies o infraestructures de l’espai.

El programa d’incubació impulsat per la UPC, el PMT i la Generalitat de Catalunya té per objectiu fomentar la creació d’start-ups innovadores relacionades amb l’espai per contribuir a la promoció del sector aeroespacial de Catalunya i permetrà incubar 18 empreses des d’aquest any fins al 2025. Compta amb un pressupost d’1,8 milions d’euros −la tercera part dels quals (600.000 euros) aportats per la Generalitat− i amb el suport d’altres institucions del territori: l’Agència de Desenvolupament Econòmic Metròpolis Barcelona de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Ajuntament de Barcelona (a través de Barcelona Activa). Els requisits per aplicar a la convocatòria són, d’una banda, ser una empresa de nova creació o haver estat constituïda fa menys de cinc anys i estar establerta a Catalunya (o tenir-hi una delegació). D’altra banda, l’start-up sol·licitant ha de tenir una forta connexió amb l’espai: la idea de negoci ha d’estar basada en tecnologia espacial o utilitzar sistemes espacials en mercats no espacials, o bé tenir com a objectiu convertir-se en proveïdora del sector espacial.

Les empreses seleccionades per formar part de l’ESA BIC Barcelona rebran un incentiu de 50.000 euros finançats al 50 % entre l’ESA i la Generalitat; tindran accés al coneixement tècnic i científic de l’equip de l’ESA i de la UPC, i podran ocupar una superfície a l’edifici RDIT de fins a 1.000 m², distribuïts en zones comuns, espais de coworking i altres mòduls.

A més, es podran beneficiar del programa d’activitats de mentoria, formació i assessorament tècnic i comercial dissenyat per la UPC amb el suport de Barcelona Activa i l’Agència de Desenvolupament Econòmic Metròpolis Barcelona, que inclou coaching d’empresa i assessorament tècnic, de propietat intel·lectual i legal per un període màxim de dos anys.

Altres avantatges de formar part del programa d’incubació de l’ESA BIC Barcelona són les connexions amb l’ecosistema innovador de la UPC i l’ecosistema NewSpace de Catalunya, a més de la possibilitat d’assistir a fires i esdeveniments del sector aeroespacial i de formar part de la comunitat ESA BIC, constituïda per més de 25 centres d’incubació situats als Països Baixos, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, Bèlgica, França, Suïssa, Irlanda, Estònia, Finlàndia, Hongria, Noruega, Dinamarca, Grècia i Luxemburg.

La connexió que tindran les noves empreses a l’ecosistema de coneixement de la Universitat els aportarà un valor afegit, ja que la UPC lidera a Catalunya la formació i la recerca en ciències i tecnologies de l’espai, i disposa de laboratoris capdavanters com el Drone Lab, ubicat al mateix Campus, i el NanoSat Lab, situat al Campus Nord de Barcelona, que ha permès el llançament a l’espai de diversos nanosatèl·lits, entre ells el primer català, i que ha contribuït amb la seva expertesa a definir l’Estratègia NewSpace de Catalunya. Així mateix, la UPC manté una estreta connexió amb la indústria del sector i ha contribuït a crear noves empreses de base tecnològica en l’àmbit de l’espai, algunes d’elles instal·lades actualment al Campus del Baix Llobregat.

Estratègia NewSpace

L’impuls de la iniciativa ESA BIC Barcelona per part del Departament d’Empresa i Treball s’inscriu en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, aprovada pel Govern de la Generalitat l’octubre del 2020 per desplegar un programa d’actuacions específiques amb l’objectiu d’enfortir l’ecosistema del NewSpace català, liderar la generació de coneixement en aquest àmbit i fomentar la seva aplicació social i empresarial.

Amb la reactivació de l’ESA BIC Barcelona, l’Estratègia NewSpace ja compta amb dos instruments per a l’impuls de l’ecosistema català en l’àmbit de la nova economia de l’espai: aquesta incubadora per promoure l’emprenedoria en el sector, i la comunitat NewSpace de la Digital Catalan Alliance (DCA-NewSpace) per reforçar les possibilitats de networking de l’ecosistema i el seu accés a productes i serveis. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios