www.elllobregat.com
La DCA-DRONS és una iniciativa per fomentar l'ús i la innovació dels drons al territori
La DCA-DRONS és una iniciativa per fomentar l'ús i la innovació dels drons al territori

La DCA-Drons aixeca el vol al Campus del Baix Llobregat-PMT

domingo 16 de abril de 2023, 12:30h
El passat 28 de març va tenir lloc la jornada anual de la comunitat de drons de la Digital Catalonia Alliance (DCA-Drons), que va reunir més de noranta assistents de l'ecosistema UAS (Unmanned Aerial System) català a l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC), situada al Campus de la UPC al Baix Llobregat.

La DCA-Drons és una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya per fomentar l'ús i la innovació dels drons al territori. Entre els seus objectius destaquen la promoció de l'ús segur i responsable dels drons i el desenvolupament de noves aplicacions i solucions en diferents sectors. La iniciativa inclou la col·laboració amb empreses, universitats, centres d'investigació i altres entitats per a desenvolupar noves tecnologies i solucions per al sector dels drons.

Durant la sessió es van presentar els resultats de la comunitat, que actualment compta amb més de cent cinquanta membres. Acompanyats de ponents clau en el desplegament dels drons al territori, els assistents van tenir l'oportunitat de formar part del debat per aprofundir en l'anàlisi de l'estat del sector en els àmbits català, estatal i europeu.

Alguns dels ponents que van participar a la jornada van ser Nicolas Eertmans, policy officer de la Comissió Europea, que va va explicar la Drone Strategy 2.0, una estratègia a 10 anys vista per al desenvolupament del mercat europeu de drons. En ella, es parteix del marc de seguretat de la UE per a l'operació i definició dels requisits tècnics dels drons, que és el més avançat del món. La nova estratègia estableix com Europa pot desenvolupar operacions comercials amb drons a gran escala, alhora que ofereix noves oportunitats en aquest sector. D'acord amb aquesta estratègia, serveis com el d'aerotaxis o lliurament urgent de paquets (per exemple, mostres biològiques, medicaments, etc.) poden ser part de la vida quotidiana cap a l'any 2030.

D'altra banda, Raquel Moldes Teijeiro i Jaime Ropero Ortiz d'ENAIRE coincidien en la importància d'establir mecanismes de cooperació entre administracions per abordar els reptes actuals, com ara disposar d'una infraestructura pròpia.

El professor i investigador en cap del grup de recerca ICARUS, establert a l'EETAC, Enric Pastor, ens va parlar de sandbox, un banc de proves per innovar en la regulació de l'aviació i automatitzar les coordinacions dels operadors.

Erik Morales, agent dels Mossos d'Esquadra, va explicar com l'àrea central de mitjans aeris del cos integra els drons, a més de destacar els bons resultats de formar part del grup motor de la DCA- Drons.

Antoni Serra i Regincós, director de l'Aeroport de Lleida-Alguaire, va donar a conèixer diferents iniciatives per a l'adopció i promoció dels drons al territori.

Finalment, l'Elisabeth Jordà, directora d'estratègia i innovació del Parc Mediterrani de la Tecnologia - PMT i l'Elisabet Vílchez, manager de l'ESA BIC Barcelona van mostrar les oportunitats del DroneLab i l'ESABICBarcelona amb una visita conjunta a les instal·lacions del PMT de Castelldefels.

L'interès i el compromís per l'ecosistema dron creix al ritme de la investigació contínua sobre l'ús i la implementació de les nombroses aplicacions d'aquests aparells en diferents àmbits: construcció, agricultura de precisió, inspecció d'infraestructures, emergències i seguretat, logística, transport, etc.

Amb l'avenç constant de la tecnologia i la innovació, la indústria dels drons continuarà creixent i expandint-se els pròxims anys. Una tecnologia emocionant que presenta múltiples oportunitats i reptes i amb un important centre neuràlgic a Castelldefels. Si s'utilitzen de manera responsable i segura, poden tenir un impacte positiu que transformi la nostra forma de treballar, viure i explorar el món que ens envolta. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios