www.elllobregat.com
El repte llançat des del Parc Mediterrani de la Tecnologia guanya l’Innobaix 2023
Ampliar

El repte llançat des del Parc Mediterrani de la Tecnologia guanya l’Innobaix 2023

Comunicació Campus del Baix Llobregat

domingo 09 de julio de 2023, 17:30h
Un sistema d’optimització del reg mitjançant la utilització de drons i intel·ligència artificial guanya la iniciativa de suport al talent innovador. El jurat tria el projecte “per la seva bona exposició i argumentació, per donar una solució creativa i original i per la varietat tecnològica utilitzada”.

Un sistema d’optimització del reg mitjançant la utilització de drons i intel·ligència artificial guanya l’Innobus 2023. El projecte respon al repte que havia plantejat l’ESA BIC Barcelona, juntament amb el Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) i el Centre Específic de Recerca AgrotechUPC.

L’Innobus és una iniciativa de suport al talent innovador organitzada per Innobaix, amb el suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la col·laboració de Talent Factory. Una ruta en autobús de 15 dies al llarg del mes de juny per l’àrea metropolitana de Barcelona, on es genera xarxa entre empreses, institucions i participants, en el marc de la innovació i l’activitat econòmica del territori.

Al programa poden participar joves amb un grau universitari que vulguin contribuir a la innovació empresarial en el territori metropolità. Els joves s’han de constituir en 4 equips per resoldre, almenys, un dels reptes plantejats per les empreses participants. En finalitzar la ruta, les idees es presenten davant d’un jurat que escull la guanyadora, entre les més viables i innovadores.

La ruta comença amb una sessió de creació de perfils professionals, per ajudar els i les participants a conèixer millor les seves aptituds i com utilitzar-les per treballar en equip. D’aquesta primera jornada en van sortir 9 equips de 4 persones i cada equip va rebre l’encàrrec de treballar un dels quatre reptes plantejats.

I per resoldre’ls, al llarg de la ruta, l’equip de TF Talent Factory i el Centre d’Empreses Baix Llobregat van donar eines als i les participants per fer projectes innovadors i assolibles. Dalt del bus i a les seus de diverses empreses hi van haver sessions de design thinking per generar les millors idees, de Bussiness Model Canvas, per aterrar les idees i fer-les viables i de comunicació efectiva, per parlar en públic i explicar-les davant del jurat. I, més enllà dels reptes i la seva solució, visitar altres empreses també ha estat inspirador per a aquests joves, que busquen la seva primera feina. De la impressió 3D a la logística, del tractament d’aigües al sector salut, de l’alimentació a la indústria manufacturera. També hi ha hagut visites a entitats d’interès social i centres de formació.

El projecte guanyador de l’Innobus 2023 es planteja com una eina innovadora per al sector agrícola. No solament mira d’optimitzar l’ús de l’aigua de reg amb drons, que era el que demanava el repte, sinó que va més enllà. Ho explica Adrià Camps, un dels components de l’equip guanyador: “Els drons recullen la informació a través de sensors instal·lats en el terreny i l’envien a una intel·ligència artificial que, tenint en compte les previsions meteorològiques, decideix si és oportú activar el reg per degoteig o no i optimitzar, així, el recurs hídric. D’altra banda, hem innovat en l’obtenció d’aquesta aigua, en evaporar-la, purificar-la i tornar-la a condensar perquè pugui ser reutilitzada per regar. I, a més a més, aquesta tecnologia també seria aplicable a la generació d’energia lliure de CO2. El projecte està basat en el cicle de l’aigua que tots hem après a l’escola”.

Solució creativa i original

El jurat va valorar el projecte “per la seva bona exposició i argumentació, per donar una solució creativa i original i per la varietat tecnològica utilitzada en la proposta”. L’equip guanyador està format per quatre joves de diferents especialitats. Adrià Camps, de Gavà, és enginyer en disseny industrial i desenvolupament de producte i està cursant un màster en disseny 3D. Es dóna la circumstància que ja va participar a l’Innobus 2022 i l’experiència li va agradar tant que, tot i que està treballant, ha decidit repetir. Noa Escudero, de Martorell, és mestra i reconeix que amb el programa Innobus se li ha obert tot un món de possibilitats professionals que mai havia contemplat. Natàlia Ercilla està acabant el Grau d’ADE i gestió de la innovació i el seu interès per aprendre coses noves l’ha portat a participar en aquesta edició, de la que surt entusiasmada. Blanca Le Monnier també acaba ara el Grau de Publicitat, Màrqueting i Relacions Públiques i el que més destaca del seu pas per l’Innobus és l’oportunitat de conèixer com treballen les empreses per dins. Totes dues són de Sant Andreu de Llavaneres.

L’Innobus 2023 també ha atorgat 6 beques de formació remunerada a Finnova, una fundació que dona suport al finançament de la innovació a empreses, regions i municipis i que té la seu a Brussel·les.

Durant l’acte final, l’Elisabet Jordà, directora d’Estratègia i Innovació del PMT, va manifestar l’entusiasme davant que el repte plantejat havia estat un dels que havia generat més interès, essent l’únic repte amb 3 propostes de solucions, demostrant que, malgrat plantejar un repte associat a un sector que a priori pot resultar poc atractiu pels joves, com és el sector agro (i més tenint en compte les interessantíssimes empreses participants), els joves van demostrar una gran sensibilitat per la sostenibilitat i compromís amb un repte que té un impacte directe en la producció de conreus i en aconseguir optimitzar i millorar la producció agrícola, amb una gestió eficient d’un element indispensable i escàs com és l’aigua. Per tant, un compromís amb l’ODS 2 - Zero Hunger. I com no, un compromís amb el territori i el seu desenvolupament, doncs el Baix Llobregat és una de les principals comarques en producció agrícola.

El PMT recolza aquesta iniciativa des de la seva primera edició, amb la voluntat de contribuir en les activitats dirigides als joves que participen al programa, així com també donar a conèixer a tots els participants, tant estudiants com empreses i entitats, les capacitats tecnològiques i d’innovació que s’hi troben. De manera que, administració, empreses i societat visualitzin el PMT com l’ecosistema d’alta concentració de talent i innovació que és, i que treballa per al desenvolupament econòmic i social del territori i de la societat. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios